fredag 7 december 2012

Hemma hos reportage: Lena och Monika

Så kommer det då äntligen, mitt "hemma hos reportage" från Lena och Monika som jag skrev om för en tid sedan. Det här är bara ett axplock av allt jag lärde mig och som jag fick fångat på bild. Precis som det alltid är med mina bilder så ser det mycket finare ut i verkligheten : )

Monika är en hejare på att odla. Något du även märker i hennes blogg Ekoplantan där hon friskt delar med sig av sina bästa tips. Här är en del av hennes skörd av pumpa och vintersquash. Jag har ju tidigare avslöjat att jag aldrig varit någon vän av varken det ena eller det andra. Men inte desto mindre kom jag hem med en vintersquash (den orangea) i kappsäcken. Monika berättade så varmt om dess fenomenala lagringsbarhet (ca 1 år i rumstemperatur) och dess köttiga och milda fruktkött. Hon avslöjade att hon har ett recept på soppa av vitt vin och vintersquash på sin blogg och då var jag ju naturligtvis tvungen att prova.

De stora pumporna är nakenfröpumpa och deras frön har inget skal. Enligt Monika är de fenomenalt goda att rosta. Så nu har jag fyndat frön av båda sorterna. Skall se om jag blir en vän av pumpor och squash. Det skulle vara bra för våra vegetariska dagar är ännu ett mysterium. Vad skall vi äta?

 


Monika driver upp tomatplantor och örter till försäljning. Då har hon jättestor hjälp av lampan Ufo från Grönt Ljus. Jag ångrar riktigt att vi redan byggt en anordning mha lysrör för den här tar mycket mindre el och är enkom för plantuppdragning. Som ni ser här har Monika även den i användning under vintern. Då kan hon ha egen sallad inomhus, örter och få en och annan ljuskrävande växt att överleva.

Nu syns det ganska dåligt, men mitt i bilden står en tomatplanta. Monika lärde mig att på hösten om man låter en tjyv på tomatplantan växa sig ganska stor kan man knipsa av den och plantera den i jord. Då får man en ny tomatplanta, som om man har de rätta betingelserna, kan ge tomater under vintern. Monikas planta skulle snart börja blomma. 

Längst till höger ser ni en Stevia. Jag trodde inte mina ögon. Den var jättestor och buskig. Berättade om mina misslyckade försök att driva upp en Stevia från frö. När man får dem att bli av den storleken som Monika har är det bara att ta sticklingar till höger och vänster. Hon förbarmade sig över mig och gav mig en planta med hem. Den försöker jag vårda ömt och hoppas att den klarar sig i söderfönstret under vintern. Än så länge ser det bra ut. Kanske jag så småningom kan dela ut sticklingar till alla Ekotanter utgående från Monikas planta?

 
De örter som Monika inte får sålt under året sätter hon i sitt växhus på en bädd av sand och täcker över med en väv. Då brukar de klara sig utmärkt.

 
Monika och Lena försöker bli självförsörjande även när det gäller mjöl. Nu har de inga stora odlingsarealer och ingen direkt maskinpark, vilket gör att de inte (åtminstone inte i detta skede) tänker ge sig in på spannmålsodling. Däremot odlar de majs och har köpt en majskvarn där de malar majskolvarna till majsmjöl. Nu håller Monika på och experimenterar med att byta ut annat slags mjöl i brödrecept mot detta mjöl. Vad jag förstod går det för det mesta ganska bra.
 
Är man självförsörjande kanske man även vill vara självförsörjande när det gäller alkohol? Det var så mysigt att sova över hos Lena och Monika och i den mörka natten höra pluppandet från deras vintillverkning. Äppelvin och vin av vindruva är resultatet. Enligt deras egen utsago smakar deras vin väldigt mycket frukt och ganska lite alkohol (trots alkoholhalten vill säga). Låter lite farligt tycker jag : )

 
Det som däremot inte var så roligt för Lena och Monika var att det finns jättemycket vildsvin i området där de bor. Vildsvinen förökar sig enormt och ställer till stor skada. Här ser man hur de bökat på en åker bara några meter från deras hus. Lena och Monika har hägnat in hela gården med elstängsel och när vi skulle åka hemifrån på kvällen var man tvungen att stanna bilen, öppna staketet, köra genom, stanna bilen, stänga staketet och åka iväg. Jag tyckte ju det här var jättespännande och spanade allt vad jag orkade efter ett vildsvin. Jag har aldrig sett något i vilt tillstånd. Men här var turen inte på min sida : )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar