onsdag 14 augusti 2013

Vegetarisk månad

Igår började skolan här i Finland. Roligt tycker äldsta dottern, eländigare än eländigast tycker sonen, nja tycker yngsta dottern. Skönt tycker mamma. Det som är allra skönast är att inte behöva koka mat två gånger per dag. Näst skönast är att jag inte känner några krav på mig att underhålla familjen. Inte för att jag direkt vet om de har de kraven på mig, men jag känner ofta att jag vill göra deras sommarlov så bra som möjligt och det innebär att kolla väder, packa simväskor, planera resor, skjutsa till kompisar ... Men nu är det bara läxläsning och fotbollsträning som står på schemat.

Samma vecka som barnen börjar skolan har vi i tre års tid inlett en självförsörjningsmånad. Det här innebär att vi under en månads tid bara har fått äta sådant som vi odlar själva eller som vi plockar i skogen. Det här orkar jag inte skriva om. Det känns ju för tusan som jag har skrivit en hel bok om det : ) och är det någon som mot all förmodan inte har hört om vår självförsörjningsmånad kan ni läsa om den här. 

I år orkade vi inte börja anstalta med en ny självförsörjningsmånad. Mycket av den anledningen att vårt sätt att tänka självförsörjning har utvecklats så mycket att vi nu under hela året är ganska duktiga på att fixa själv och äta vår egen mat. Det vi däremot borde bli bättre på är att äta vegetariskt. Visst äter vi redan nu vegetariskt flera gånger i veckan, men det är inget vi är bra på. (Eller ens tycker om)

Därför har vi i år bestämt att utmana oss själva med en vegetarisk månad. Där all mat som kokas här hemma är vegetarisk och åker vi på restaurang är det det vegetariska alternativet som väljs. Dubbelstraff tycker sonen -både skola och vegetariskt på en och samma gång.

Vi hoppas att vi kommer att hitta många nya favoritrecept, nu när vi tvingas att lusläsa vegetariska kokböcker och bloggar. Och på tal om vegetariska kokböcker ... det här är en bok som verkligen inspirerade mig att komma igång. För första gången läste jag en vegetarisk kokbok där jag kände att oj vad det här låter gott. Det här vill jag prova på, och det här, och det här. Boken finns inte längre att köpas, men testa på ett bibliotek. Författarna har gett ut en ny bok med samma tema, men om det är en nyutgåva av samma bok har jag inte riktigt klurat ut.

För jag tror att vi kommer att må bra av att äta vegetariskt och världen kommer absolut att må bra av det. Särskilt om grönsakerna är ekologiskt odlade (som de är i vårt fall). Vill man tänka hållbart är det ett enkelt och effektivt sätt att byta ut några måltider i veckan mot helt vegetariska alternativ. Sedan sparar man ju en hel del pengar också. Pengar man sedan kan göra mycket annat skoj för. Plus att det ofta går väldigt snabbt att sväva ihop en vegetarisk rätt.

Hittills har vi ätit 1) Tortellini med valnötter, soltorkade tomater, färsk basilika och parmesanost, 2) Grönsaksoppa på blomkål, zucchini, potatis, tomater, curry och örter. Till det åt vi färskt bröd. 3) Morotsplättar med gröna linser och örtslungade bönor. Mumselimums har det faktiskt varit. De 28 dagar vi har kvar känns inte omöjliga att klara av.

17 kommentarer:

 1. Hej Maria! Jag har tänkt tanken många gånger, om man skulle lämna bort/minska på kött i maten hemma, men har inte kommit till skott. Hittar du goda vegetariska recept så lägg gärna ut dem eller länka! Kanske dags att förverkliga tanken för min del...H. Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett som annat recept blir det säkert. Det är ju alltid problem när man tar recept ur böcker. Inte bara att skriva hur som helst : )

   Radera
 2. Här är en bra blogg där du kanske hittar lite inspiration! Fina bilder finns där åtminstone :)
  /Jenny

  SvaraRadera
 3. Kanske jag borde ge dig adressen också... ;)
  http://gronaskafferiet.se/

  /Jenny

  SvaraRadera
 4. http://www.greenkitchenstories.com/
  Kan få vem som helst att bli grön... :-)

  SvaraRadera
 5. Klart inspirerande. Man kanske skulle ta sig en vegetarisk månad!? Det är en utmaning, men ...
  /EL

  SvaraRadera
 6. Du har väl receptet från Safka (Alexander Gullichsen) på avocadopasta? Annars så rekommenderar jag detta starkt! När jag snabbgooglade hittade jag det t.ex. här: http://moasmirakel.blogspot.fi/2012/10/avokadopasta.html men det finns också på min egen (icke på senare tid uppdaterade): http://dengodamaten.ratata.fi/blogg/article-53547-307105-citronmarangtarta-och-avokadopasta?categories_53547=4325

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Malena! Har naturligtvis hört om det, men faktiskt aldrig testat. Nu skall det bli av. Och jag visste inte om din blogg. Vad kul!

   Radera
 7. Vi testade äta vegetariskt 1 dag i veckan i några månader. Det resulterade att vi bara åt mer kött de andra dagarna. Det blev tokfel! Nu försöker jag istället minska på köttet och dra på med mer gröna rätter som "tillbehör" (man får lura de små karnivorerna alla sätt man kan). Det funkar mycket bättre.

  Lycka till - det är väl värt ett försök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha så det kan bli. Väntar med spänning på hur vår matlista ser ut när vegemånaden är slut. Nej, det går faktiskt jättebra.

   Radera
 8. För mig är att äta mest vegetariskt en del av att försöka leva så självförsörjande som möjligt,för vem har arealen att föda upp djuren som skall ge köttet ,och orken ,ät grödorna själv istället för att ge dem till djuren...och när köttbehovet blir för stort,byt då ngt kilo ljuvliga tomater o grönsaker mot eko kött med en vän...(majoriteten av världens befolkning klarar ju sig alldeles utmärkt som vegetarianer)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är ju en bra orsak. För oss funkar det ju relativt bra med kött trots att vi inte har stora arealer. Fågelkött är ju ganska tacksamt. Och kaniner, men det funkade ju inte för oss ...

   Radera
 9. tack för svaret och kul att få vara en del av svenskfinland fast jag sitter här långt borta i skåne (är finlandssvensk,född i åbo,emigrerade ut i europa för 19 år sen)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag jobbar en hel del som föreläsare i Sverige och det är så kul för nästan varje gång kommer någon fram och berättar att de kommer från Finland eller att brukar besöka släkt här.

   Radera