onsdag 20 februari 2013

Tandborstning

Idag har jag varit med yngsta dottern till skolläkaren på rutinkontroll. Läkaren var av den allvarligare sorten och några krux i kanten fick vi. Bland annat för att vi borstar tänderna bara en gång per dygn. Det har vi alltid gjort och våra barn har i och för sig aldrig haft några hål. Varje år får vi minst två gånger höra att vi borde och vi ler, nickar och tänker att usch vad kämpigt. Att borsta tänderna är nästan det tråkigaste jag vet. Speciellt tråkigt är det att borsta på någon annan.

Så det är kanske främst lathet som gör att vi borstar endast på kvällen, men det är också en annan sak. Jag är lite skeptisk till tandkräm. Dels allt tandkräm som man köper i affären har så hemska innehållsförteckningar. Ändå köper jag dem. Det är lite som att välja mellan pest och kolera. Och så var det ju det här med fluor. Tandläkaren skriker YES! Andra säger SHIT! Jag vet inte vad jag tycker. Därför har jag kompromissat med att använda det en endast en gång per dag.

Så jag undrar ... vad använder ni för tandkräm? Är det Fluor i den tandkrämen? Är det någon "vits" att borsta tänderna utan fluor? Ja vits är det väl förstås, men ni förstår vad jag menar.

Sedan är det lite lustigt att komma ihåg att när jag var liten kom det som till många andra en fluortant till skolan.  Först borstade vi tänderna och sedan fick  vi skölja med Fluor. Och håll i er nu ... jag minns så nog att hon sade att vi inte skulle använda tandkräm. Anledningen var att vi då inte kände lika noga om tänderna blir riktigt rena. Så där satt vi och borstade enbart med vatten. Ja tiderna förändras ...


39 kommentarer:

  1. Jag sitter å funderar på exakt samma sak, har en son på 10 månader ...å vad skall man göra med fluoret? Anvenda eller inte?!

    SvaraRadera
  2. Hej! Jag fick din bok i julklapp (hade önskat den dessutom) och sedan dess har jag läst genom den och även bekantat mig med din blogg :)Vill säga här att du inspirerar verkligen och det är alltid lika intressant att höra vad ni sysslar med.

    Till saken, jag har en kompis som borstar tänderna med en ekologisk tandkräm. Minns inte exakt vad den heter, men tvivlar på att den innehöll flour. Tror den var baserad på örter? Måste kolla upp det :)

    SvaraRadera
  3. När jag googlade för att försöka se vad tandkrämen kunde ha hett så ramlade jag in på denna sida. http://www.hallbarlivsstil-webbmagasin.com/#/tandkram-tandborstar/4536830898

    Där nämns åtminstone ört- och mineralbaserade tandkrämer :)

    SvaraRadera
  4. Oj, vad härligt att någon är så ärlig! Det är så lätt att få dåligt samvete och dölja att man inte gör som man egentligen borde.

    Våra barn är 12 och 3 och borstar tänderna med vanlig fluortandkräm endast på kvällen. Vi nickar och ler också hos tandläkaren en gång/år/barn. Ingendera har någonsin haft hål i tänderna.

    Då 12-åringen var liten hette det att man får tvätta med fluor endast en gång per dygn, den andra gången skulle man tvätta med vatten. Nu heter det att man ska använda fluortandkräm båda gångerna, kanske till och med fler.

    Dessutom ska man nu tvätta före frukosten (vem vill äta med tandkrämssmak i munnen?), om man tvättar efteråt skrapar man sönder emaljen. Xylitol-tabletter eller tuggummi ska användas flera gånger om dagen. Och tandtråd, helst såndär på plastskaft för att komma åt ordenligt - som bidrar till sopberget. Varför inte gurgla lite med Listerine också, då man är igång... ;)

    Jag saknar det sunda förnuftet och tycker inte om att bli marknadsförd en massa produkter (som blir dyra i det långa loppet) då jag går på årskontroll med barnen till den kommunala tandvården. På köpet ger de mig ett dåligt samvete och några "borden" och "måsten", fast de egentligen inte hade något att anmärka på, då tänderna var felfria...

    Ört- eller mineraltandkräm vet jag ändå inte om jag vågar byta till. Hoppas att någon som har längre erfarenhet av dessa kunde kommentera. Man brukar ju säga att lagom är bäst, så en liten dos fluor kanske behövs i alla fall?

