Jag lovade ju att jag skulle dela med mig av stjärnkocken Micke Björklunds tips gällande tomater, så håll i er för här kommer det.
På Mickes restaurang tar de alltid tillvara den gröna "ja-vad-heter-det-egentligen" på tomaten. Den här torkar de och maler till ett fint pulver som de sedan använder i matlagningen. Denna "vad-det-nu-heter" smakar nämligen jättemycket av tomat.
Visst fiffigt?
Men precis som gröna delarna av en potatisplanta innehåller alkaloiden solain, så innehåller de gröna delarna av en tomatplanta alkaloiden tomatin. På senare år har kockar börjat smaksätta med de gröna delarna av tomatplantan:
SvaraRaderahttp://www.nytimes.com/2009/07/29/dining/29curi.html?_r=0
Jag tänkte precis på samma sak, eftersom potatisen och tomaten är släktingar. Som det brukar vara kom jag inte på det förrän efteråt, vilket gjorde att jag inte kunde fråga, men enligt din länk är han ju inte den enda
RaderaJag har lärt mig att potatisar som har det minsta grönt på sig ska slängas, pga det giftiga solaninet. Nu säger livsmedelsverket att det inte är riktigt så noga, men man ska vara sparsam med att få i sig solanin, och eftersom tomaten och potatisen är släkt så har jag hittills aldrig kunnat tänka mig att äta tomatblast. Men nu kanske jag får tänka om. Pratade ni något om det, du och kocken?
SvaraRaderaSka förresten prova tomatsoppeknepet i förra inlägget - det lät ju kanon!
Nej, förstås kom jag att tänka på det först efteråt. Men läs Kurts länk i kommentaren ovanför, det var jätteintressant. Och vi äter ju gröna tomater ... men jag har också lärt mig att absolut undvika grön potatis och står varje gång och velar fram och tillbaka när jag ser en pytteliten prick på en jättestor potatis : )
RaderaÅ andra sidan finns det ju en hel del sidor där tomatplantan beskrivs som hälsovådlig så man blir ju lite osäker. Hittade bland annat en länk på Flashback om en som hade rökt på av torkade tomatblad och inte längre kände sig 100 i huvudet. Å andra sidan kanske det är de man hittar på Flashback, åtminstone under vissa trådar.
SvaraRaderaDe gröna frukterna på potatisblasten är giftiga, men inte potatisen i jorden. Naturen är ganska spännande!
SvaraRaderaInte ens fast potatisen i jorden har gröna fläckar? Jo, så är det väl ändå ...
RaderaNi som söker lån. Du är en affärschef, en privat investerare eller bättre en person som behöver snabb finansiering på grund av en situation. Här har jag möjlighet att låna pengar online om 48 timmar. Jag erbjuder er lån från 10.000 kr till 500.000 kr upp till 150.000.000 kr med en ränta på 2 procent. Här är mitt e-postmeddelande: diegozumerle71@gmail.com
SvaraRaderaNi som söker lån. Du är en affärschef, en privat investerare eller bättre en person som behöver snabb finansiering på grund av en situation. Här har jag möjlighet att låna pengar online om 48 timmar. Jag erbjuder er lån från 10.000 kr till 500.000 kr upp till 150.000.000 kr med en ränta på 2 procent. Här är mitt e-postmeddelande: diegozumerle71@gmail.com
Ni som söker lån. Du är en affärschef, en privat investerare eller bättre en person som behöver snabb finansiering på grund av en situation. Här har jag möjlighet att låna pengar online om 48 timmar. Jag erbjuder er lån från 10.000 kr till 500.000 kr upp till 150.000.000 kr med en ränta på 2 procent. Här är mitt e-postmeddelande: diegozumerle71@gmail.com