fredag 1 februari 2013

Fixa egen groddningsburk

När den inhemska, ekologiska salladen lyser med sin frånvaro ja då gott folk är det dags att grodda. Så här bygger du enkelt en egen groddningsburk. Idén fick jag av en artikel i tidningen Åter.
Ta till exempel en turkisk youghurtburk på 1 kg. Det första du gör är att klippa ett  hål i sidan på burken. I det här hålet häller du vatten när dina groddar skall sköljas. Kom därför ihåg att inte sätta hålet för lågt ner på burken. Vill du grodda mera på en gång så fixar du till en större burk eller två burkar : )

I locket gör du små hål där vattnet rinner ut. Det är viktigt att komma ihåg att även göra hål längs kanten.  Försöker du sticka hål i locket slutar det antagligen med att locket spricker. Jag satte locket mot en skärbräda av plast och borrade med en korkskruv. Kom även ihåg att inte göra hålen så stora så att t.ex. alfa-alfa frön åker igenom. 

Här är det alfa-alfa frön på groddning. När din burk är klar häller du i ca ½ dl frön och täcker dem med vatten. Låt dem dra i ca 12 h innan du häller ut vattnet. Sedan sköljer du fröna morgon och kväll. Dina groddar är klara efter ca 4 dagar. Du ser ju helt enkelt när de ser klara ut. Förvara dem sedan i kylskåp. Ät dem helst på några dagar.
 Det går ju även enkelt att grodda genom att hälla frön/bönor i en vanlig sil och skölja några gånger per dag. Grejen är bara den att då måste de stå på ett mörkt ställe (jag brukar ha dem i skafferiet). Då glömmer jag ofta bort mina groddar, vilket gör att de torkar. När jag har dem i burk kan jag ha dem framme på diskbänken och kommer ihåg dem mycket bättre. Det jag groddar allra mest är alfa-alfa frön och mungbönor. De finns att köpa i helt vanliga affärer.

12 kommentarer:

 1. Oj vad smart! Den här ska jag prova.

  SvaraRadera
 2. Ja hurra! Jag som funderat på att köpa en till groddningsburk för att kunna grodda många olika sorter på samma gång. Och samtidigt har jag ojat mig över de stora yogurtburkarnas intrång överallt. Super, här ska borras!

  SvaraRadera
 3. Det här var ett tecken! :D jag har tänkt börja grodda så länge nu, har köpt frön och sparat vettig plastburk men har inte kommit mig för att göra de nedrans hålen och börja! Men nu blev jag tillräckligt peppad för att bara göra't ;)
  /Lise

  SvaraRadera
 4. Toppen! :D Måste prova på det här, jag som gillar att experimentera med olika saker!

  SvaraRadera
 5. Ha, vad kul! Det här kom precis rätt i tiden. Jag har precis börjat grodda i glasburk med en silduk som sitter fast i öppningen med gummisnodd (enligt svärmors metod) , men då måste jag lägga handdukar över för att det ska bli mörkt. Det här var ju en bra idé, då slipper jag handdukarna. Tack!

  SvaraRadera
 6. Smart! Har precis groddat för första gången, i en glasburk men det här var ju mycket fiffigare.
  Tack för tipset och trevlig helg!
  //Miss Khaos

  SvaraRadera
 7. Tack för intressant blogg. Groddat har jag inte gjort på flera år, bra att få lite påminnelse om att de finns...blir väl dags att söka fram glasburken först och se om jag tar det vidare till nästa nivå och tillverkar groddburk alá Maria :)

  SvaraRadera
 8. Ska prövas! Och tas med i undervisningen. Mina studerande ska få göra varsin groddburk! Basta! Och vi ska döpa den till Maria-burken om det är ok för dig ;) Eller har du bättre förslag? Grodd-Mari syster till Britt-Mari?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kan väl vara en större ära än att ha gett namn åt en groddburk?

   Radera
 9. Äntligen gick det enkelt att grodda! Tack för tipset! /Annika

  SvaraRadera
 10. Hej! Jag älskar den här groddlådan och har idag skrivit om den i min blogg där jag också länkar till dig. Jag lånade också dina bilder, säg till om du inte vill att jag gör det så tar jag genast bort dem och ersätter dem med andra!Tack för ett bra tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart du får! Jag blir bara glad!

   Radera