fredag 2 augusti 2013

Taket klart + Elsas café

Nu är taket klart. Minns ni hur fult det var med plåt och hur fint det blev med tegel? Vi är jättenöjda! Huset har fått tillbaka en del av sin ursprungliga charm. Nästa steg är att öppna upp porten i mitten och tyvärr även förse huset med en brädbeslåning. Det här är inte något vi tycker förskönar huset, men södra sidan på huset har fått utså en hel del sol, regn och rusk sedan det byggdes 1844 så för att skydda huset är vi tvungna att sätta bräder på fasaden. 
För tillfället håller vi på att färdigställa vårt café/pop-up butik/växthus/prydnadshus ...
Framför uthuset har det så länge vi har bott här varit väldigt skräpigt och ogräsigt. Vi har planterat rosor och rabarber, men det har snabbt igen blivit väldigt fult. Så då gör Jenk vad Jenk brukar göra. Han bygger ett hus.

Vår äldsta dotter tycker om att baka och börjar vara i den åldern när hon vill förtjäna egna pengar. Därför går utrymmet hos oss under benämningen "Elsas café". Här får hon husera och sälja bakverk när vi har någon happening på gården. Nästa vecka blir det honungskväll (Välkomna!) och vi brukar även ha gårdsloppis och hönskvällar under årets lopp. Kanske det blir något kring jul?  På så vis kan gästerna sitta och äta i orangeriet eller i glasverandan och handla inne i caféet. Ibland har vi även behov av en pop-up butik och då kan den vara här. 
I mitten på vårt uthus finns ett litet rum. Från allra första början har det inte ens varit ett rum utan en port in på vår gård., vilket är vad Jenk har planer på att återställa rummet till, d.v.s. ett icke-rum.
Mellan varven har rummet använts till många saker. Vi har hittat spår av en bastu och när vi köpte huset var detta rum ombyggt till en separat sommarstuga/gästrum. Vi har använt det som allmän förvaring. I något skede har Jenk till och med använt det som kontor och på sista tiden var det honungeri.

Men nu väntar nya tider och skorstenen har rivits. Till min uppgift hör att hacka loss murbruk så att vi åter kan använda tegelstenarna. 
Och Jenk murar fast öppningen mellan uthuset och marken. Det här blir en del av bakre väggen i caféet och samtidigt får vi gömt mycket "skräp" som legat under uthuset från år till år. Skräp som inte används, men som vi ändå inte vill slänga. Gamla vattenledningar av trä, gamla sparkstöttingar ...

Mera bilder utlovas när det är helt klart. På vår honungskväll nästa vecka har vi tänkt oss att inviga caféet så flitens lampa må lysa på vår backe. Samtidigt lyser solen och bären mognar. Plus att vi är barnlediga i några dagar och även måste passa på att ta hand om varandra. 


4 kommentarer:

 1. Fin idé!

  Behövs det anmälning till honungskvällen? Eller är det bara att dyka upp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara att dyka upp! Det är lite spännande faktiskt. Har inte den blekaste aning om hur många som kommer. Kanske tio? Kanske femtio? Kanske fler? Vi är glada för varenda liten själ som dyker upp : ) Välkomna!

   Radera
 2. Åh, vad ni jobbar och får fint!
  /EvaLinnea

  SvaraRadera