fredag 8 mars 2013

Möbelvax av bivax

Vårt matbord såg verkligen matt och eländigt ut. Krasst konstaterade jag att det var  väldigt länge sedan jag hade brytt mig om att vårda mitt bord. Jag smalt upp lite bivax och blandade i rypsolja. Ännu i varmt tillstånd klickade jag ut det på bordet. 

Så gnuggade jag ut det med en tvättsvamp, lät det dra in ca 10 minuter och polerade upp det med ett gammalt bomullstyg. Hushållspapper visade sig vara för mjukt. 
Räkna med att du behöver göra det här några timmar före du skall  duka på bordet igen, men jag tyckte det sög in väldigt bra och ingen klagade på kladdigt bord. Vilken lyster!


6 kommentarer:

 1. Jag gör egen polish av olivolja och citronsaft. den fungerar till och med bättre än den köpta.

  SvaraRadera
 2. Hej Maria, har nyss hittat hit till din blogg! Tack för dina härliga inlägg som är både underhållande, lärande och inspirerande. Hälsningar från Annelie i Norrbotten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen hit Annelie! Kul att ha dig här

   Radera
 3. Tack för en inspirerande blogg!
  Och tack för tipset att använda bivax för möbler! Ungefär i vilka proportioner blandade du bivax och rypsolja?
  /milli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vet du jag är så dålig på sånt där. Mäter sällan något, skriver nästan aldrig upp och kommer sedan aldrig ihåg. Men för en kräm brukar jag köra på ca 25 % bivax och resten rypsolja. Sätter man mer vax blir den ju hårdare (vilket nog denna blev) och tycker man att det blev för hårt, värmer man bara upp den och sätter i mer olja (alternativt vax för tvärtom resultat). Lycka till!

   Radera