söndag 10 november 2013

Minska på köttet

Vi vet ju alla att vi borde äta mindre kött. Dels för miljöns skull och dels för vår egen skull. Men kött är ju rätt gott och jag har förstått att en del tampas med familjemedlemmar som vägrar sluta äta kött. För oss var det en utmaning att börja äta mera vegetariskt, men det gick.

En bra början på att minska mängden kött är att helt enkelt att minska på mängden. Inte utesluta köttet utan äta mindre. Då är köttsoppa ett perfekt alternativ. Eller grytor där du tillsammans med köttet slänger ner en massa annat gott; svamp, linser, kikärter, nötter ...

I samband med att vi började mala vårt eget kött började vi även automatiskt äta mindre kött. Vi satte helt enkelt en mindre mängd kött i påsarna och gott och väl räckte det i alla fall. För det är ju så med de flesta av oss -finns det så äter vi. Finns det inte så äter vi något annat : )

6 kommentarer:

 1. Om man dessutom kokar soppbuljong på ben så får man mycket av det som köttet annars skulle ge!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, men det har jag faktiskt inte kommit mig för. Eller jo, en gång kokade jag på lamm, men det lämnade liggandes i frysen.

   Radera
 2. Soppor och grytor är perfekt när man vill minska på köttet. Vi brukar dryga ut tex köttfärsen med röda linser och rivna morötter. Har också hört att kombinationen mosade kikärtor och lammfärs ska funka bra, blir att prova när årets lamm är slaktade.

  SvaraRadera
 3. Brukar göra vissa rätter som barnen gillar och då är det inga problem...som vegolasagne, falaffel, grönsakssoppor mm/ PiaFia

  SvaraRadera
 4. Hittade ett recept på falafel i ugn, smidigt och man slipper hålla på med het olja. Gott att äta i liknande form som tacos eller i pitabröd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu hänger jag inte riktigt med. Friterar du dina falafel? Vi steker dem som köttfärsbiffar, men ugn är ju ofta bättre än att steka.

   Radera