    Och så vill jag också tacka för en härlig blogg, jag läser ofta, men tror inte att jag kommenterat förr. /Anja









    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner precis som du att fast det finns många som inte använder fluor så vet jag inte om jag vågar låta mina barn låta bli. Jag är faktiskt lite rädd för vår tandläkare. På förra besöket frågade jag så där nyfiket när barn idag brukar börja få hål i tänderna. -Aldrig! sa hon. Idag sköter vi om barnens tänder så bra. Så nu är jag livrädd att mitt barn skall bli det första barnet med hål i tänderna i modern historia. Men men, mina barn lugnade mig igår och sade att nästan alla deras kompisar har hål i tänderna. Jippii!

      Radera
  5. Hej!
    Som självhushållare gör jag egen tandkräm, eller "tandpulver" kanske man ska kalla det.
    Jag blandar kalkpulver med havssalt och några droppar pepparmyntsolja.Förvarar det i små glasburkar.
    Jag har borstat med det här tandpulvret de senaste sex åren, det blir rent och bra och jag har inte haft ett enda hål i tänderna.
    Fluor ska man undvika - användes från början som råttgift.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är ju sådana där starka uttalanden som gör mig livrädd. Råttgift? Så nu är jag både rädd för tandläkaren och för att använda fluor. Kanske bäst att skaffa löständer.

      Radera
  6. Jag har använt Toms of Maine's produkter lite då och då och vet att de har tandkrämer utan flour. Jag tror säkert att man kan köpa dem på ebay. Bodde på Irland i många år och där är det flour i kranvattnet! Galet! http://www.tomsofmaine.com/products/toothpaste#/?page=Toothpaste

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu kanske jag är ute och cyklar, men jag undrar om det inte är fluor även i vårt dricksvatten. Vi diskuterade faktiskt det här med våra vänner för en tid sedan och konstaterade att alla vi som hade vuxit upp med vatten ur egen brunn hade haft massor av hål som barn, men att vi nu i vuxen ålder (eller våra barn) inte hade några hål. Det var i samband med det som fluor i dricksvatten nämndes. Någon som vet?

      Radera
    2. Ja, jag jobbar med dricksvatten och jag vet. På vissa håll i landet innehåller grundvatten natruligt fluor, ibland så mycket att det till och med är skadligt, ibland så att det ger visst kariesskydd. Har man egen brunn får man ta reda på vad man dricker (lämna prov tilla ackrediterat lab). Har man kommunalt vatten så kan man ringa kommunen och fråga, om det inte står på deras hemsida (vanligt). Det är inte tillåtet för vattenverk att tillsätta fluor till dricksvatten. Den som vill öka sitt kariesskydd gör det lämpligen själv genom att använda fluortandkräm eller skölja med det.

      Radera
  7. Barnen har länge använt Urtekram Barntandkräm utan fluor och annat skit och själv använder jag weledas salttandkräm, också den ren och fin utan fluor och annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och ni har inga hål? Och barnen är ... hur gamla? Jag har verkligen så svårt för att släppa det här. Trots att jag vet jag borde. Hjärntvättning.

      Radera
  8. Förr i tiden var man inte så noga med tandborstar, tandtråd och fluor, det var helt normalt med tandvärk ibland och att tänderna föll ut i medelåldern, om du tror att dina barn kommer tycka det är bra så kör på det. Annars tycker jag du ska lyssna på tandläkaren. Borsta minst två min två gånger/dag och använd fluortandkräm, OM det inte är så att ert dricksvatten har höga fluor-halter. Då ger det tillräckligt skydd, hör med kommunen om ni har kommunlat vatten, eller gör analys om ni har egen brunn. Antagligen är det inte vanligt i ert område för då hade nog tandläkaren vetet om det. Hål i tänderna måste lagas med onatruliga material som man får gå runt med i munnen för jämnan, bättre att spotta ut lite tandkräm då och då!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Woooaaaoo, vänta lite nu!
      Du har antagligen inte läst på så mycket om fluor, eller hur?
      Det positiva alla får höra om fluor kan jag med gott samvete säga är ren och skär LÖGN. Att det ska skydda mot karies finns INGA vetenskapliga bevis för, det var en biokemist som kom på att när en rad olika företag inte visste vart de skulle dumpa sitt natriumfluorid-avfall (det var oerhört dyrt att dumpa det) att de skulle påstå att det var bra för tänderna och munhälsan för att företagen på så sätt skulle få dumpa avfallet i dricksvattnet och tjäna enorma summor pengar.
      Fluor är ett nervgift som bland annat står för 95% av ingredienserna i råttgift (vill du verkligen stoppa det i munnen?) och det lämnar stora skador på våra hjärnor. Kanske inte utseende mässigt men giftet angriper ett område (har i skrivande stund glömt av vad det heter) i hjärnan där vår intelligensutveckling sker, och sänker alltså vår inlärningsförmåga och IQ. Studier från Harvard visar att fluor även höjer risken att få cancer.
      Om vi går tillbaka till hur det påverkar tänderna så har fluor INGA positiva egenskaper riktade mot våra tänder. Det fluoret gör med dem då? Jo, det ger dig MISSFÄRGADE tänder, SKÖRA tänder, en FÖRSÄMRAD EMALJ och under lång sikt ÖKAR fluoret risken att få K A R I E S.
      Så, det jag vill säga med det här är att fluor inte borde förekomma NÅGONSTANS, inte i våra munnar, inte i vårat dricksvatten eller i våra hälsoprodukter.

