måndag 4 februari 2013

Denna dag en svacka

De som läst min bok "Lev mer på mindre" vet att en av de saker jag tampats mest med är att omvärdera min syn på pengar. Ibland får jag ett återfall och känner att -Människa, du måste ju tjäna pengar. Massor av sköna pengar! Idag är en sådan dag. Ja, jag har haft flera sådana dagar på rad nu faktiskt.

När jag sitter och känner mig värdelös för att kalendern inte är full med jobb. När jag känner mig rastlös för att jag inte har något vettigt att göra. När jag känner mig samvetslös för att jag inte har förstånd att njuta och ta tillvara den lediga tiden. Jenk? Ja, han har varit och köpt en ny yxa och tillbringar dagen med att med ett leende på läpparna klyva ved. Så kommer han in och är så där skönt mör i kroppen. Klagar på att byxorna har blivit för stora. Jag sitter bara inne och längtar efter choklad.

Att vara egen företagare är att ha is i magen. Att lära sig att det inte löns att oroa sig över en tom kalender. Att det i slutändan brukar bli riktigt bra. För några månader var jag i den situationen så jag tackade nej till jobb. Nu sitter jag här och tänker att -Ja, så där går det när man tror att man är något och tackar nej till jobb. Då sitter man där helt utan. Ändå vet jag att snart dyker det säkert upp något kul. Det är bara att vänta. Och vänta. Och vänta.

Och så tänker jag att vi klarar ju oss riktigt bra på de pengar vi har. Vi skulle till och med klara oss på mindre pengar om det riktigt kniper. -Gå ut i köket och grodda människa! Ryck upp dig! Du lever ju det liv du vill. 

För det gör jag ju, men just nu är jag inne i en svacka. Det bara är så.


8 kommentarer:

 1. Det behövs svackor för att kunna njuta av det goda i livet! Men är det verkligen pengar du suktar efter en dag som denna eller är det det som pengar symboliserar? Om du vill ha något att göra i dina svackor skulle du ju kunna ge dig in på att deltidsforska (med deltidsstipendium)... om din hållbara livstil som forskningsobjekt! Men det är säkert inte det du är ute efter trots allt, eller hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, du har rätt. Det är nog inte pengar egentligen och kanske inte ens det som pengar symboliserar (dvs status) utan snarare kanske att någon vill ha mig. Buähähä!

   Allting har sin tid och forskningen har redan haft sin tid i mitt liv. I och för sig skulle det under mina forskarstudier ha varit otänkbart att ha sig själv som forskningsobjekt (vari ligger objektiviteten?) så det skulle vara en intressant grej :-)

   Radera
 2. En "svack-kram till dej"! Svackor kommer och går, så är livet. Fokusera på allt du åstadkommit hittills och gör det du själv skrev - njut av några lugna dagar.

  SvaraRadera
 3. Maria Maria!

  Jag såg en gång en bild som visade hur hjärtat slår, du vet en linje och så visas hjärtats slag upp och ned.
  Nedanför bilden stod det:
  If there are now ups and downs in your life
  it means you are dead.
  Du har säkert sett den där bilden själv.
  En ganska bra illustration av livet tycker jag.

  Vem kan vara på topp jämt, även om man skulle önska!
  Så klart, även om man lever det liv man lever så går det upp och det går ner. Brist på ljus och värme kan få vem som helst att tappa modet.
  Snart börjar fåglarna kvittra, värmen kommer tillbaka och dagarna blir längre.
  Stor kram till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna Anna!

   Nej och skulle man vara på topp jämnt skulle man väl få ta betablockerare för att komma ner i varv (sade hon med minimal medicinsk expertis). Jag tog mig i kraven, konstaterade att jag ju tjatat om att jag vill lära mig att göra tvål så nu har jag lärt mig det. I eftermiddag får jag se om det har lyckats!

   Radera
  2. Vau!
   Vill höra allt om tvåltillverkningen!

   Radera
 4. Skulle gärna läsa dina funderingar om:
  -vegetarisk mat (praktiska tips,recept)
  -soppåsar. Jag irriterar mig varje gång jag lägger in en ny soppåse av plast i sophinken.
  -valet mellan närproducerat ekologiskt kött och linser/bönor/kikäter från ex. Kina. Vad är sen slutligen smartare?
  nina

  SvaraRadera