söndag 18 november 2012

Struvor

Min mamma brukar berätta att det i min hemby finns en gammal kvinna som är expert på att baka struvor. Och då menar jag inte de finska struvorna, som liknar nudelbon och som vi äter på första maj utan de där svenska struvorna som kan ha formen av en stjärna, en blomma eller en fjäril. Jag hade aldrig ätit sådana och faktiskt aldrig sett dem på riktigt heller, bara hört mamma berätta om Astrids goda struvor.

På mina loppisrundor i Sverige höll jag länge upp ögonen och till sist hittade jag ett struvjärn med tre former för 10 kronor. Nu skulle jag prova på. Men hur skulle jag göra? En morgon besökte jag tanten Ingeborg i ett annat ärende och frågade om hon kunde baka struvor. Nej, det hade hon aldrig gjort, men när jag beskrev hur de såg ut kom hon plötsligt på att hade hon månne inte sett en sådan bild i boken Sju sorters kakor. Och så grävde hon en stund och där var ju receptet med bildbeskrivning och allt : ) Så nu har jag lånat boken och bakat mina första struvor. Det var jätteroligt, enkelt och gott!

Struvor ur boken Sju sorters kakor

1 äggula
2 msk socker
2 dl kaffegrädde
2 dl vetemjöl


Fritering : kokosfett eller olja
Garnering: strösocker


Blanda samman alla ingredienser och rör till en jämn smet. Häll den i en skål som har endast något större diameter än struvjärnet (oj det missade jag tydligen. Gick bra ändå)
Värm fettet till 180 grader. Lägg i struvjärnet och låt det värmas med.

Ta upp järnet och låt det rinna av. Doppa det i smeten (obs! inte hela utan bara ytan)
Håll det över friteringsgrytan en stund och doppa den sedan i oljan. Fritera struvan guldgul, ca 1 minut

Lossa struvan från järnet med en gaffel och låt den rinna av på hushållspapper. Doppa struvorna i socker.

3 kommentarer:

  1. Struvor är barndomens jular för mig =) Goda minnen att ta fram. Tack för påminnelsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, är det på julen man brukar äta dem. Då skall det bli en ny tradition här hos oss. Varje år har vi glögg drop-in för våra vänner och grannar. Kanske struvorna får göra entré där?

      Radera
    2. Jag vet inte om det är enbart på jul man äter dessa men i min familj (med en mamma från Tyskland) gjordes de enbart till jul. Likadant var det med klenäter, som också friteras, så det kanske bara var praktiskt att göra dem samtidigt =)

      Ni får säkert en härlig och välsmakande glögg drop-in.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.