söndag 3 juni 2012

Trädgårdsjobb

Den senaste veckan har vi jobbat mycket i trädgården och jag har inte riktigt hunnit med att berätta om allt vad vi har på gång. Våra grönsaker är i jorden och de allra ivrigaste fröna har börjat gro och synas ovan mark, men än ser det ganska dött ut i trädgårdslandet. Det har varit väldigt kallt hos oss, ovanligt kallt till och med och varje morgon är jag rädd att tomatplantorna i växthuset har dött, trots vår tunna med vatten och vår värmefläkt som skall mota frosten i grind.

Våra odlinglådor är alltför tråkiga att fotografera just nu. Dessutom har jag på en väv, kanske inte så mycket för att hålla sådden varmare som att hålla hönorna borta från landen. Väven ger ett ganska skräpigt intryck i trädgården tycker jag, men det är inte så mycket att göra åt det.

Alla tio äppelträd kom sig till sist i jorden. Beroende på var de planterades fick de lite olika omgivning, men de här tycker jag fick den finaste. Förra året växte det bara ogräs och videbuskar på den här plätten av vår trädgård, men nu har vi grävt, rensat och sått in gräsmatta. Det är emellertid inte bara vi som hjälpt till med gräsmattan, såväl kalkoner som hönor har krattat och perforerat jorden. Det återstår att se hur resultatet blir. Bredvid dessa äppelträd planerar vi att bygga en ny uteplats för trädgårdsbordet. Vi har bara inte kunna bestämma oss för om vi vill ha trä eller stenbeläggning.






För en vecka sedan flyttade då tomatplantorna ut i växthuset. Gurkplantorna och paprikan får ännu snällt vänta i köksfönstret. Det blev väl ca 25 tomatplantor i runda slängar, Brandywine (som är väldigt klena), Tigrella, Maja, Golden sunrise och Moneymaker samsas om utrymmet. I fjol odlade vi i svarta sopsäckar som vi klippte några små hål i botten på. I säcken satte vi småsten (eftersom vi hade glömt att köpa lecakulor och gick efter principen "man tager vad man haver"), jord, brunnen koskit, jord och till sist aska. Ovanpå skall vi så småningom sätta färskt gräsklipp.  Ifjol växte de jättebra i säckarna och det var så enkelt att städa ur växthuset sen.





Men vi var även tvungen att prova något nytt. Här skall vi prova att odla i halm, torv, brunnen koskit, jord och aska. Enkelt var det att fixa dessa odlingsbäddar. Snyggt tyckte jag också att det blev i sin enkelhet. Återstår att se om det funkar lika bra som säckarna.







Vårt gamla, lilla glasväxthus tänkte vi riva. Det är alldeles för varmt för tomater och varje år går några glasrutor sönder, vilket blir både dyrt och störande i längden. Men precis när vi skulle plocka ned det kom vi på att vi använder det till majshus. De få söndriga rutorna får gapa tomma, vilket gör att vinden slipper in och pollinera och så blir det inte så varmt. Jag tänker prova att odla i säckar för handelsgödsel som jag har hämtat hos en bonde. Jag klipper bara upp dem lite i botten. För att det skall bli finare tänker jag sätta dem i gamla jutesäckar. Obs! Det är inte klart på bilden. Mera estet än så här är jag allt ...






Så här blev vårt potatistorn. Om det lyckas kommer det att växa 30 potatiskålar (heter det så?) här och det borde ju bli en del potatis. Om vi orkar gör vi en till ovanpå, vilket ger oss 60 stycken. Inte så snyggt (än ...) men lite spännande. För er som inte följt mig så länge kan jag meddela att jag tidigare skrivit om potatistornet och hur man bygger det.

Det var allt jag hinner skriva om nu. Bråda dagar!

4 kommentarer:

  1. Skulle man kunna få en länk till där du skrivit mer om potaitstornet? Hittade det inte.

    SvaraRadera
  2. Varsågod, här kommer den: http://urbanfarmerseward.posterous.com/potato-towers-and-living-fence-posts
    Mitt inlägg om potatistornet finns för övrigt under april månad.

    SvaraRadera
  3. Nu har vi byggt ett potatistorn, som liknar tornet i Pisa, här finns bilder: http://www.signeshus.blogspot.fi/2012/06/potatistorn.html#comment-form
    Tack för inspirationen!
    Hälsar Petra

    SvaraRadera
  4. Hej Petra, jag har redan tjyvkikat på ditt torn. Hoppas det växer bra. Idag skall jag så rädisor ovanpå mitt.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.