fredag 14 oktober 2016

När brorsan kommer på besök

Ibland ringer telefonen och någon i andra ändan frågar -Vad gör ni? Jag tänkte komma ut en stund. Och då vill man gärna ha något att bjuda på. Är frysen tom på bullar och kakor (som den ofta är hos oss) har jag ett tips på en superenkel, supersnabb och rätt nyttig godsak du kan bjuda på. Funkar även bra som efterrätt när det värker i efterrättstanden.

Skala några äpplen. Är du en präktig självhushållare kan du ta några direkt av äppelträdet eller ur jordkällaren, annars är du tvungen att ta några ur fruktskålen. Skiva äpplena.

Värm upp en stekpanna eller gryta. Klicka i lite smör och släng ner äppelbitarna.
Krydda med kanel och kokossocker.
Stek tills äpplena är genommjuka.


Ner med äppelringarna i en skål och strö över kardemummasmulor.

-Men, tar det inte länge att göra smulorna, kanske du nu undrar.
Då svarar jag att de här smulorna är superenkla att förvara i en lufttät burk.
Du kan göra en stor sats och använda dem många gånger.

Till en sats kardemummasmulor behöver du:
2 dl havregryn, en nypa salt, finstött kardemumma, ½ dl kokossocker och 50 g kallt smör.
Skär smöret i mindre bitar, tillsätt de övriga ingredienserna och använd fingrarna till att få ihop en grynig massa.
Smula smulorna (ha ha) i en ungsform och in med dem i ugnen på 200 grader. Rör om ibland och låt dem vara kvar tills de blir gyllenbruna och lite knapriga. Det brukar ta ungefär en kvart.

Så inte tar det så länge det heller ...

Servera med vaniljglass eller vaniljsås.



6 kommentarer:

  1. Receptet på kardemummasmulor är ju i princip samma sak som hemgjord müsli

    SvaraRadera
  2. Älskar att steka äpplen när jag är sötsugen och inte orkar göra paj, ska definitivt testa smulorna till, tack för tipset! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det! Väldigt praktiskt för oss latmaskar.

      Radera
  3. Åh så himla mumsigt! Älskar ju dessutom kardemumma så det låter extra bra! Och lagom enkelt! :-) Gillar verkligen att då och då gå in och kika på vad du skrivit. Du har härlig stil på det du skriver och mycket som är både inspirerande, klokt och underhållande! Tusen tack! :-)
    /Sara

    SvaraRadera