måndag 8 juli 2013

Förvälla och frysa in spenat

Något som verkligen frodats i mitt trädgårdsland i år är spenaten. Innan den går i blom är det dags att skörda och ta tillvara den inför vintern. Spenaten kan inte frysas rå, utan den måste förvällas först.

Skölj av bladen och lägg dem i ett durkslag. Doppa ner spenaten i kokande vatten och låt den täckas av det kokande vattnet i ca 30 sekunder. Låt spenaten droppa av, kallna och frys in den. Jag brukar pressa ihop spenaten i iskubslådor. När den sedan har frusit tar jag loss kuberna och lägger dem i en plastpåse. Om du inte har tillgång till en iskubslåda, kan du forma små "spenatbollar" som du lägger på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper. När spenaten kallnat lägger du plåt och allt i frysen och kan sedan förvara den frysta "spenatbollarna" i en plastpåse.

Spenaten brukar jag sedan använda i lasagne och makaronilådor.

Och nu gäller det bara att så nästa omgång av spenat så hinner den finfint bli klar ännu i sommar. Det gäller bara att komma ihåg att vattna och inte så den på trädgårdens varmaste plats.

8 kommentarer:

 1. Det är en härlig känsla att få fylla frysen med sommarens nyskördade grönsaker. Och veta att man har grönt att plocka fram under vintermånaderna. Det är lyx det :)

  SvaraRadera
 2. Kan man skörda även om det har blommat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlåt att mitt svar har dröjt. När en växt blommar drar det ut ganska mycket näring ur växten (för att den skall orka blomma och man använder ju inte alltid blommorna). Dessutom brukar blomning innebära att växten blir rätt "träig" till konsistensen.

   Spenat växer så snabbt så jag skulle rekommendera att du sår en omgång till.

   Radera
 3. Jag har sett berättelser som görs av många människor på Sir. Giovanni, som jag kontaktade honom för ett lån på 420.000,00 Kr att betala mina skulder och mitt projekt. Det är med Sir. Muscolino Giovanni, att livet mitt leende igen är en man av enkel och sympatisk hjärta. Här är e-post: muscolinogiovanni61@gmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte! Vad har det här med artikeln ovan att göra?? Stick!

   Radera
 4. Hej, letar du efter ett lån?
  VI FINANSIERAR FÖLJANDE: josephgucciardi359@gmail.com

  • Lån för alla
  • Flerfamiljshus / lägenheter
  • Kassa ut lån på alla typer av fast egendom
  • Lån till investerarens
  • Bridge Loans / Mezzanine Financing
  • Lån för utländsk köpare
  • Kommersiella lån
  • Land / Konstruktion
  • Ny kommersiell / multifamiljprodukt, med låg ränta på 2%
  • Lånebelopp: 50.000kr till 50.000.000kr
  EÖver hela världen.
  Kontakta honom via e-post på: josephgucciardi359@gmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte! Vad har det här med artikeln ovan att göra?? Stick!

   Radera