onsdag 18 april 2018

Lever bina?

Som biodlare är det ju väldigt frestande att tidigt på våren börja öppna sina bikupor för att se om de lever och hur stort samhälle som har övervintrat. Vi brukar dock vänta med det rätt länge. Dels för att inte släppa in kall luft i kupan och dels för att inte stressa upp bina så att de skiter i kupan. De har ju nämligen suttit och "lagrat bajset" under hela vintern och när det blir tillräckligt varmt så åker de ut på en utrensningsflygning där de bajsar av sig. Om de inte hunnit med detta så kan det ifall de blir stressade hända att de bajsar inne i kupan och då finns det en grogrund för sjukdomar och annat elände.

Det vi gör första gången vi besöker bina är kolla om de lever, städa bikupans botten från döda bin och annat skräp och ser efter om de har tillräckligt med mat. De flesta bisamhällen dör faktiskt på våren av svält. Speciellt om de p.g.a. vårsolen kommit igång tidigt, men ingenting ännu har börjat blomma i naturen. Då måste man stödmata dem.

Bina skulle naturligtvis kunna städa undan sina döda kamrater själva, men vi ser det som att vi är den effektiva städerskan som kommer hem och hjälper dem med vårstädningen. På så vis kan de lägga sin energi på annat. T.ex. samla honung, ha ha.

Varje år dör bisamhällen och man brukar räkna med ett naturligt svinn på 10 %. I år skulle jag gissa att vi har lite mer än så. Orsaken till det här är att många avläggare (när man delar ett bisamhälle på sommaren och ger dem en ny drottning) inte lyckades växa till sig p.g.a. den dåliga sommaren. Drottningen kanske aldrig kunde flyga ut och para sig, vilket gjorde att mängden bin i kupan blev för liten för att samhället skulle klara sig över vintern. 

Ibland hittar man bikupor som är helt tomma. Det är som att samhället bara bestämt sig för att flytta till södern över vintern (nej, så kan de inte göra). I sådana fall är det ju tråkigt, men ändå helt okej. Det har ju liksom varit deras val av någon anledning. Men ibland hittar man döda samhällen som helt enkelt har svultit ihjäl. Det ser man bland annat på att bina är inkrupna i cellerna (se bilden). Säkert för att slicka ur den sista maten (nej, det där vet jag inte heller). Då tycker man ju så synd om dem och bannar även sig själv om man inte gett dem tillräckligt med mat. Men i år är det flera samhällen som ser ut som om de har svultit ihjäl, trots att de har massor av mat i kupan. Märkligt! Trots att vi kan massor är det omöjligt att förstå sig helt på bin.

Hur som helst, varma dagar har vi ett otroligt surr här på gården och våra bilar är nedskitna. Låt honungssäsongen börja!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar