onsdag 4 september 2013

Boktipset : Torka mat

Är du intresserad av torkning som konserveringsmetod så är det här verkligen en bok som du har stor nytta av. Torka mat av Eric Tornblad. 

Bor du trångt och inte har tillgång till skafferi, jordkällare eller stor frys så är torkning ett vettigt alternativ till att ta vara på skörden. Plus att du kan spara den väldigt, väldigt länge.

Boken är väldigt lättläst och kan användas på många sätt. Är du intresserad av att anamma torkning med hull och hår så hittar du allt från hur du torkar fisk, kött till hur du torkar ost. För oss som kanske vill börja lite försiktigt och torka bär för att smula till pulver, torka grönsaker till egna påssoppor eller torka hösten bärskörd så är den lika bra.  Och vill man bara läsa boken så får man ändå snappat upp ett som annat bra tips. T.ex. att du när du torkar äppelchips först kan doppa frukten i en blandning av en del citron och en fyra delar vatten. Då oxiderar inte frukten och blir brun.

7 kommentarer:

 1. Tack för tipset, ska absolut kolla in. Det är ju en hel del som ska torkas nu på hösten; nypon, svamp, äpplen, alla möjliga bär, you name it.

  SvaraRadera
 2. ...brukar bara torka svamp men det där med äpplen låter ju bra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förra hösten hade jag ett inlägg om vår äppeltork : )

   Radera
 3. Man kan doppa äppleskivorna i saltat vatten också för samma effekt.

  SvaraRadera
 4. Blev så inspirerad av ditt boktips att jag genast satte mannen på att beställa den. När beställningen nästan var klar så frågar han om vi inte redan har de. Ut och kolla kokbokshyllan och jo, där fanns den samma. Man vet att man har för mycket grejor när man inte vet vad man har!
  Ha det gott
  Monzan

  SvaraRadera