måndag 26 september 2016

Stjärnkockens tomatpulver

Jag lovade ju att jag skulle dela med mig av stjärnkocken Micke Björklunds tips gällande tomater, så håll i er för här kommer det.

På Mickes restaurang tar de alltid tillvara den gröna "ja-vad-heter-det-egentligen" på tomaten. Den här torkar de och maler till ett fint pulver som de sedan använder i matlagningen. Denna "vad-det-nu-heter" smakar nämligen jättemycket av tomat.

Visst fiffigt?

7 kommentarer:

 1. Men precis som gröna delarna av en potatisplanta innehåller alkaloiden solain, så innehåller de gröna delarna av en tomatplanta alkaloiden tomatin. På senare år har kockar börjat smaksätta med de gröna delarna av tomatplantan:

  http://www.nytimes.com/2009/07/29/dining/29curi.html?_r=0

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte precis på samma sak, eftersom potatisen och tomaten är släktingar. Som det brukar vara kom jag inte på det förrän efteråt, vilket gjorde att jag inte kunde fråga, men enligt din länk är han ju inte den enda

   Radera
 2. Jag har lärt mig att potatisar som har det minsta grönt på sig ska slängas, pga det giftiga solaninet. Nu säger livsmedelsverket att det inte är riktigt så noga, men man ska vara sparsam med att få i sig solanin, och eftersom tomaten och potatisen är släkt så har jag hittills aldrig kunnat tänka mig att äta tomatblast. Men nu kanske jag får tänka om. Pratade ni något om det, du och kocken?
  Ska förresten prova tomatsoppeknepet i förra inlägget - det lät ju kanon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, förstås kom jag att tänka på det först efteråt. Men läs Kurts länk i kommentaren ovanför, det var jätteintressant. Och vi äter ju gröna tomater ... men jag har också lärt mig att absolut undvika grön potatis och står varje gång och velar fram och tillbaka när jag ser en pytteliten prick på en jättestor potatis : )

   Radera
 3. Å andra sidan finns det ju en hel del sidor där tomatplantan beskrivs som hälsovådlig så man blir ju lite osäker. Hittade bland annat en länk på Flashback om en som hade rökt på av torkade tomatblad och inte längre kände sig 100 i huvudet. Å andra sidan kanske det är de man hittar på Flashback, åtminstone under vissa trådar.

  SvaraRadera
 4. De gröna frukterna på potatisblasten är giftiga, men inte potatisen i jorden. Naturen är ganska spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte ens fast potatisen i jorden har gröna fläckar? Jo, så är det väl ändå ...

   Radera