      Och tandkräm utan fluor i? Jo, jag har använt Kingfisher i ett år nu och har aldrig haft vitare tänder och för första gången i mitt liv hade jag inga hål när jag var hos tandläkaren sist!

      Radera
  9. Det beror ju förstås på vad du äter också! Äter man inte raffinerat socker så behöver man troligtvis inte använda flour. Sedan är det förstås individuellt vad för slags naturligt skydd/vilken slags flora en har i munnen. Många klarar sig utan flour medan det kanske finns en del som behöver det, då bör det användas utifrån behov och inte som standard för alla. Vi använder inte flour och har så inte gjort på några år, det fungerar mycket bra. Barn med mjölktänder skulle jag aldrig någonsin ge flour, finns absolut ingen anledning. Små barn sväljer så mycket tandkräm och flour är inte bra att ha i kroppen. Läs bl a här:

    "Fluorskadad emalj har visats vara mer benägen för karies än normal emalj, senast visat i en sydafrikansk rapport om barn i byar som var helt opåverkade av tandvård (19).Då man förstår fluorosens rätta natur är det inte svårt att också begripa att barn under den tid tandbildningen pågår ska utsättas för så litet fluorid som möjligt.Det betyder att barn under sex års ålder inte över huvud taget ska utsättas för fluoriderad tandkräm, fluortuggummi eller fluorrikt dricksvatten.”

    Läs hela artikeln här: http://art-bin.com/art/sallstrom_sw.html

    På Svenskt vattens hemsida står:

    "Fluorid (F) förekommer i förhållandevis höga halter i vissa grundvatten i Sverige. Detta beror på vilken typ av berggrund vi har och vad som frigörs när den vittrar. Framför allt små barn bör skyddas mot högt intag av fluorid. "

    Vi använder Kingfishers tandkräm för vuxna, den fungerar jättebra men vi måste hitta någon ny för den innehåller palmolja och det vill jag inte använda. Barnet använder Urtekrems och älskar att borsta tänderna (själv förstås). Trätandborstar.

    Jag tror att det du ska utgå från är: kost, ålder och det individuella behovet av flour (personer med låg salivproduktion etc), när du fattar ditt beslut. Och fungerar det bra att borsta tänderna en gång om dagen så fortsätter ni förstås med det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack Jenny för ett informativt och trovärdigt svar. Nu skall jag hålla huvudet högt och vara stolt över att vi bara borstar tänderna en gång per dag : )

      Radera
    2. Allt vad vi stoppar i munnen angriper tänderna, inte bara raffinerat socker. Oavsett om man använder fluor eller ej, så kan det knappast var dåligt att borsta tänderna både morgon och kväll, i mitt tycke lite småäckligt att bara göra det en gång/dag. /Lisa.

