måndag 28 oktober 2013

De syrade grönsakerna floppade

Jag hade tänkt att det här skulle bli höstens nya grej -att lära mig syra grönsaker. Jag läste på och satte igång. Såväl röda och gröna tomater som morotsslantar sattes på burk. I två veckor stod de och tog plats i mitt kök. Bananflugorna flockades kring burken och Jenk höll på att bli tokig. Men så småningom blev det dags för smakpremiär. En nanosekund fick tomaterna ligga i min mun innan de spottades ut i diskhon. Usch vad äckligt!

De röda tomaterna tror jag faktiskt det hade blivit något fel på för så äckligt smakade de. De gröna fick jag nersvalt en liten bit av, men gott var det inte. Morötterna tror jag smakade som de skulle, men jag och Jenk kunde direkt konstatera att det inte var en smak vi gillade. Skönt innerst inne. Nu behöver jag inte testa på det mer. Ingen hit i vår familj alltså. Trots att jag vet att det är många som diggar det och att det är väldigt hälsosamt blir det tummen ner för oss.

14 kommentarer:

 1. Hei!
  Det er første gang jeg er inne hos deg, men jeg kommer igjen! Mye morsomt og inspirerende som passer meg godt i vårt økohus og forsøk på å leve enklere. Takk for det du deler!
  Hilsen Inger, fra Året rundt på Rinden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Vad roligt att ha dig här Inger!

   Radera
 2. Frilandsgurkorna brukar bli goda, jag började för många år sen, nu är det min man som lägger in dem. Det är ganska mycket jobb, men faktiskt värt det!

  /Ingeborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag siktar på att odla MASSOR av frilandsgurkor nästa år så då kanske jag vågar testa att syra dem. Hittills har jag lagt in dem i ättika och det tycker vi ju mycket om.

   Radera
 3. Syrade morötter har inte varit en favorit hos oss heller. Däremot provade vi frilandgurkor i år eftersom jag ätit det på resa i Polen. Jättegott! Lite som en blandning av saltgurka och ättiksgurka men med en finare arom av kryddorna. Om du vill testa igen så är det ett tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra! Nu vet jag att det finns människor som inte tycker om syrade morötter men som tycker om syrade frilandsgurkor. : )

   Radera
 4. Nu blir jag lite "orolig"..skall lära mig mjölksyra grönsaker på min folkskolekurs i helgen och har höga förväntningar..risken finns alltså att jag blir grymt besviken.. =) haha.. Jaja den som lever få se.. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha lycka till! Det blir säkert gott och bra.

   Radera
 5. Hej! Jag måste rekommendera dig konservering av tomater à la Camilla Plum. Jag har gjort det i två år och är jättenöjd med resultatet. Jättegott med andra ord. När man öppnar burken mitt i vintern så luktar det sommar. Det är en lätt konservering i ugn. Jag har skrivit om det här http://kerstinlofgren2.blogspot.se/2012/09/tomatskord-enligt-camilla-p.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kollade in det där och det ser verkligen ut som något jag kunde tänka mig att testa nästa år. Tack för tipset!

   Radera
 6. köp en burk kvalitets syrade grönsaker (tex svenska tistelvinds) att smaka er fram innan ni ger helt upp,gurkor kan bli jätte gott,men blä om fel bakterie hittar in ,samma med bönor...enkelt och super gott är att göra kimchii-koreanska varianten med finstrimlad blandning av vad man har,de flesta grönsaker av hårdare slag med en massa vitlök och ingefära...syra-spara -o sen smaka...tar minst 6veckor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips! Att smaka alltså. Så att jag vet om jag misslyckats eller lyckats nästa gång. : )

   Radera
 7. Jag brukar köpa rivna morötter och strimlad vitkål som är mjölksyrad. Jag lägger det på ostsmörgåsen. Det är jättegott, tycker jag. Men jag får ha burkarna för mig själv. Ingen i familjen har funnit det gott! Så kan det vara, oftast får man gömma godsakerna om man vill spara lite på dem... ;-)
  Hälsn Anna F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte mycket man får ha för sig själv ...

   Radera