fredag 11 januari 2013

Veckovis meny

Vi har i några års tid kört med att planera vår matlagning en vecka i taget. Det här sparar vi massor av tid, pengar och energi på. Det går enkelt att skriva inköpslista, snabbt att handla, det är problemfritt att börja med dagens matlagning och variationen i det vi äter är hyfsad. Nu över julen har systemet säckat ihop och det har varit så kämpigt. Ofta har vi någon timme innan det är dags för mat stått där med tom skalle och konstaterat att kylskåpet är tomt, någon viktig ingrediens saknas eller köttet är i frysen.

Men nu är det nya tag. Denna gång med en matlista med ännu bättre utformning, eller vad det brukar heta i reklamen. Denna gång har vi nämligen tänkt ut vilka dagar som skall innehålla vad. Således ser vår matlista ut så här:

Måndag:  vegetariskt (soppa)
Tisdag:     kött av kyckling eller kalkon
Onsdag:   vegetariskt
Torsdag:   fisk
Fredag:    kött (färs)
Lördag:    Vegetarisk mat
Söndag:    kött (gryta / stek)

Min tanke är att jag från och med nu skall fixa ihop ett häfte som i princip innehåller sju sidor. För varje vecka skriver jag ner vilket recept som sätts in på vilken dag. Efter en stund har jag när jag planerar matlistan en sida för varje dag full med exempel på recept jag kan välja mellan. Då kära vänner är matlistan satt i system.

Det här är inget vi följer slaviskt, men det underlättar vardagen enormt. Dessutom sparar vi en hel del pengar på att impulsköp undviks. Vi slänger nästan aldrig mat. Och vi klarar oss med ett ganska litet kylskåp + att vi handlar ganska sällan, vilket även det sparar tid.

Det här kräver så lite förberedelse så det är bara dumt om ni inte testar en månad. Grejen är inte alltid vad ni äter utan att ni planerar in det på förhand.

5 kommentarer:

 1. Vi skriver også middagsliste, innimellom, og det letter hverdagen masse.. Anbefales:-)

  SvaraRadera
 2. Här håller jag med! För något år sedan hade jag ett treveckors rullande schema, men så kom det jul och senare sommarlov... Rutintapp. Vi har nya recept i cirkulationen numera, men tyvärr inget system. Och tonårsvargarna är hungriga jämt...
  Jag ska ta det här som en puff. Nu ska här göras listor!

  SvaraRadera
 3. Jag brukar också skriva veckovisa listor ^^ det är verkligen en bra grej.

  SvaraRadera
 4. Vi har också fasta dagar för ex soppa, fisk etc och det underlättar enormt. Det underlättar också vid handling. Även om vi inte har bestämt exakt vilken rätt som skall lagas så vet vi ändå ex att vi måste ha två portioner vitfisk och två portioner Kravlax hemma varje vecka. Utöver det är det en bra rutin att plocka fram ev mat ur frysen efter middagen så hinner det tinas i kylen till morgondagen. Att göra matlista gör underverk för matkontot :)

  SvaraRadera
 5. Oh yes, så där har vi också gjort länge... och i likhet med er säckade vårt system lite under julen och OJ vad jobbigt det var. Tack vare hönorna och kaninerna och planeringen behöver vi nästan aldrig slänga mat och det är så mycket skönare att laga mat när man inte behöver börja med att tänka ut vad man skall äta varje dag.

  SvaraRadera