      Radera
  10. Jag använder kingfishers tandkräm med flour sedan flera år nu och tycker den är jättebra, trots palmoljan (dels för att den har en tydlig och lättförstådd innehållsförteckning). Jag är noga med att inte svälja tandkrämen och sköljer munnen efteråt, stick i stäv med de rekommendationer jag fått (ang sköljandet). I barndomen använde jag vanliga tandkrämer som jag av smakskäl aldrig kom överrens med men hade aldrig några hål. Gick sedan över till flourfritt i nåt år och drog då på mig tre-fyra hål på en gång. Sedan dess har mina tänder inte riktigt återhämtat sig och jag får nåt hål då och då. Skyller på att jag lämnade tänderna försvarslösa under så lång tid så jag tycker god tandhälsa är värt lite flour. Svårare med barn som man inte kan kontrollera hur de sväljer... Men som nån skrev, förr fick man inte behålla sina tänder i samma utsträckning som nu. Själv gillar jag mina tänder och agerar utifrån det.

    SvaraRadera
  11. Hej!
    Jag använder Frantsilas tandkräm med xsylitol. Är supernöjd,tänderna känns mycket renare nu. Tidigare kunde jag ha en massa mönja fast i tänderna hur mycket jag än borstade. Allt sånt är ett minne blott nu. Dessutom är det ju kul med närproducerad tandkräm. Finns på ekosoppi i Vasa. Rätt dyrt dock.

    En bekant som studerar biologi berättade om ett munhygientest de gjort på en kurs. Hon var den enda i klassen utan skadliga bakterier i munnen, och hon var den enda som använde ekologisk tandkräm. Brukar jag tänka på när jag betalar 7 euro för en enda tub.

    SvaraRadera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  13. Jag använder tandkräm UTAN fluor !i USA är tandkrämstuber md fluor försedda med varningstext.ni kanske ska googla på ,fluor är ett gift.?Jag skulle inte ge det till mina barn !

    SvaraRadera
  14. Enjos-olivtvål kan man även borsta tänderna med! Lär vara effektiv mot tandsten. /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, det låter inte så gott. Tur att jag inte lider av tandsten : )

      Radera
  15. Våra barn borstar tänderna på kvällen. Det har jag gjort som liten o fick första hålet vid ca 25års ålder. Tandkrämen de använder är ibland vanlig flor tandkräm o ibland utan. Jag har haft, som vuxen, mycket problem med blödande tandkött o min tandläkare (inte den skrämmande typen) rekomenderade att jag skulle byta till samma tandkräm som hon andväde, Parodontax. Det innehåller mineralsalter örtextrakt o flor. Resultater är att tandköttet mår bättre, tänderna får ändå hål...men det tror jag inte har med tandkrämen att göra utan är stressreleterat så som många andra kroppsliga men, men det är ett skillt kapitel.

    SvaraRadera
  16. Jag använder Weledas salttandkräm, härligt frisk och mentolig. Tycker numer att vanlig tandkräm smakar äckligt konstgjord. Weledas finns i välsorterade hälsokostbutiker. Underbar blogg!

    SvaraRadera
  17. Tack för alla kommentarer gällande tandborstningen. Aldrig hade jag väl trott att ett inlägg skrivet i all hast efter läkarkontrollen skulle få sådana reaktioner. Jag har med intresse läst alla inlägg och funderat. Inte vet jag om jag har blivit så mycket klokare egentligen ... Inte vill jag ju borsta tänderna med något som tidigare klassades som råttgift, men inte vill jag ju att tänderna skall trilla ut på dem heller. För att saken till sin spets. Har ännu inte riktigt fått svar på min fråga om ni som använder tandkräm utan fluor inte har hål. Utom av Klara. Tack för det! Nu är det ju inte så enkelt, eftersom det beror på vad man äter och hur man mår (intressant kommentar Ida). Jag är ju en godisgris ut i fingerspetsarna så där är väl ett av problemen : ) Men i alla fall kommer jag inte att skämmas för att vi bara borstar med fluor en gång per dag. Känner mig lite stolt faktiskt. Tack!

    SvaraRadera
  18. Hej! (Igen..)
    Ikväll har det visats ett program på dansk tv angående att det i Colgate Total innehåller ett mijögift som heter Triclosan som kan ge resistens mot anibiotika, ge hormon-störningar på foster, det används också i pesticider och madrasser. Skrämmande att det får säljas i affärena!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh tack Anna för att du berättade. Inget Triclosan i detta hus hädanefter.

      Radera
  19. http://www.livinglibations.com/body-care/tooth-care helt utan kemikalier alls! Helt toppen!

