måndag 5 augusti 2013

Projekt kondition

Nu är det dags. Att göra något åt min kondition. Jag har tänkt tanken i flera år, men aldrig riktigt kommit till skott. Kanske är det en begynnande 40-årskris som gör att jag bestämmer mig för att göra slag i saken. Men det är också ett till mig själv en gång givet löfte om att alltid ta hand om min kropp. Plus att jag än i några år vill kunna hålla jämna steg med mina barn.

Vi är nämligen en väldigt fysisk familj. Fotbollen spelar (ha ha) en stor roll i mina barns liv. Deras kondition är på topp och en länk är inte något problem för något av våra tre barn. Men mamman hon pustar, stånkar och stönar. Hon tänker att hon inte orkar. Hon hittar på en massa andra saker att göra istället. Och jag känner att jag vill umgås med dem genom att orka länka med dem eller ta en fotbollsmatch på gräsmattan. Jag vill visa att även jag hänger med i deras svängar.

För några år sedan var jag i toppform. Jag sprang flera gånger i veckan, jag åkte på motionslopp, jag tog tid, jag kämpade och jag vantrivdes. Trots att jag har sprungit åtskilliga länkar och haft en relativt hyfsad kondition har jag aldrig kommit till den punkten att jag har tyckt om att springa. Nej, jag är en sådan som hela tiden tycker det är lite tungt (och inte så lite heller) och väldigt långtråkigt att springa. Kanske det beror på en konstig egenskap jag som löpare har. Jag har nämligen inget reglage. Bara en on/off knapp. Jag kan inte börja långsamt och sedan öka farten för att på slutet ta en liten spurt. Nej, jag springer med samma fart hela tiden. Och när jag blir trött så kan jag inte tänka att jag springer långsammare, för det går inte. Nej, istället är jag tvungen att gå några tiotals meter, lugna ner andningen och sedan fräsa iväg på nytt. Hälsosamt? Jag undrar.

Ja, man kan ju verkligen undra varför jag inte gör något annat istället. Men på ett sätt fascineras jag av löpningens enkelhet. Ett par skor, en bra bh, sedan behöver jag inget annat. Jag kan dra på mig vilka fula kläder som helst. Behöver inte snoffsa. Jag kan göra det i princip när som helst och jag kan börja direkt jag stiger utanför dörren. Det är tidseffektivt och ger relativt snabbt resultat.

Så nu har jag då bestämt att jag skall förbättra min kondition. Hittills har jag inte hunnit så många gånger. Det har varit för mycket att göra, det har varit för varmt, det har varit för blåsigt, det har varit för blött i skogen ... Men tappert skall jag kämpa under denna höst har jag bestämt. När nyårsafton kommer skall jag inte sitta där och lova att satsa på min kondition. Nej, då skall jag tänka att det där har jag ju redan under kontroll.

Men bättring krävs för att jag skall lyckas med mitt nya projekt. Skam den som ger sig. Heja, heja mig!

13 kommentarer:

 1. Har du en simhall i närheten kan jag rekommendera att du lär dig att simma ordentligt. Varje simtag blir en upplevelse :-)

  Eller varför inte kettlebells? Det ger både rörlighet, styrka och kondition, inte på samma nivå som löpning men en fin kombo. Med en Kettlebell får du en allsidig träning som heter duga.

  Lycka till med löpningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Nej till simhallen måste man ta bil och det känns lite fel när man kan springa utanför dörren. Och Kettlebells känns så ... tungt. Trots att jag aldrig har provat : )

   Radera
 2. Tänkte också tipsa om kettlebell träning, styrka och kondition i ett. Själv gillar jag också cirkelträning, snabbt och effektivt och det finns massor med övningar bara med egen kropp som redskap. Jag har också tungt med löpningen. Ibland blir det intervallträning.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Som jag känner igen mig! Min lösning har blivit ashtangayoga. Kan göras var och när som helst och INGEN utrustning behövs, men en yogamatta underlättar. Ashtanga ger massor av kondis, vilket många inte vet, förutom styrka och smidighet förstås. Gå grundkurs och kör sedan själv. Eller inte. För det är ju inte säkert att min grej är din grej bara för att jag känner igen mig i din beskrivning ;) /e

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är säkert en sådan som absolut skulle behöva yoga! Just eftersom jag tycker det verkar så tråkigt. Har testat några gånger och det bara kryper i benen av energi som borde komma ut. Har till och med problem med att blunda. Det bara rycker i ögonlocken.

   Radera
 4. Hej!

  Här kommer hälsningar från en dam som har löpning som sin stora hobby. Jag bara älskar det och så kan det ofta utövas nästan över allt. Åker jag på resa så packas ofta länkskorna med i väskan. Jag älskar att springa i vår underbara natur. Hoppas du hittar en motionsform som är givande annars tar det mera än det ger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag sprungit 3 gånger och sista gånger var det riktigt roligt. Lösningen för mig har varit att spela snabb musik jättehårt! Då hör jag inte mina egna flåsningar och kan peppa mig med att jag MÅSTE springa tills nästa låt börjar.

   Radera
 5. Hejja, hejja! / Anna

  SvaraRadera
 6. Hejja dig!!

  På något sätt är ju träningen lite som en frälsning (när man upptäckt den) och tips ska delas ut till andra till höger och vänster, jag är inte sämre jag ;o)

  Jag är 40 nu och har aldrig tränat men ridit massor. För 3 år sedan började jag med styrketräning och kondition och fastnade. Gissa om jag fick motivation när jag såg hur min kropp förändrades. Tjoho! Jag hemmatränar enbart och kör styrka/powerwalks och springer ibland. Styrketräningen är grym även för konditionen och för skelettstyrka och hållbarhet hela livet (speciellt nu när man är inne på "andra halvan" liksom... :o) Var noga (!!) med tekniken. Just kettlebells är något du måste ha absolut rätt teknik för, skaderisken är stor. Jag har gjort fel, fått ont, lära om och gör nu rätt ;o)

  Kör på!! Hejja dig!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är väl det som allt handlar om. Att vara mångsidig. Vet att jag borde träna styrka mycket mer. Men cirkelträning, styrketräning och allt där man hinner känna efter hur det känns är så svårt för mig att komma igång med. Jag måste lura mig själv genom hård musik, snabba rytmer eller hurtiga dragare : )

   Radera
 7. Och så har vi det här med FinlandsSvenska, kontra Svenska. Jag och min man har försökt att lista ut vad du menar med "Länk". Att det har med löpning, det förstår vi, men vi kan för allt i världen inte lista ut vad det betyder.
  Det är inte första gången vi stöter på ord vi inte förstår, men oftast spelar det inte någon större roll för sammanhanget, men just Länk vill jag veta vad det betyder!
  Lycka till med träningen!
  Monzan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha. Länk betyder löptur. Att åka på länk (eller ta en länk) betyder alltså att man springer en runda. Så nu vet du det : )

   Radera