måndag 23 mars 2020

Köttersättning -våra favoriter





I vår familj har vi ju en vegan och en vegetarian så därför har vi rätt bra koll på det här med produkter som vi kan ersätta köttet med i olika favoritrecept. Dessutom äter hela familjen rätt ofta enbart vegetariskt eller veganskt. Bra för miljön, hälsan och plånboken. 

Det har verkligen varit ett uppsving på den fronten det senaste året och nu är det verkligen inga problem att variera sin vegetariska och veganska kost. Jag vill börja med att säga att det allra mest klimatvänliga är att använda bönor, linser och andra baljväxter precis som de är -antingen i tetrapack eller torra (efter blötläggning). Dessa är även perfekta att ha i skafferiet eftersom de står sig i princip i oändlighet och du kan enkelt svänga ihop en måltid. Men nu över till våra favoritköttersättningar: Beanit valkosipuli & yrtit kypsä härkäpapusuikale 250g
Det här är vad jag väljer att använda om jag skall göra en köttsås. Jag klipper dem i mindre bitar, fräser dem kort i en gryta och låter dem sedan koka en kort stund i såsen, t.ex. tillsammans med lök och trattkantareller. Finns i flera smaker.
Huvudingredienserna är ärtprotein och bondböna. De är inhemska och innehåller inga konstigheter.

Funkar även bra att ha i tacos.


Bildresultat för boltsit pyörykät
Vill jag göra spaghetti och köttbullar så är det här en klar favorit. Ingen i familjen knorrar. Släng ihop en god sås i stekpannan och värm upp bollarna direkt i såsen. Dessa finns i tre smaker, men vi kör alltid på Original eftersom vi tycker att de andra är rätt starka. Huvudingrediensen är fullkornsråg och olika frön. Trevlig konsistens, inga konstiga ingredienser och inhemska.

Anamma kasvispyörykät 300g
Det här är en annan favorit som vi använder i köttbullssås. Konsistensen och smaken är väldigt snarlik kött. Dessutom förvaras de i frysen så man kan ha dem bra som reservmat. Du behöver nämligen inte tina upp dem först utan sätter dem direkt i såsen att värmas upp. Enda nackdelen är att de är gjorda av soja, vilket gör att vi använder dem rätt sällan. Från Sverige. 
Bildresultat för kasvis jauheliha
Kasvijauhis är produkten som jag använder t.ex. i lasagne. Funkar även bra i tacos. En del i familjen tycker dock att den har en söt smak som de inte är så förtjusta i, men själv tycker jag om det. Proteinkällan är här ärter. Produkten är dock inte inhemsk och innehåller även rätt många tillsattsämnen. Används därför bara ibland.

Elovena Muru 225g kaurajauhis
Det här är även en produkt som vi även använder i tacos. I sås, lasagne och dylikt blir den lätt lite för mjuk och läbbig. Det som däremot är jättebra med den här är att den håller sig väldigt länge. Typ 1 ½ månad, vilket gör att det nu t.ex. i Covid19-tider finns flera nödpaket av denna i vår kylskåp. Huvudingrediensen är havre, produkten har få ingredienser och är inhemsk. en helt okej produkt, men ingen favorit hos oss annat än hållbarheten.  Känns ju som att man näringsmässigt då lika bra kan äta ett havrebröd, ha ha. 

Bildresultat för kasvispihvi lidl
Om vi gör hamburgare är det här mitt val av vegetarisk biff. Jag har testat många, men fastnat för den här. Den köper jag hos Lidl, den är inte inhemsk och innehåller soja och andra hemskheter, men ibland blir det så här. Favoriten till vegehamburgare alltså. Det funkar även att frysa biffarna. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.