lördag 6 juli 2013

Piss!

En produkt som jag tycker är väldigt intressant är Guldkannan Towa. Inte för att produkten i sig är något man behöver. Det går säkert lika bra med en vanlig hink, utan för att produkten åtminstone hos mig väcker en del tankar.

Så vad är då Guldkannan? Helt enkelt en kanna som du kissar i. Sedan späder du ut ditt kiss med vatten och vattnar helt enkelt ditt grönsaksland eller dina blommor med kisset. Man producerar helt enkelt sin egen gödsel. Smart! Miljövänligt! Ekologiskt (om vi inte går in på vad vi sist och slutligen äter, dricker och pissar ut).

Ändå känns det lite konstigt? Att äta grönsaker som man vattnat med sitt eget kiss. Konstigt nog känns det mera ok att använda hönsskit än eget urin ... Kolla in deras hemsida. Kanske inte så mycket för att jag uppmanar till att köpa produkten utan för att jag vill be er att utmana tanken. Skulle det vara ok? Skall vi testa? Är det redan någon som har erfarenhet?

14 kommentarer:

 1. Min far höll på med det en period för några år sedan. Som man hade han ju lättare att sikta i en vanlig zinkvattenkanna. Han odlade inte så mycket ätbart, utan mest blommor. Så den aspekten behövde vi inte ta hänsyn till. Trädgården var fin med rik växtlighet och han var nöjd. Dock tror jag att projektet avslutades när det flyttade in en kvinna i hushållet.

  SvaraRadera
 2. Med en unge som går på pottan blir det väldigt enkelt att ta tillvara kisset, jag blandar ut det och använder på krukväxterna. Inomhus. Nej, det luktar inte kiss.
  Uteväxterna får gödsel från djuren så där har det inte vart aktuellt.
  Just nu planerar vi kompostering av trekammarbrunnens smörja, men det kommer INTE att hamna på något ätbart ;-)

  SvaraRadera
 3. Jag använder småbarnens kiss från pottan plus att jag brukar be killarna kissa ute, och även de gäster som inte vill använda torrdasset inomhus. Mest skvättar blir det nog på buskar och blommor dock...

  SvaraRadera
 4. När jag var barn, var det mycket vanligt att ta tillvara barnens kiss för att gödsla blomkrukor med i alla fall. Jag bodde i stad, så några odlingar var inte aktuella, men varför skulle det vara så märkligt egentligen. Vi tar tillvara djurgödsel också. Lever man ekologiskt så kan kisset inte vara fel...

  SvaraRadera
 5. ...lite kiss i grönsakslandet är nog i så mycket att uppröras över med tanke på allt annat vi äter där vi inte
  har en aning om innehållet...

  SvaraRadera
 6. Jag har en vän som regelbundet gödslar med sitt kiss och jag har inga problem med att äta sallad hos henne. Hon har dock inte berättat det för sina barn, ha ha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror nog att de även här får leva i ovisshet, ha ha

   Radera
 7. Skulle nog snarare vilja påstå att det är väldigt märkligt om man inte använder utspädd urin som gödselmedel i sin odling. Givetvis med det förbehållet att man inte äter medicin eller annat olämpligt som inte är så lämpligt.

  Sallad är inte den gröda där urinvatten skall användas i första hand utan istället krävande växter som kålplantor, purjo, seleri osv

  Några tidiga urinvattningar får bra fart på dessa krävande växter.

  Att det skulle vara äckligt på något sätt känns rätt alienerat från naturen. Jag menar hela jorden är full av olika bajs, ruttnande djur och växter, död osv. Ja det som är själva grunden för nytt liv.

  SvaraRadera
 8. Jag har en Towa-kanna och använder den flitigt på sommaren. Vattnar på kvällen för säkerhets skull så det inte ska börja lukta. Daggen tar hand om det. Känns bra att tillverka sin egen gödsel och en STOR bonus är att man inte behöver spola en toalett så ofta och belasta systemet. Jag har kommunlat avlopp. Körde ett experiment och gödslade bort mossan i ett område i min gräsmatta för några år sen. Fungerade alldeles utmärkt. Nu hamnar uringödslingen på squashen, sparrisen, i komposten och lite var stans.
  /EvaLinnea

  SvaraRadera
 9. Åh, tack för era kommentarer. Nu är jag övertygad. Jag skall även använda kiss i mina odlingar. Dock utan kanna. Som sagt, det är ju perfekt att själv kunna producera sin egen gödning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan kalla det för guldvatten om känsliga personer närvarar :-)

   Radera
  2. : ) Ditt råd kom för sent. Jag berättade om bloggkonversationen vid matbordet (smart Maria). Barnen gick i taket och vidhöll att de 1000 gånger hellre åt hönsskittomater än pisstomater.
   Vi får se vem som vinner denna gång ...

   Radera
 10. Jag vattnar med uringödsel och nässelvatten lite huller om buller. Verkar funka fint både på pelargoner och ätbara saker.
  Har bara testat denna sommaren med urin och det luktar inte. Surfade runt lite före och hittade kommentarer om "guldvatten".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också testat lite. Ha, ha barnen det visste ni inte! Och det har inte heller luktat.

   Radera