onsdag 5 februari 2014

Medicinsk mat

Vi är många som tycker att ekologisk mat är dyr. Även jag. Men att någonting är dyrt behöver inte automatiskt innebära att det inte skulle vara prisvärt. Det gäller bara att sätta in rätt värden i priset. Jag brukar tänka så här när jag tycker att något ekologiskt livsmedel är dyrt: 'Jag köper inte mat, jag köper medicin'. För om jag sätter pengar på bra mat, så att min hälsa bibehålls, ja då behöver jag inte sätta pengar på medicin för att bli frisk. Och vad sätter man sist och slutligen hellre pengar på? Inget svårt dilemma.

Jag läste för någon dag sedan Sébastian Boudets bok Den franske bagaren. Där fick jag läsa den mest underbara betraktelse av att vi är vad vi äter ...

Ett av mina starkaste minnen var när hon (läraren) en dag kom in i klassrummet klädd till en trollkarl och sa: 'Jag är en trollkarl, jag kan förvandla en morot till en kanin'. I hennes vänstra hand hade hon en morot och i den högra höll hon en söt, vit kanin i öronen. Klassen bröt ut i skratt, men fröken behöll sitt allvar. Hon satte ner kaninen på katedern och la moroten bredvid och kaninen började genast att äta moroten. -Taadaa! sa fröken. -Se, jag har förvandlat en morot till en kanin!

Medicin är dyrt. Låt även din mat få kosta. Producerar du en del av din egen mat, har du bättre råd att köpa ordentligt det du en gång köper. Allt hänger ihop. Som vanligt.

16 kommentarer:

 1. Ekologisk näringsrik mat gör en helt klart friskare. Sedan vi började med eko har vi hållits betydligt friskare än förut. För att inte tala om förmånen man ger kroppen i det långa loppet. Om jag kan ge mina barn ett friskare liv i gåva av bra ekologisk mat så överväger det allt annat. Om det inte finns det eko alternativet som jag brukar köpa avstår jag hellre än att köpa besprutat. Jag prutar hellre på allt annat (som nöjen, kläder o.s.v.) men inte maten.

  SvaraRadera
 2. Läste någon som tyckte att vi ska sluta säga ekologiskt och istället börja kalla all annan mat för oekologiskt. Känns självklart när man hör det.
  /Emma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som då man funderar varför många ekologiska grönsaker/frukter måste vara förpackade i plast, jo för att skyddas från de konventionellt odlade grödornas gifter. Det borde ju vara tvärtom, de som är besprutade borde packas in i plast.

   Radera
  2. Tänk vad en sådan liten sak skulle kunna ändra på mycket. Om man satte upp en lapp med oekologiskt (eller ännu hellre besprutade) så tror jag man skulle få betydligt fler anhängare av det ekologiska.

   Och det där med förpackningar har jag inte tänkt på utan istället stört mig på all plast. Bra att få sig en tankeställare.

   Radera
 3. Det är precis detta jag försöker tuta i min svärmor, som tycker att ekologiskt är fånigt. Hon tror att det bara är lurendrejeri.

  Hoppas du hittade mycket roligt i Sébastiens bok...han har en ny på gång, som jag längtar till.

  Kram från Partille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle man försöka göra sig rik på att lura människor tror jag nog man är dum om man försöker köra på ekologisk mat-varianten. Inte mycket pengar att hämta där kan jag tänka mig ...rolig svärmor!

   Radera
 4. Jag håller helt med dej! vi resonerar precis sådär vi också, och i början var det jättesvårt när vi flyttade tillbaks till Finland efter nästan 7 år i Danmark, för folk här som vi bor var så anti allt ekologiskt, och tyckte själva dom var jätteekologiska om dom nån gång hade ekologiska äpplen i butiken... Medan vi var vana att köpa precis allt vi kunde ekologiskt, eller åtminstone svanmärkt.
  Vi mår alla jättebra av att äta bara ekologisk mat! eller inte enbart faktiskt - vi äter kyckling som inte är ekologisk, bara för att det är så svårt att få tag på sån i såna mängder som vi behöver... Har en dröm om att ha egna höns, men det är lite svårt när vi bor mitt i en liten stad med alla bestämmelser och sånt (grannarna skulle klaga bums!).
  Folk brukar undra ibland hur vi har råd att äta ekologiskt och att bo som vi gör (jag har inget arbete), men det är en superenkel förklaring - vi skär ner på annat sen i stället, som t ex videospel och utlandsresor, och köper så lite grejs vi bara kan och gör så mycket själva som vi kan plus odlar allt vi bara har möjlighet till. Inte alls så mycket som ni - det är drömmen det!

  Anyways, bra att du skriver om alla dom här sakerna tycker jag! Det är skönt att det äntligen börjar vända i Finland också, för nuförtiden hittar man massor av ekologiska produkter också på vår lilla ort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du att de klagar fast ni inte har en tupp? Då märker de ju inte av det alls? Ni kan ju erbjuda dem färska ägg och lite dynga i sina rabatter. Annars kan ni ju sätta dyngan i deras postlåda ...

   Radera
 5. Så sant!! Jag tänker likadant när jag står i butiken! Jag lägger pengar på min hälsa nu istället för sjukdom senare. Ha det gott. Hälsningar Sabine

  SvaraRadera
 6. Smakrik, vegetarisk, ekologisk och näringsriktig mat för hälso- och miljömedvetna konsumenter.
  Green n Lean är nya generationen vegetarisk (vegan) mat som passar alla - inte bara vegetarianer.
  Se filmen: www.youtube.com/watch?v=MLLfaZvhqKs eller besök www.green-n-lean.se

  Green n’ Lean vann Garant Ekostjärna 2014 på Ekogalan i Stockholm 30 januari.
  http://news.cision.com/se/axfood/r/garant-ekostjarna-2014-till-green-n-lean,c9528262

  SvaraRadera
 7. Hej!

  Jag håller med dig helt och hållet! Jag tycker man måste lära sig prioritera här i livet. Vår familj mår så bra av att äta ekologiskt. Det som gläder mig mest är nog att utbudet av ekologiska produkter har ökat markant de senaste åren. Sen är det ett stort nöje att göra maten av riktiga råvaror. För mig är det inte bara den egna hälsan som gynnas utan också moder jord mår bra av få naturlig gödsling. Dessutom är det viktigt att bönder och andra som jobbar på odlingarna inte behöver utsätta sig för alla dessa hemska bekämpningsmedel och olika konstgödsel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland när jag är på det humöret brukar jag tänka på att moder jord ser till att vi mår bra när vi prioriterar saker som är bra för henne.

   Radera
 8. Vår matkostnad har skjutit i höjden sen vi började köpa bara eko. Men det är helt klart prisvärt! Vi brukar säga att det inte är den ekologiska maten som är dyr utan att den andra maten är för billig. För om man börjar fundera på hur det kan komma sig att ditten och datten inte kostar mer... Ja då blir man lätt lite illamående och känner att eko är rätt, alla gånger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant. En vanlig fråga som vi får är hur mycket pengar vi tjänar in på maten. Egentligen inga alls. För det vi köper, köper vi desto dyrare. När man köper färre produkter, känns det som att det är viktigare att de produkter vi köper håller bra kvalitet.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.