lördag 20 oktober 2012

Övervintring av växter

I natt var första ordentliga frostnatten i vår trädgård. Precis vad som behövdes för att jag skulle inse att nu är minsann hösten snart slut och jag är tvungen att plocka undan växter som jag vill försöka övervintra till nästa år. När det gäller övervintring har jag aldrig några garantier på att det lyckas, men man förlorar ju verkligen ingenting på att försöka, så ...

Paprika- och chiliplantorna får åka in i garaget där temperaturen aldrig sjunker under noll och där de har tillgång till ljus dagtid. Jag har hört att åtminstone paprikan är en tvåårig växt så vi skall se om det lyckas. De här plantorna kommer jag att vattna några gånger i månaden.

Mina örter får åka in i jordkällaren. Det här gäller salvian, rosmarinen, pepparmyntan och oreganon. Ifjol hade jag en oregano och en rosmarinplanta i jordkällaren. Oreganon klarade sig finfint trots att jag inte vattnade dem en enda gång. Rosmarinen dog.

Mina pelargoner för jag ner i källaren där temperaturen ligger på ca 18 grader,men där det är ganska mörkt. Dem vattnar jag några gånger per vinter. Många av pelargonerna är inne på sin fjärde sommar så det här brukar lyckas ganska bra.

Resten av växterna får väl döden dö antar jag.

5 kommentarer:

 1. jamen att övervintra e kul....å de blir så mkt större å kraftigare nästa år :)
  å missa nu inte....

  S
  A
  T
  U
  R
  D
  A
  Y

  S
  H
  O
  W

  O
  F
  F

  de e kul att vara med :)
  VÄLKOMMEN
  Håkan

  SvaraRadera
 2. Hej Maria! Vad härligt att hitta hit! För att börja med så kommer jag från Finland och har bluggat många år i Vasa. Min svenska man hittade jag i Korsholm!!! då han gjorde sitt slutarbete i Wärtsilä! Nu bor jag i Sverige och har nyligen börjat ett nytt liv som bondamora - något som jag tänkt på länge - men inte helt vågat. Dina tankar om livet är likt mina och inlägget ovan är precis det som jag håller på med just nu i skrivande stund - vid sidan av allt annat som skall hinnas med ute - innan snön faller ner och det är dags för fixa och duna inomhus.

  Vi har ett gammalt fint glasveranda där temperaturen ännu år OK. Pelargonerna blommar för fullt - så det får nog vänta en stund innan det är sovdags!

  Ha det så bra där hemma i Finland!

  Mvh Nina i Vingla(Himla)gården

  SvaraRadera
 3. Vad roligt Nina att du hittade hit! Hör gärna av dig igen!

  SvaraRadera
 4. Rosmariini taitaa tarvita valoa talvehtimiseen, joten maakellaria parempi paikka voisi olla viileä kuisti. Mummoni on saanut rosmariinin talvetettua jo monta vuotta kuistilla. :)
  Tilasin muuten kirjasi Lev mer på mindre ja se saapui pari päivää sitten postissa ja miten siitä onkaan riittänyt iloa monelle arki-illalle kun oon tullut ihan rättinä töistä kotiin! Mulle ei kirjassa ehkä näin entisenä maalaisena niin kovin monta uutta juttua ollut, mutta muuten ihan älyttömän inspiroiva kirja! Erityisen hienosti olet saanut esiin sen ajatuksen, että kerralla ei kannata vaatia itseltään liikaa. Vähänkin on paljon ja siitä saa olla iloinen ja ylpeä. Tässä muuten vinkki toisesta hyvästä kirjasta: Syra själv (Karin Bojs). :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack Hanna för att du hörde av dig. Och tack för berömmet. Vad glad jag blev! Rosmarinen skall genast få komma ur källaren! Jag har ett perfekt ställe som jag tror att den skall trivas på! Boken "Syra själv" har jag läst om någonstans och tänkt att den borde man skaffa sig. Så tack för sparken i baken!

   Radera