måndag 25 mars 2013

Bortglömd Earth hour

Det är väl få som har missat att det i lördags mellan kl 20.30 och 21.30 var Earth hour, timmen när vi till förmån för världen skulle stänga av så mycket el som möjligt. Vi brukar försöka observera den timmen. Barnen tycker det är roligt. Men kl. 20.30 tittade barnen på tv, Jenk satt på datorn och jag låg och läste. Den glömdes helt enkelt bort.

Men vad är det som säger att vi inte kunde fira vår egen Earth hour dagen efter? Världen mår lika bra av det, antar jag. Så igår hade vi vår egen Earth hour. Mysigt. Barnen (och vi) älskar tända ljus. Strömavbrott är nästan det bästa vi vet. Ibland när barnen var små var vi tvungna att leka strömavbrott och endast gå omkring med tända ljus.

Timmen gick fort (i och för sig ertappades tonårsdottern med att chatta på sin mobiltelefon och fick ett straffvarv runt huset). Med vedspis och stearinljus är det inga problem. Kanske vi skulle försöka oss på en Earth day? En hel dag utan el. JA! utbrast barnen (tonåringen var som ni förstår inte på plats). Få se hur det blir med det. Om vi kommer oss för.

Men det är ju ganska typiskt att vi sitter och har lamporna släckta en timme per år och känner oss duktiga. Känner att nu gör vi verkligen något. Nu kan vi ha gott samvete. Och det är ju bra. Men tänk att vi är dubbelt så duktiga om vi gör det två gånger per år. Eller en timme per månad. Eller en timme per vecka ... Så svårt borde det ju inte vara egentligen ...


5 kommentarer:

 1. Det är väl helhetstänket med sitt liv som kan göra verklig skillnad. Earth hour är bara en påminnelse och manifestation som synliggör det globalt. Att införa en dag eller vecka är ju en personlig utmaning och spännande för barnen (eller frustrerande för tonåringen). Själv lever jag med en "elfascist" det vill säga här jagas kilowatt och tända lampor dygnet runt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju i och för sig onekligen också lite kämpigt :)

   Radera
 2. Efter Fukushima hade vi el-fritt varje fredag... i några månader...

  SvaraRadera
 3. Likasom Annelie så jagar vi kilowatter hela tiden. Inga onödiga lampor eller elgrejer får vara på. Ej heller laddare! Visste ni att tex mobiltelefonens laddare tar ström om den är i eluttaget! (alltså fast inte telefonen är kopplad).
  Det blir liksom en levnadsstil, man märker inte det!
  Jag var idag första gången på ca ett år till simhallen och konstaterade åt kompisen i duschen att jag faktist tror det är ett år sen jag duschat sist. Hennes min var rolig, men sen sade hon "just ja, ni har ju en bastu gryta" och så är det, vi gillar inte att hassa vatten, så vi värmen allt vårt tvättvatten i bastugrytan. Enkelt och på samma gång får man gratis värme.

  SvaraRadera