torsdag 14 juni 2012

Svampsoppa

Så var det dags för första skörden ur vårt svamperi. Ja, det är bara att konstatera att Jenk vann mig med hästlängder när det gäller flest antal svampar från vår svampodling. Min svampstock ligger i utekällaren och vilar och det känns liksom inte längre aktuellt att återuppliva den ... Det är så roligt. Vi hoppar nästan jämfota varje gång vi går och betraktar svamparna och våra besökare står med öppen mun och betraktar (svampen inte jämfotahoppen). De flesta har inte tänkt på att det faktiskt går att göra så här. Och i ärlighetens namn är det inte länge sedan vi hörde till dem. Men livet lär. Vår första svamp använde vi till en svampsoppa.


Flemmingsbackens nyfikna svampsoppa

200 g ostronskivling
½ purjolök
7 ½ dl vatten
2 dl grädde

1 grönsaksbuljongtärning
2 msk vetemjöl
1 msk hackad persilja
½ vitlöksklyfta
½ msk citronsaft
salt, peppar
smör till stekning


Finhacka purjolök och svamp och stek i lite smör tills de mjuknat. Strö över mjölet och tillsätt vatten och buljong. Låt småkoka i 15 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och koka upp. Krydda mer om det behövs.

-Det här var jättegott! tyckte vår kräsne son (och alla andra) och vi drog en lättnadens suck. Ja, det är faktiskt tur att svampen är jättegod nu när den finns nästan i överflöd. Och svamp är ju bra mat. Ostronskivling nämns ofta som en väldigt hälsosam svamp så den får ersätta en del av vårt kött.

Vi har ju en princip att vi alltid försöker sälja en del av det vi producerar (svamp, honung, ägg, tomatplantor ... ) för att kunna täcka de kostnader vi har med projektet ifråga. På så vis kan vi ju verkligen tänka självförsörjning. Det blir ju verkligen ingen "inkomst" att prata om, mer som en modern variant av byteshandel. Drömmen är att om det blir pengar över kan vi använda dem till att köpa något vi inte har själva, till exempel mjölk. Men dit är det nog en bit, men omöjligt är det inte.

1 kommentar:

  1. Gratulerar till en minst sagt, lyckad odling! Jag blir så himla glad när jag hittar bloggare som verkligen "brinner" för sitt intresse. Ni lär få många goda middagar framöver, och en välfylld frys. Det kanske t.o.m är en lämplig svamp att torka. För drygt 15 år sedan byggde vi om ett gammalt torkskåp till att fungera med torkollor och vi torkade trattisar på rekordfart samt testade även att torka jordgubbar. Det var festligt att äta torkade jordgubbar som godis på julafton. Kanske ett nytt projekt =)

    SvaraRadera