söndag 8 september 2013

Att musta äppel

Nu är äppelsäsongen på topp och här skall mustas!
Först en rapport om förra årets must. I vår jordkällare finns tio fjolårsflaskor kvar. De har hållit sig jättebra, trots att inget socker (eller något annat heller för den delen) tillsätts musten. Några av flaskorna ser ut så här, de har liksom separerat sig och på botten finns en tjock äcklig massa. Det ser väldigt läbbigt ut. Men när jag öppnade dem och silade saften blev resultatet den allra vackraste och klaraste äppelmust man kan tänka sig. Precis som i affären. Och jag måste snopet erkänna att en del av de flaskor som såg ut så här i vintras hällde jag ut i brist på bättre vetskap. 

Ifjol var det någon som bad om en ritning på vår äppelmustmaskin som vi har byggt själva. Det lär nog aldrig bli. Vi är så lata. Istället tog jag lite bilder som inspiration och den som är händig klurar säkert ut hur den sitter ihop. Vi kollade in en massa filmer på Youtube och så började vi bygga. 

Våra linnedukar från ifjol är nytvättade och håller ännu bra ihop. 

På en timme mustade vi 75 liter. Sedan skall förstås flaskor värmas och musten värmas upp till 80 grader och buteljeras. Det må erkännas att vi nästan var osams innan jobbet var klar. Solen sken som besatt, alla barnen var lediga från skolan och vi stod inomhus och svettades med musten! Men sams blev vi och must blev det också. Nu skall vi låta kärleken växa stark och så mustar vi höstens omgång nummer två. 

Lådan som musten samlas upp i innan den rinner ut i två ämbare är av trä och därför bygger vi en ny varje år. Det går snabbt och känns mera fräscht. 

En bild på en konstruktion som jag inte förstår. 

En stor hjälp i år var att vi lånade en äppelkross av grannen. De har nämligen investerat i ett gårdsmusteri. Så har du massor av äpplen, men ingen maskin, eller ingen ork så rekommenderar jag verkligen att du kollar in deras gård. Tjoff säger det bara och så har de omvandlat dina äpplen till den härligaste must. Lägg Lalle gård på minnet!

Äppelkrosset innan det pressas

Äppelkross efter mustning. Nästan kruttorrt. Bara att slänga i komposten. Ingen tycker om det här. Inte ens kalkonerna. Å andra sidan har de fri tillgång till fallfrukt på gräsmattan så de kanske är lite kräsna. 

3 kommentarer:

  1. Must är ljuvligt! I helgen åkte maken och barnen iväg på den årliga mustningen och fick ihop 36 liter. Pastöriserat och klart och jag har samma erfarenhet som du, att de håller sig läääänge :o) Nu är även äppelmos fixat och resten av äppelfixet väntar i veckan. Mycket jobb och mycket lycka :o)

    SvaraRadera
  2. Vi gjorde must i år för första gången och det var jätte roligt. Våra kossor fick äta upp resterna, de tyckte det var gott. Äppelmos ska jag göra mera av, men idag är det dags för rödbetorna.

    SvaraRadera