fredag 10 maj 2013

Att anlägga en vitlöksodling

Efter tre år börjar vår vitlöksodling äntligen komma upp i sådant format att vi kanske kan börja äta av den. Tala om slow-gardening! Men så har det heller inte kostat oss ett jota.
Hösten 2011 kastade jag ut vitlöksfrön i en av mina  odlingslådor.  Sommaren 2012 pickade de upp som små grässtrån och nu våren 2013 är de så stora att jag flyttar över dem till en egen låda som jag endast skall ha vitlök i. Problemet när du kastar ut vitlöksfrön lite hur som helst är nämligen att det blir så svårt att rensa ogräs kring de små plantorna. I mitt fall näst intill omöjligt, vilket gör att jag hamnar att gräva upp den lådan. 

Hösten 2010 gjorde jag samma sak, kastade ut några frön. Förra sommaren (2012)hade de vuxit så mycket att de gav vitlök. Jag valde dock att inte skörda vitlöken utan lät den vara kvar i landet. Resultatet är nu många spirande vitlöksklyftor som var och en kan bilda en ny planta. Dessa har jag jag alltså nu grävt upp, delat och flyttat till odlingslådan för vitlök. 

Voilá, en stor odlingslåda full med vitlöksplantor i raka rader.  Det var nästan som julafton när jag grävde upp de gamla landen och hittade vitlök, vitlök och vitlök, Skulle uppskatta att jag hade "utsäde" till 100 vitlökar. Om det lyckas kan jag skörda minst 70 och låta resten vara kvar. Nästa vår gräver jag upp klyftorna (30 lökar á 5 klyftor), flyttar dem och har ett nytt vitlöksland.

Så roligt när man ser resultat efter många år.  Allt började med en fröställning som jag fick av vännen Paula och nu är vi självförsörjande på vitlök. : ) Tänk vad en liten gåva kan ge mycket i slutändan. 


8 kommentarer:

 1. Jag fick för många år sedan några vitlökar av en granne, det var två olika sorter. Nu har de växt på ett dåligt ställe och det har inte riktigt blivit till något. I förra veckan grävde jag upp dem alla och flyttade dem till en ny växtlåda. Så nu lever jag också i hoppet på att få en fin skörd :)

  Verkligt skönt för ögat att se de fina gröna raderna, när inget annat växer i lådorna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lycka till med "nygamla" odlingen!

   Radera
 2. Det gäller bara att ha tålamod!:) Trägen vinner som det heter
  Lycka till med vitlöken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Tålamod har inte varit min starka sida, men man mognar med åren : )

   Radera
 3. Oj, underbart! Måste kanske prova... men som sagt, inte alltid så lätt att tänka långsiktigt!

  SvaraRadera
 4. Tycker inte jag har sett vitlöksfrön i handeln. Var har du fått tag i dem?

  SvaraRadera
 5. Jag fick de första fröna av en vän.
  Om du kommer på älvtorget i Älvbyarna brukar det om du har tur även finnas där, såväl frön som sättlök.

  Hittade några sidor som säljer.
  http://www.kvarnback.se/solberga/handla.html (SVE)
  http://www.vainolanluomu.net/valkosipuli.html (FI)
  http://www.exoticgarden.fi/webshop.php?showshopcat=21&menu_showcat=9 (FI)

  SvaraRadera
 6. Trevligt att odla från bulbill. man kan äta moderlöken men har ändå utsäde.
  Plantera om dem var höst och håll minst 5årig växtföljd så blir det bra. Om du första året får en sololök så går det snabbare till fullvuxen lök om du sätter den.
  Läs gärna på min blogg www.postannelund.chilipeppar.com

  SvaraRadera