söndag 25 augusti 2013

Lingonsöndag

På hösten är det som vårt liv är en enda stor bärchecklista. Och idag var det de första lingonen som plockades. Som ni ser hann vi till och med med kaffepaus. Ta da! Åh, vilket vackert lingonväder vi hade. Jag och Jenk plockade och döttrarna satt på en sten och skrattade. Inte åt oss utan åt livet tror jag.

På vårt lingonställe stod redan två bilar parkerade när vi kom. Men kalhygget är stort och lingonen många. En av plockarna kom till och med fram till oss och berättade att lingonen var mera mogna på den sidan kalhygget. Tack för tipset!

På en timme plockade vi 35 liter lingon. Nu har vi så det räcker till sylt. Då gör det inte något att en del av lingonen är lite vita. Nu väntar vi några veckor och så plockar vi nästa varv. Av de lingonen gör vi lingondricka. 

Dagens efterrätt bestod av färska lingon i kolasås.
Koka upp 1 dl grädde och 1 dl farin- eller muscovadosocker.
Ringla över bären. Mums vad gott!

2 kommentarer:

  1. Vad härligt det ser ut med alla lingonen i fina korgar! I min barndom tillbringade vi flera dagar i skogen varje år och plockade lingon som sen blev rårörd lingonsylt till gröten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min morfar fyller 87 i år och varje morgon äter han havregrynsgröt med lingonsylt. Sedan tar han en näve med russin och tranbär.

      Radera