tisdag 30 juli 2013

Hallonmask

Min farmor Elsa älskade att plocka hallon. De var de gudomligaste bären som fanns tyckte hon. Jag minns att hon ofta sade att vi skulle ta vara på alla hallon som växte i naturen. Ibland när jag plockar hallon brukar jag tänka att nu skulle nog farmor pösa av stolthet.

Nu är det minsann hallontider. Och hallonmaskar. Och jag märker att jag ännu i ett avseende har blivit mer lik min farmor. (Jippii!) För jag minns hur äckligt jag tyckte det var att farmor nästan aldrig kollade mask i sina hallon. Hur jag inte trodde på henne när hon sade att det inte var farligt att äta hallonmask.

På kvällen när jag kommer hem med mina hallon brukar jag lägga dem i en lufttät burk i kylskåpet över natten. På morgonen häller jag ut dem på en bricka och plockar bort de maskar jag får syn på. Resten försvinner ... ner i magen. Hur brukar ni göra? Har ni något bra tips?

För hallon är perfekt att lägga i saftkokaren. Den gör den tråkigaste vinbärssaft jättegod och den gör att det inte behövs lika mycket saft i glaset. Hallonen koncentrerar saften på något sätt.

I byn där jag bor finns en annan Maria som också är en glad bärplockare. En kväll berättade hon om 'hallonhimlen', ett ställe i byn där det dignar av hallon. -Men har du plockat klart, frågade jag och undrade försynt om även jag fick åka dit. -Nej, men det räcker åt alla. Det räcker säkert åt hela byn. Och det är ett helt fantastiskt ställe. Gräset kring hallonsnåren är nedtrampat, vilket visar att jag inte är först på plats, men ändå dignar buskarna av bär. Och tänk vad glad man blir över vänner som delar med sig av sina allra bästa ställen. Som inser att det räcker till alla.

Och så en liten dikt av Eva-Stina Byggmästar: 

Jo, jag var bara
en liten klorofylldervisch
som virvlade runt
i ditt hjärtas buskland,
runt i en ljuvlig grönska,
Men säg, när blev du själv en
trädgårdsfe -
Och kysste mig med tusen gröna
kyssar,
allt medan jordens själ vegeterade
under marmorerade gröna blad
och moln av HALLÅ-HALLON19 kommentarer:

 1. Jag fryser in dem direkt. De maskar som följer med får fungera som extra näring! :) Här går det åt MASSOR med hallon. Till hallonglass! Frysta hallon, avokado och vaniljpulver mixas och sedan är det bara att äta! Måste ut och plocka mera hallon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen har vi plockat tillräckligt och borde byta till blåbär, men det är svårt när buskarna formligen dignar av bär. Heja, heja!

   Radera
 2. Normalt sett är jag inte jättekinkig med extra protein, men just maskar (de är så slemmiga och äckliga) i hallon har jag jättesvårt för. Därför är jag superduperpetig när jag plockar hallon. Något tips på hur jag ska komma över min fobi? Eller ännu bättre, någon sort som klarar sig bra från maskangrepp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs MariaKarolinas kommentar nedan : ) Jag tror inte det finns sorter som har mindre mask. Det beror nog mer på väder och år.

   Radera
 3. Jag har också lite hallonmaskfobi, så jag väntar nu bara på alla tips :)

  SvaraRadera
 4. Var har ni hittat ett sånt fantastiskt ställe? ;)
  /Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det Jenny kan jag visa dig om du gör mig sällskap : )

   Radera
 5. Jag brukar plocka i två lådor samtidigt. Den ena lådan lägger jag bara fina och maskfria hallon och i den andra... alla de som ännu ser ätliga ut. Den fina lådan fryser jag sedan som den är och tar fram den när vi äter plättar eller gröt. Den andra lådan går ner i saftkokaren. Funderar nog inte så mycket över maskarna, de stannar ju i silen. Det är ju inte precis som att de rinner ner i saften :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Masksaft skulle jag nog kunna överleva, jag pallar ju med småsniglar :p Vad tros om svarta vinbär och hallon?

   Radera
  2. Alla vinbär passar bra med hallon. Tycker jag i alla fall : )

   Radera
 6. Man tror man är i himmelriket när man kan plocka solvarma hallon direkt från busken och stoppa i munnen. Skogshallon äter jag (och en av hundarna) på mina hundpromenader. Spara bär gör jag inte (ännu!) utan äter bara när det är säsong. Jag har så lite (än så länge!) och det blir om något ännu godare då.
  /EvaLinnea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mums! Men hallonsylt på plättar en kall vinterdag är även snudd på himmelriket

   Radera
 7. Lite tips: Om hallonen ska frysas eller kokas saft av, lägg plasfolie över skålen, då brukar maskarna krypa upp på plasten och det är bara att ta bort, antar att det blir syrebrist. Om man kokar sylt så kryper maskarna upp och det är bara att skumma bort dom.
  Med vänlig hälsning/ Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag försökt, men det har inte riktig funkat för mig. Kanske för att jag har haft dem i kylskåp???

   Radera
 8. Min pappa sa alltid att maskarna har bara ätit hallon i hela sitt liv så de smakar hallon, så jag tittar inte så noga utan bara äter och njuter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var nog den gulligaste kommentaren jag har hört på länge! Det skall jag också tänka på.

   Radera
 9. Som barn tyckte jag att det var jätteäckligt med hallonmask, men nu bryr jag mig inte så mycket. De som jag råkar se tar jag bort, men de övriga åker nog in i frysen.
  Vad härligt med vänner som delar med sig av sina finaste hallonställen. Vi förlorade just vårt bästa ställe. Jag plockade 35 liter där förra året, så det känns jätteledsamt! Jag hoppas hitta ett nytt i stället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nära vårt hus har vi också ett jättestort hallonställe med förvildade trädgårdshallon. Nu har tyvärr svärfar varit och mejat ner dem med sin traktor i sin iver att anlägga en åker. Så i år ser det dystert ut, men hallon brukar ju växa upp igen.

   Radera
 10. Massor med hallon och blåbär här hos oss i år! Vi har plockat och ätit och plockat igen... Vi talar låg om "maskarna" och alla äter glatt. :)

  SvaraRadera