onsdag 23 januari 2013

Skovax av bivax

Jag har köpt nya skor. De dyraste skorna jag någonsin köpt tror jag. Men jag gillade verkligen färgen, de var ekologiska och de såg ut att kunna användas i många, många år. Nu gäller det bara att vårda dem ömt. Jag brukar ha dåligt samvete för hur jag vårdar mina skor. I höstas när jag köpte skor till dottern kom försäljaren dragandes med en massa spray och grejer som vi skulle spruta på skorna för att de skulle hålla bättre. Det kändes inte bra och jag hörde hur jag påstod att redan hade samma spray hemma och inte behövde köpa nytt. Ljug!

Därför blev jag så glad när försäljaren denna gång visade fram en skokräm baserad på bivax. Kanske dom gör det till alla som köper ekologiska skor : )
-BIVAX! skrek jag. -Det har jag ju hemma. Vad mer innehåller krämen? -Ingen aning, svarade försäljaren och såg mycket förvirrad ut.

När jag kom hem smälte jag upp lite bivax, blandade i lite rypsolja för att få den smidigare och kletade ut det på skorna. Det krävdes att jag ganska hårdhänt gned ut det med en disksvamp för att bivaxet skulle tränga in i lädret. Efter den behandlingen smörjde jag in skorna med en mjuk bivaxsalva. Oj, vad bra det blev!

Skovax av bivax. Kan det bli bättre?

9 kommentarer:

 1. Jag smörjar mina läder stövlar och skor med bivax. Det är en köpt burk som det står Kenkärasva mehiläisrasva på. Det finns ingen innehållsförteckning, men doften är som bivax. Stövlarna hålls fina år efter år bara man orkar gnida in dom nu och då och inte förvarar dem varken på hett ställe eller i solen.
  Dessutom så får man ju fingrarna lite insmörjade på samma gång och det brukar dom tycka om.

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Tack! Skorna är av märket El naturalista och modellen är Nido
   http://www.brandos.fi/el-naturalista/nido-pino/a60325

   Jag köpte mina på K-Kenkä i Vasa, men jag tror de finns här och där.

   Radera
 3. Ja men det är ju solklart! JAg ska göra lika-samma :-). Har ju också både bivaxsalva och bivax... att jag inte har tänkt på det. Tack för inspirationen!

  SvaraRadera
 4. Johanna i Pargas29 januari 2013 13:15

  Underbara! Fram till för ett par år sen hade jag saligen struntat i skodon (bara de var rätt storlek räckte det) och jag hatade att köpa skor. Sen gick jag av misstag in i en butik som hade El naturalista... och gjorde som du - köpte mina dittills dyraste skor :) De tilltalar bara allt: foten ögonen och sinnet (tja, inte plånboken dock).
  Den modell du nu köpt var fabulös, tror jag ska se om jag tycker jag kan unna mej ett par :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du Johanna det verkar som vi är fast. Har dina varit hållbara?

   Radera
  2. Johanna i Pargas30 januari 2013 11:23

   Jo, det har de varit. Lite repor i lädret som kommer av ovarsam användning... och det är ju mitt eget fel. Är urdålig på att smörja skor men ska definitivt hitta dendär lådan med 1 kg bivax som jag har nånstans och fixa till lite skovax :) Men jag är jättenöjd med mina par! Köpte bara det första paret i butik, sen har jag unnat mej 2 par till på Huuto.net för några tior, ett supertips, speciellt om man har skor i de vanligare storlekarna (jag har 36 så jag hittar ganska sällan).

   Radera
 5. Använder bivaxsalva till både skinnmäbler, skor, fötter och till tassarna till min katt. Naturligare kan det inte vara men använd endast bivax som enbart är blandad med matolja. /Fia

  SvaraRadera
 6. Vilka galet fina skor, färgen är alldeles fantastisk.

  SvaraRadera