söndag 21 april 2013

Beskära vinbärsbuskar

I fredags kunde jag inte hålla mig längre. Jag var helt enkelt tvungen att få ta itu med lite trädgårdsjobb. Det fick bli beskärning av våra svarta vinbärsbuskar. Jag beskär dem nästan varje år. Tar helt enkelt bort cirka en fjärdedel av kvistarna -de äldsta. De röda vinbärsbuskarna har jag ännu inte gjort något åt. Det börjar väl bli dags även för det. Min morfar klipper alltid ner sina röda vinbärsbuskar med några års mellanrum och de mår finfint. Dessutom gödslar han dem med träaska, en kunskap jag ärvt. Jag strör träaska såväl över svarta som röda vinbärsbuskar och vår skörd brukar bli väldigt god.

Åh, vad det doftar gott när man rör om i de svarta vinbärsbuskarna. Och kaninerna knaprade glatt av de avklippta kvistarna. Med tanke på att det snart blir kaninslakt kanske man kan se det som en "förmarinad". Eller något ditåt ...


5 kommentarer:

 1. Vinbärsgrenar, vilken festmåltid : )En bra sak är att lära slaktkaniner att äta enris. Det tar bort lite av den sötare kaninsmaken och ger lite mer viltsmak. Bäst är att vänja dem redan när de är små.

  Fisken i vår damm är endast till sällskap. Damm är sambons intresse, men även jag drar nytta av den då djurlivet frodas kring den. Bla fåglarna. Efter att de druckit och badat kan de fortsätta jaga insekter som vill äta upp mina grönsaker : ))

  Vissa kycklingar kan man könsbestämma på en gång. Det beror på färgen. Legbar tex är könsvisande från början. Jag trodde att laxfärgen var sån men har fått lära om. Det tar några dagar innan man ser skillnaden och som det ser ut nu så blir det några fler tuppar än jag trodde.

  Jag borde studera mina rödavinbärsbuskar och ta mig en funderar på om jag bör klippa ner den något. Jag får massor av bär men busken är enorm och säkert inte tuktad på 30 år.

  Önskar er ett trevligt veckoslut.

  SvaraRadera
 2. Hur gör du med äppelträden? Skär du dem också varje år? Lite svårt att veta var man ska klippa till i den nya trädgården. Vet inte vilken buske som är vad...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mia! Ett inlägg om beskärning av äppelträd kommer om en stund. : )

   Radera
  2. Suveränt! Under tiden handlar jag saxen!

   Radera
 3. Vad kul att du hittade till min blogg, nu fick ju jag tillfälle att besöka din. Mycket trevlig blogg by the way. Roligt med någon som försöker göra allt själv - jag känner mig rätt ensam med det emellanåt.

  Ångest - har inte hunnit med vinbärsbuskarna än. Tack för påminnelsen.

  SvaraRadera