fredag 4 november 2016

Det är något som inte stämmer.

En ko måste äta tio kilo växtprotein för att omvandlas till ett kilo kött. Förhållandet 10:1 känns för mig som en rätt dålig avkastning på investerade resurser. Skulle det här gälla pengar skulle ingen med sunt förnuft godkänna villkoren. 

Tänker vi dessutom på att insatsen skulle räcka till att mätta många svältande munnar blir verkligheten ännu mera krass. Stora delar av världens spannmålsproduktion används som kraftfoder inom djurhållningen och många fattiga länder exporterar grödor, som utmärkt skulle fungera som människoföda inom landet, till i-länder där grödan används som djurfoder. Sojabönan är en proteinrik gröda, som odlas på stora arealer runt om i världen.  Största delen av sojan används till djurfoder.  Om vi tog den mängd soja som idag används inom djurhållningen och delade upp den på hela världens befolkning skulle den räcka till 120 g per människa. Varje dag*. Det är nästan hela proteinbehovet för en vuxen människa.

Ät mindre kött!

* Källa: Miljödieten av Lundin & Öhman

8 kommentarer:

 1. Samtidigt, för att utan konstgödsel producera grönsaker behövs djurgödsel. För att producera djurgödsel behövs djurhållning. För att ha en djurhållning i balans med sin omgivning behövs slakt. Och då är väll det vettiga att det köttet äts?
  Jag äter hellre närproducerat ekologiskt kött än soja som producerats på genom oetesk skigsskövling och gödning och sedan transporterats kring halva världen.
  Visst kunde vi äte mindre kött. Men det är inte köttet i sig som är problemet, som jag ser det, utan hur det producerats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behövs inte bajs från djur som lever ovan jord till någon odling. Det som behövs är maskar i jorden som har ordentligt med föda att äta, alltså gamla växtdelar. De bajsar ut resterna av växtdelarna och det blir fantastisk gödning. Det räcker!

   Radera
 2. Man kan ju äta diverse baljväxter som protein - tex bondbönor, och baljväxter gödslar dessutom jorden. Djurgödsel är inte enda sättet att gödsla på. Förr åt djuren det foder vi själva inte kunde tillgodogöra oss, och det är en helt annan sak än hur det fungerar idag. Dessutom äter vi alldeles för mycket protein i västvärlden. Mer vegetariskt skulle vara bra för både människor och jord.

  SvaraRadera
 3. Hej..

  Jag håller helt med Sonja, Jag väljer också närproducerat ekologiskt kött isf sojaprotein från andra sidan klotet, varje dag...
  Sen att köttkonsumtionen är för stor, det kan jag hålla med om, speciellt allt utlänskt kött som importeras hit (Sverige)och säljs billigt.

  / Pirjo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det köttet du äter är ju i princip tillverkat av sojaprotein från andra sidan jordklotet eftersom sojan importeras hit. Så ät hellre närproducerade grönsaker. Argumentationen går inte ihop.

   Radera
 4. Kor kan leva på /beta på såna marker där vi inte kan odla, inte kan äta det som växer där...
  Jag äter hellre gräsbetes/skogsbeteskött än jag äter soja.
  Kor behöver inte heller äta soja eller annat kraftfoder, det är där problemet ligger.

  / Susanne

  SvaraRadera
 5. Ja, nu vet jag inte om jag inte fick fram mitt budskap som jag tänkte. Det är inte att äta soja som jag förespråkar -det är att äta mindre kött. Inte heller vi äter soja, trots att vi nästan enbart äter vegetarisk mat. Hur sojan odlas är under all kritik. Det min poäng var (och författarnas tror jag) var nog snarare att det är rätt underligt att vår mat tar omvägen via djuren.

  Det stämmer att kor håller landskapet öppet. Och det är naturligtvis bra. Och problemet är inte att äta det här köttet. Men det är tyvärr en försvinnande liten del av köttet som är så här.

  Om man ser på att äta ett djur så håller ju ett djur landskapet öppet i många år utan att slaktas mellan varven ...

  Och närproducerat ekologiskt kött är bättre, men i mina ögon inte bra. Djuren är nog inte lyckliga i de flesta fall och det innehåller samma problematik som mitt inlägg trots att sojan inte blandas in.

  Att vi skulle få slut på gödsel tror jag faktiskt inte är någon risk. Det går att odla mycket mera gödseleffektivt än vad vi gör idag. Det går även att använda gödsel från andra djur än vi idag gör.

  Och jag tror ju inte att all köttproduktion försvinner. Jag bryr mig inte ens om att folk äter kött. Det gör vi också. Men jag tycker det är fel (och farligt) att vi äter så mycket kött och att väldigt många av oss slentrianmässigt äter kött utan att tänka på hur det produceras och vilken inverkan det har på oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra inlägg. Och bra förtydligat i din kommentar. Det blir så himla ofta missförstånd i hela den här debatten.

   Radera