lördag 6 april 2013

Bräder, bräder och åter bräder

Här har vi nu i några dagars tid ägnat oss åt att såga och stapla bräder av virket vi högg i vår skog för två månader sedan. 80 stockar drogs ut och kördes till min svärfar som sågade virket till prima bräder, ribbor och stolpar. Sedan kom han hit med sin traktor och kippade av bräderna och nu har då jag och Jenk ägnat ett dygn åt att barka, stapla och sortera enligt dimension och kvalitet. Om vi skulle rada alla bräder vi sågat efter varandra skulle det bli ca 3.5 km så det är en hel del att lyfta och hantera. Vi har sparat tusentals euro och samtidigt fått frisk luft och prima motion. När vi sågar själv har vi ju även en helt annan möjlighet att bestämma bredd och tjocklek på det byggnadsvirke vi behöver. Med ett gammalt hus är det guld värt.

Bräderna behöver vi till tre saker 1) Vi skall byta ut taket på vårt uthus från plåttak till tegeltak, 2) Vi skall bräda uthusets fasad och 3) Vi skall bygga ett till växthus. Växthuset skall vara av typen "snyggväxthus". En vacker sak av gamla fönster och gamla tegelstenar, längs med ena sidan av vårt uthus. Växthuset skall förstås användas till tomater, men det skall även enkelt kunna användas till en liten butik om vi ibland behöver en sådan.

Nu värker ryggen och det drar längs baksidan av låren. Jenk har tvingat ut barnen att hjälpa till med att täcka in bräderna. Det väntas nämligen snö inatt. Usch!


1 kommentar:

  1. Vilken känsla att bygga med eget virke! Häftigt!

    SvaraRadera