    SvaraRadera
  20. Använder vanlig tandkräm, men brukar sporadiskt tvätta tänderna med enbart salt på tandborsten. Det blir en underbart ren och fin känsla. Har hört att tänderna inte skall tvättas en halv timme före / efter intag av föda.
    h. Synnöve

    SvaraRadera
  21. Oilpulling, da shit alltså. Kolla http://wellnessmama.com/7866/oil-pulling-for-oral-health/. Har inte introducerat detta till barnen ännu, de borstar tänderna med Urtekrams tandkräm, eller någon annan eko-tandkräm, men själv sysslar jag med oilpulling ibland och tänderna har aldrig varit så rena som efter en omgång. Oroar mig inte för karies, vi äter så lite sött. Visste du att för ca 50 år sedan pågick en häftig debatt om man kunde förebygga tandhälsa med hygien eller rätt sorts mat. Hygien vann över maten, men kolla in tandläkaren Weston Price arbete så inser du att tandborstning inte är allt. Med artegen föda skulle vi ha tänder som varken behöver tandställning eller borras...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har precis köpt en flaska sesamolja för att testa oilpulling. Låter dock så äckligt så har ännu inte kommit mig för. Återkommer med rapport : )

      Radera
  22. Först och främst: UNDERBAR BLOGG! Så glad att jag hittade hit. Nu till tandkräm - jag är lite skeptisk mot detta då jag alltid hört att man inte ska svälja under borstningen = inte så bra ämnen för kroppen...? Så varför ska man ha det i munnen? Man råkar ju alltid få ner lite och munnen tar säkert upp lite också.

    Sen så hittade jag den här länken
    www.fondalashay.com/mintchilli/why-i-dont-use-toothpaste
    hon använder sig av en olivtvål och hon har känt av tydliga förbättringar och till och med hennes tandläkare har berömt henne!

    I ungefär två månader har jag borstat med olivtvål jag med. Det smakar gott och det känns bra. Har inte varit hos någon tandläkare och kollat men allt känns fint. Rent, fräscht och varken ilningar eller värk!
    För mig funkar detta jättebra hittills!
    Allt gott! /lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lisa!

      Vad roligt att ha dig här. Och vad spännande det låter med olivtvålen. Och lite äckligt också : ) Kan tänka mig att det är skillnad på tvål och tvål även där ... men absolut något man kunde tänka sig att testa.

      Radera
  23. Ang. Weledas salt-tandkräm. Akta er för den, åtminstone om ni använder den varje dag. Jag använde två ggr per dag i 2 år (tyckte att mina tänder kändes väldigt rena och fräscha) och förstörde mina tänder totalt. Innan hade jag aldrig haft något hål och 2 år senare när jag besökte tandläkaren hade jag hela 5 hål. Tandläkaren sa att min emalj var helt bortslipad. Jag ringde till Weleda och då sa de att den tandkrämen inte är till för att användas dagligen, utan snarare en gång i veckan, eftersom saltet i tandkrämen har en slipande funktion. Synd att de inte skriver ngt om detta på förpackningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är just sånt där jag är skiträdd för. Bra att veta! Tack!

      Radera
  24. Hej!
    Jag har börjat att göra min egen tandkräm med kokosolja och bikarbonat det har en salt smak och man kan blanda i någon arom, men jag valde att fortsätta med utan smak, för det blev en konstig blandning av salt och arom.
    Angående fluor som man använder till rått gift vill jag inte ha i min mun lika lite som jag vill använda deodorant med aluminium och andra giftiga ämnen.
    En gång i tiden när man upp fann DDT så skulle man duscha i det för att ta bort ohyra, men nu förtiden vet vi bättre att om något tar död på något så ska man tänka sig för att använda det.
    Jag har en regel att det jag ska ha på min kropp eller i den ska jag kunna äta utan risk för hälsan, det behöver inte smaka gott men det får inte vara giftigt på något sätt.
    Och till slut, tack för en trevlig och intressant sida.
    /Eric

    SvaraRadera
  25. Kokosolja och bikarbonat ska fungera som tandkräm. Jag har många gånger tänkt att jag ska testa men har inte kommit längre än så... Fluor är inte så bra har jag läst. Man ja också göra oilpulling(skölja med kokosolja googla för mer info)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oilpulling har jag testat och även att borsta utan fluor, men nu har jag fallit in i gamla vanliga hjulspår igen. Tyvärr! Försöka tänka att jag åtminstone är så lat så att jag bara orkar borsta tänderna en gång per dag vilket minskar mitt fluorintag med 50 % jämfört med mångas.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.