onsdag 9 november 2016

Vintern kan komma

När jag tittar på mitt FB-flöde ser jag hur vänner runtom i landet och i Sverige suckar och pustar över all snö. Här har vi kallt, men inte snö. Men jag är beredd. Jag måste få skryta över hur beredda vi är inför vintern. Kanske ni kan använda oss som förebilder och skapa er egen check-lista? Håll i er nu!

Mina odlingslådor är rensade och täckta med organiskt material som får förmultna under vintern. 

Våra nya bärbuskar har skyddats mot harar.

För några år sedan hade vi problem med att hackspettar hackade sönder våra bikupor. Då fick svärfar för sig att han skulle bygga skyddsburar till kuporna. Jag tror att han tror att vi ännu använder dem. Det gör vi, men vi har kommit på att de är rätt praktiska till våra bärbuskar.

Tur att svärfar inte läser min blogg. 

Våra bikupor ha alla fått ett vackert grått musskydd. Ni vet så en mus inte kan tränga sig in i flustret (öppningen) och käka upp bina och vaxramarna. 

Eftersom vi varit duktiga med att följa regeln -Veden skall vara klyvd till påsk och täckt till midsommar lider vi inte brist på ved att elda med nu när kylan biter i kinderna (utomhus)

Bikuporna radade jag bara upp som accessoar. 

Sommarens byggprojekt är klara.

-Men det är ju inte målat! kanske någon nu skriker. Men här målar vi inte. Här låter vi saker och ting gråna bort. 

"Heimane ji i stjick". Vi lånade grannens tvåskäriga plog och lade några minuter på att plöja upp vår åker. Eftersom vi har en jord som drar mer mot lerjorden behöver vi låta vintern göra sitt och spränga sönder jordklumparna. 

Alla vattentunnor är vackert svänga. 

Alla hönsen är vackert instängda i ett och samma hus. Ännu för några dagar sedan misströstade vi. Det var höns än vart vi tittade. På lördagmorgonen låg vi och funderade på vad vi skulle göra. Skall vi se till att få färre höns eller skall vi vinterisolera ett hus till? Det första alternativet lät lite enklare så vi satte in i en FB-grupp kring självhushållning att vi gav bort höns till goda hem. Några timmar senare var saken fixad och alla var nöjda och glada. 

Sist men inte minst. Kattgluggarna är täppta. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar