måndag 30 januari 2017

Pang! Och så var sådden igång.

I flera veckor nu har jag knappt vågat öppna mitt Instagram på grund av alla stora chili- och paprikaplantor som visas upp i flödet. Men idag kom jag mig äntligen för att peta ner några frön i några burkar. Det tog 20 minuter. Det jag sådde var några Auberginefrön, tre olika paprikafrön (fröna från tomatpaprikan jag köpte på Nordiska trädgårdsmässan ifjol, ekologiska spetspaprikor som jag petat ur en köpepaprika och vanliga stora paprikor som lyckades bra ifjol), några Kiwanofrön och några tomatfrön. Egentligen brukar jag inte så tomater så här tidigt, men Yantarnyi som tål rätt kallt väder och Tiny Tom som bra får rum i vår glasveranda tänkte jag ge en chans.

Till minidrivhus återanvänder jag fruktaskar från affären. Dit med lite såjord, vattna, strö över några frön och så på med ett rätt tunt lager jord. Vattna igen. Klart. I år tänkte jag testa att låta dem gro inne vid värmelementet för att sedan flytta ut dem i vårt svala garage. I fjol hade jag dem i garaget hela tiden och visst gick även det, men det är väl tråkigt att göra på samma sätt hela tiden?

Som belysning använder jag vanliga lysrör som jag har på timer 16 h i dygnet. Och en avklippt salladsplanta från affären (ja, den var hel när jag köpte den) rymdes även med i solljuset. Och nu vänta, vänta, vänta ...

5 kommentarer:

 1. Visst är det märkligt att man drar sig för att göra nåt man längtat efter så länge! Men bara man har fått fram alla prylar och fröer så är det så fantastiskt kul ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja varje gång blir man lika snopen när något man dragit på sist och slutligen går så snabbt :)

   Radera
 2. Hej!

  Om vilken tid i sommaren borde tomaterna och paprikan vara mogna för att skördas för första gången då man sår dem så här tidigt?

  Jag har själv inte tänkt på att så något (utom kryddor och örter) den här våren eftersom jag ska flytta i juni och kan inte släpa några plantor med mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kim!

   Om vi börjar med flytten. Paprikaplantor skulle jag säga är helt överkomliga att släpa med sig, men tomatplantor skulle jag inte börja dra med mig. De är rätt otympliga när de blir lite större och i juni skall de nog vara rätt stora redan.

   Egentligen beror såtiden och skördetiden på två saker ... har man ingen tilläggsbelysning (som mina lysrör) så skall man så rätt sent. Bristen på ljus gör annars att dina plantor blir rätt rangliga. Det är inte bråttom att så tomater. Den största delen av mina tomater kommer jag att så i mars. Det här var bara några plantor som jag tänkte experimentera lite med.

   En kvinna i byn sår alltid sina tomater på vändagen 14.2 och hon brukar skörda tomater till midsommar. Men det beror ju också på sommaren. Det är mycket som skall stämma med god skörd : )

   Paprikorna borde man nog börja med nu redan i jan/feb åtminstone här där jag bor. Ifjol lyckade det bra att dra upp egna paprikor och då skördade jag i juli. Men som sagt, allt beror på vilka förutsättningar du har att dra upp dem. Lycka till!

   Radera
  2. Jes, tusen tack för svaret! :)

   Radera