fredag 21 oktober 2016

Bananglass på specialbananer

Vår lokala mataffär brukar ibland sälja ekologiska 'Specialbananer'. Det är bananer som har blivit för bruna för att falla konsumentsvensson i smaken. Istället för att slänga bort dem, förpackar de bananerna och säljer dem till ett kraftigt rabatterat pris.

Alltid när jag ser dessa bananer så bunkrar jag. Jag köper många påsar och när jag kommer hem slänger jag dem direkt i frysen. Vi har nämligen ett glassrecept som är världens enklaste och som blir en perfekt efterrätt när man är på det humöret.

Ta en påse specialbananer ur frysen och skala dem med kniv. Släng de frysta bananerna i mixern tillsammans med en halv burk kokosmjölk. Smaksätt med kakaopulver (råkakao om du vill köra på den hälsosammare varianten) för att få chokladsmak eller med vaniljpulver och lakritspulver för att få lakritssmak. Mixa och servera direkt.

Ps. Den andra halvan kokosmjölk kan du slänga i frysen till nästa gång du blir glassugen. Eftersom mjölken är fet kan du inte ha den i årtal i frysen, men någon månad går bra.

11 kommentarer:

 1. Låter väldigt gott och verkar enkelt att göra! Ungefär hur många bananer resp hur mycket kakao eller vanilj/laktritspulver brukar du ha i?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På 5 bananer har jag en halv burk kokosmjölk. Mängden kakao, vanilj eller lakritspulver varierar från gång till gång, men det är enkelt att smaka sig fram till vilken mängd man gillar bäst. Det går ju även att smaksätta med många andra saker.

   Radera
 2. Bananer är något som containerdykare ofta brukar kunna få stora mängder av åt gången.

  SvaraRadera
 3. Jag gör "glass" på frusna bananer och frusna bär, lite fil i också. Bästa frukosten till barn som ratar frukost

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det vore ju smart att kunna ha i fil istället för kokosmjölk. Vi har en vegan i familjen så därför är kokosmjölk ett rätt säkert kort.

   Radera
 4. Jag skalar och skivar bananerna innan jag slänger dem i frysen (i påsar). Blir inte lika kallt om händerna sen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tänker jag varje gång jag skalar de iskalla bananerna : ) Men det är så enkelt att slänga in dem och så behöver man inte slösa mer på påsar eller smutsa ner askar. De förvaras ju rätt bra i sina skal.

   Radera
 5. Jag skalar och skivar bananerna innan jag slänger dem i frysen (i påsar). Blir inte lika kallt om händerna sen :)

  SvaraRadera
 6. Jag skalar och skivar också bruna bananer innan jag lägger dom i frysen. Då blir det kanon att ta fram den mängd man vill ha och göra smoothies på. Det blir en konsistens som milkshake och uppskattas av barnen som tror att de äter glass när de äter nyttigheter. Jag gör lika med nästan all övermoget och ratat i frukt- och bärskålen här hemma.

  SvaraRadera