torsdag 15 augusti 2013

Nästan för sent ute

 Den här sensommaren/ hösten håller på och springer ifrån oss känner jag. Kanske det var veckan när vi höll på med vårt butiksprojekt som tog tiden ifrån oss. För vi har inte kommit oss ut i skogen före nu. Hallon har vi plockat, men blåbären har inte riktigt hunnits med. Och det har legat och gnagt.

Så vi gick ut i skogen en timme jag och Jenk. På det plockade vi 13 liter blåbär. Inte så mycket, men så att det räcker i nödfall. Bären var stora, men halvruttna. Vi kör med lite olika taktiker när det gäller blåbärsplockning jag och Jenk. Jag ser några bär och så börjar jag plocka. Jenk som är uppvuxen i en bärplockningsfamilj går och letar efter det perfekta stället innan han börjar plocka. I år gick det jämnt ut. Vi plockade lika mycket trots att jag gick betydligt mindre. Ha ha!

Eftersom vi plockar med bärplockare väntar rensningen när vi kommer hem. Men det här har jag faktiskt inget emot. Jag sätter hellre tid på att hemma i solen sitta och rensa istället för att i skogen slåss med myggor och älgflugor. Dessutom har jag ju nästan alltid trevligt sällskap i egenskap av våra höns. De tycker också om blåbär. Halvruttna eller ej kvittar.

16 kommentarer:

 1. Då är vi två :-)
  Har inte hunnit plocka av alla vinbär heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vinbär ja det är också ett kapitel för sig. Jag har plockat och plockat. Bestämt mig för att nu räcker det. Och så en dag hittar jag en handskriven lapp i postlådan. 'Du får gärna plocka våra vinbär'. Vad gör man inte för gamla tanter ...

   Radera
 2. Här har det inte heller hunnits med någon bärplockning, ja inte mycket annat heller för den delen....fast det där med att plocka blåbär med plockare, det har jag aldrig gjort, är nämligen uppväxt med att plocka för hand och det viktigaste av allt (särskilt nr man var liten) var det medhavda fikat *ler*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vi brukade också ha med matsäck. Men eftersom Jenk är uppvuxen med en takt som heter duga finns det inte utrymme för det längre ... : )

   Radera
 3. Lyckostar. Det finns knappt några blåbär alls här i Västra Götaland. Buskarna tog stryk i vintras och de nya skotten kommer nog ta några år på sig innan det blir bär så det är värt att gå ut att plocka.

  SvaraRadera
 4. hej.
  mår bra av att läsa er blogg.
  duktigt gjort med 13liter på 1timme tycker jag!
  jag går och tvekar på om jag vågar fråga en granne om jag kan få vinbär och äplen utav dem,för de använder det nte ialfall...ska jag våga?
  jag bloggar på engelska för att träna:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart du ska! Vill du inte fråga direkt så kan du ju säga så här "Jag söker efter bärbuskar och fruktträd som ingen använder och som jag kunde plocka av. Har ni tips på personer och trädgårdar där jag kunde höra mig för får ni gärna tipsa mig" Mer tydligt mellan raderna än så kan det väl inte bli, trots att det inte blir pinsamt om de bara säger att de skall fundera på det. Heja, heja! Lycka till!

   Radera
 5. Åh, vad härligt! Jag har missat blåbären i år, har inte haft tid. Har hunnit plocka lite hallon men tror mig hinna liiiite till innan de är totalt förstörda. Nästan då att det kan kännas stressigt att vilja mer än tiden räcker...
  Snart börjar i alla fall svampen komma och DÅ är jag ute i ett nafs, har god hjälp att se dem från hästryggen också så två flugor i en smäll liksom ;o)

  Har du några bra idéer om vad man kan göra av rönnbär förresten.. förutom gelé?

  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä tyvärr, när det kommer till Rönnbär är jag riktigt uslig på att ta dem tillvara. Det enda jag har använt dem till är rönnbärsgirlanger : )

   Jag väntar även på svamp!

   Radera
 6. Jag har plockat blåbär (med plockare) i 4 timmar och fick ihop ca 3-4 liter. Här i södra Finland så har det varit så kruttorrt att det bara inte finns blåbär, men nog destu mer skogsbässar och älgflugor.
  Nu har det regnat i en vecka och just var jag ute i skogen och plockade svamp, men det kom en störtskur så det var bara att komma hem igen. Så nu sitter jag och värmer mej med en kopp te tillika som jag läser er blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket mysigt tidsfördriv du har : )

   Radera
 7. Här hos oss ca 70 km söder om Vasa går det fortfarande att plocka blåbär. plockade 15 liter med plockare idag. Riktigt stora och fasta bär. Så ännu hinns det med de som inte plockat ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja säkert hittar man bara man vet var man skall söka. Nu har vi hur som helst plockat så vi klarar oss i vinter. Skönt!

   Radera
 8. Jag kan inte alls koncentrera mig på din bloggpost sålänge jag inte fått svar på vad det är för en orm som ligger bredvid korgen. Konstgjord?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, ha, ha! Det är en korallorm. Inköpt på Naturhistoriska museet för en si så där 10 år sedan. I något skede har den tydligen begravts under jord och Jenk hittade den när han grävde i våras. Sedan dess har barnen sportat med att lägga den på trappan varje gång vi haft en större mängd folk på besök. Alltid är det någon som hajar till och barnen fnissar i smyg.

   Vi är nämligen inte vana vid att vara rädda för orm. Förr i världen uttalade en zigenare en förbannelse (heter det så även om det är positivt) över vår by att här inte skall finnas orm. Och det finns det inte heller. Nästan i alla fall. Jag har kanske bara sett fem vilda ormar i hela mitt liv och det har aldrig varit här.

   Radera