torsdag 28 juni 2012

Nedkopplad

Mina barn håller andan. Jag har nämligen lånat boken Nedkopplad av Susan Maushart från biblioteket. Jag har även läst nästan hela boken, vilket gör att jag kan ge ett omdöme om boken. "Man får vad man tror man får". Boken går helt bra att läsa, men redan innan man börjar vet man vad som med stor sannolikhet kommer att stå i boken. Inga överraskningar. För de som är intresserade av statistik och olika rapporter kommer det här att vara en rolig bok, själv tyckte jag att den blev lite ... tråkig.

Men ämnet i sig är ju intressant -att leva nedkopplad. Bokens författare och hennes tre barn har i ett halvt års tid gjort sitt hem mediafritt. Under ett halvt år har det i deras hus varit förbjudet att använda dator, titta på tv, lyssna på iPod eller använda mobiltelefon. Något som gjort att det tillbringar mera tid tillsammans, spelar spel, börjar musicera, läsa böcker etc.

Den här sommaren är vi "nedkopplade light", vilket innebär att det under helgerna är förbjudet att använda dator eller spela på sin mobiltelefon eller på konsolspel. Våra barn har å andra sidan alltid levt med tidsbegräsningar när det gäller tv-tittande och dator. Men visst märker vi att de gärna skulle tillbringa allt mera tid vid datorn eller framför tv:n om de bara fick.

Jag blev väldigt förvånad när jag för några dagar sedan i en intervju fick frågan om vi är teknikfientliga, eftersom man (enligt intervjuaren) ofta tänker på personer som strävar till självförsörjning som personer som inte tycker om teknik. Det hade jag aldrig tänkt på! Datorer är ju våra jobbredskap och vi tillbringar ändå allt för mycket tid framför dem. Så absolut inte fientliga, snarare kanske ointresserade. Och jag avstår inte från att använda teknik för att jag ser det som ett dåligt alternativ utan kanske snarare för att jag fascineras av att försöka klara mig med mindre el och då finns det t.ex. många gamla "hederliga" köksredskap och trädgårdsgrunkor som man klarar sig med manuellt istället för att köpa apparaterna med de nyaste finesserna.

Men teknik fascinerar och skrämmer. Idag tycker jag nog att det skrämmer mer än det fascinerar. Jag tänker ofta på de radiovågor och trådlösa signaler som går genom våra kroppar varje minut. Ändå tror jag det är viktigt att hänga med. Att kunna röra sig fritt mellan världar. För när vi känner till alla alternativ är det mycket lättare att välja vilken värld som passar oss och i vilka doser.

3 kommentarer:

 1. Vilken spännande blogg, här måste jag läsa vidare känner jag! Appropå nattlinne och grannar, vi har många grannar tätt inpå men ingen verkar vara så noga här, folk går ofta ut i pyjamasbyxor här, vinter som sommar. Helt underbart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen Johanna! Kul med nya pyjamasläsare!

   Radera
 2. Godmorgon!
  Såg ett reportage med Susan Maushart för ett bra tag sedan och började tänka på vår familj... som lever en stor del med datorer och teknik. Jag tror absolut inte på att koppla bort sig från omvärlden. Och andra sidan tror jag på att måttlighet i allt är bra, även med teknik.

  Själv ser jag sällan på tv men läser "tidning" på nätet... Så att sitta framför tv:en flera timmar per kväll är främmande för mig men jag nyttjar datorns teknologi. Men men, det är så olika, man tycker olika, man är olika, man lever olika.

  SvaraRadera