fredag 23 augusti 2013

Sverigebesök med kort varsel

I tisdags fick jag ett telefonsamtal där jag tillfrågades om jag på torsdag kväll kunde ta emot en busslast med svenskar hit till vår gård. Lite tagen på säng blev jag ju, men tyckte det lät kul så jag tackade ja. Jag hade nämligen kollat in att vädret skulle vara vackert och besökarna kunde sitta ute i trädgården. Plus att det visade sig att bussen inte var full : ) 16 personer var det med andra ord som dök upp.

Byn som jag bor i ingår i Älvbyarna -en samling byar längs Kyro Älv belägna i den östra delen av vår kommun. Nu visade det sig att representanter från Älvbyns kommun i Norrbotten var på studiebesök och hade hört om vårt område. De ville helt enkelt göra ett besök. Kul!

För något år sedan skrev jag tillsammans med min vän Eija nämligen en byaplan om
byautveckling och framtid i våra byar. Jag berättade lite om hur vi gått tillväga
när vi sammanställt rapporten.


Till mitt "uppdrag" hörde även att bjuda på något sött och något salt. Jag bjöd på en hembakad tårta med egen lemon curd . Ovanpå hade jag strött över blåbär från Älvbyskogarna och lite vinbär från våra egna buskar. 


Jag bjöd även på en saltig smörgås. Egen nybakad limpa med egenodlad sallad, kalkonfilé, grynost (keso) vår egen gurksallad och en persiljekvist ur eget land. Till det serverades ett glas hemlagad lingondricka. Smörgåsarna blev jättesmarriga och barnen tänkte dö av lycka när de såg att det fanns köttpålägg kvällen till ära. Minus i vår vegetariska månad med andra ord.

Nu dagen efter väntar disken. Ett minus med mina fina guldkantade fat och koppar är att deinte kan slängas i diskmaskinen. Så fram med diskbaljan och ett försök till mindfullness står på dagens lista.
Jag fick riktigt blodad tand med att ta emot besök. Hur kul som helst. För jag trivs verkligen med att fixa och dona. Göra mysigt genom att tända ljus och skapa värme genom att elda i den lilla gjutjärnskaminen. Plocka fram fina filtar att värma sig med och fylla hyllorna i vår lilla butik. Nu är det ju i och för sig inte så ofta och kanske det är det som gör det så kul.8 kommentarer:

 1. Oj så det blev ingen fiskekurs för dig då!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej o det var jättesynd. Skulle verkligen behöva bli bättre på fisk.

   Radera
 2. Tack för att vi fick komma och gästa er :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du ser Sandra var nöjet helt på min sida : )

   Radera
 3. Kul att kunna bjuda på (nästan) allt från egen trädgård!
  En skön helg önskar EL

  SvaraRadera
 4. Det låter misstänkt likt obetänksamma svenska politiker att bete sig på det där sättet - har de ingen framförhållning...??!

  Stackars er! Och ber ett ödmjukt svenskt ursäkta för mina landsmän. Skäms.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, ingen fara. Jag tycker faktiskt väldigt mycket om när saker händer så där oväntat och spontant.

   Radera