måndag 24 mars 2014

Bygga en varmbänk -del ett

Det är så svårt att övertala sig själv att vi inte bor i samma odlingszon som många bloggare jag följer. Så svårt att hejda sig från att plantera, så och dona. För här är det ännu rätt kallt och snön fläckar marken här och där. Ändå börjar vårens solstrålar värma så skönt och vi vill tillbringa den mesta av tiden utomhus. En solig söndag beslöt vi oss därför att samla ihop några gamla fönster, några gamla tegelstenar, lite gammal odlingsväv och lite halm för att bygga en varmbänk. Helt enkelt skapa något nytt av "skräp" som vi redan hade.

Jag har aldrig tidigare odlat i varmbänk, helt enkelt för att jag inte har haft någon, men i år tänkte jag försöka driva upp en del av mina plantor utomhus (sallad, kålrot, kålrabbi etc.)

Vi radade ut de fönster som vi tänker använda för att kolla måttet på vår drivbänk och sedan grävde vi bort det yttersta jordlagret. Helt enkelt för att få en bättre grund och för att försöka undvika att ogräs växer genom. 

Sedan körde vi dit ett lager med sand. För att få sanden jämn drog vi med en vanlig bräda. Det här skall bli grunden för vår drivbänk. 

Nu börjar vi rada ut de gamla tegelstenarna. Med en gummiklubba bankar vi till dem här och där. Helt enkelt för att få dem på samma höjd, vilket underlättar resten av arbetet. Det är ju det här med en ordentlig grund ... tråkigt just då, men skönt i långa loppet

Så radar vi tegelstenarna varv efter varv. Eftersom det är gamla tegelstenar där såväl tjocklek som längd varierar använder vi ibland en hacka för att jämna till kanterna. Men en del av tjusningen ligger i att det får vara lite vint och lite ojämnt. 

Efter fem varv avslutar vi. Vill vi senare bygga på höjden är det bara att fortsätta. I botten lägger jag gammal täckväv som jag för några år sedan samlade in efter en kålodlare som kasserade sin väv. Ovanpå väven lägger jag på ett tjockt lager med halm. Det här som ännu ett försök att hindra ogräs från att krypa in i varmbänken. 

På med de gamla fönstren (som jag tänker måla i en annan färg). Jag konstaterar att det är mycket trevligare att förvara sina gamla tegelstenar så här än att ha dem i en enda hög. Behöver man dem till något annat är varmbänken lätt att riva. Så flisade vi några gamla kvistar som låg och skräpade i utkanten av trädgården. Fliset skall försöka se till att gräset inte växer sig högt kring varmbänken.

Nu skall varmbänken fyllas med färsk hästdynga och jord. Mer om det sen.  






16 kommentarer:

  1. åh, en värmebänk! Står högt uppe på min önskelista - ser fram emot att se hur ert projekt framskrider! är också grymt avis på såna som bor i södra sverige och danmark som kan odla så mycket mer under en längre period, och har tänkt att förr eller senare måste jag sätta mej in i hur man knäcker zonerna. Det finns ju folk som till och med odlar kaktusar utomhus rätt så långt norrut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, fast vi har ju en fördel av de ljusa nätterna. Alltid något : )

      Radera
  2. (varmbänk heter det ju! gah!)

    SvaraRadera
  3. Satt precis och läste i en bok om hur man gör varmbänkar. Kul att ni prövat. Blev väldigt sugen jag med. Skit har vi ju i överflöd, så de lär ju int bli så dyrt att testa. Sku va väldigt trevligt med egen sallad redan i maj.

    SvaraRadera
  4. Cesars trädgård har ett intressant inlägg om varmbänkar. Jag blev sugen då, men nu hinner jag inte. Ska bli kul att följa din varmbänk.
    Monzan

    SvaraRadera
  5. Ska bli roligt att följa hur ni gör och hur det blir! Det är väldigt fint med tegel, fönster och flis runt om :)

    SvaraRadera
  6. O va spännande det ser ut. Mycket inspirerande att läsa om era projekt, som vanligt!! :-)

    SvaraRadera
  7. Mycket fint. En sådan vill jag också ha!

    SvaraRadera
  8. Varmbänk har jag haft i flera år.Vi bor ju i samma kommun, så jag vet att det fungerar. Jag hade också gamla fönster till att börja med, men numera har jag ett enda stort glas över bänken.Vi satte glaset på en planka i bakre delen och en ribba i främre delen, så att solen kommer bättre in. I varmbänken brukar jag så de tidiga grönsakerna som sallad, dill och squach. Tyvärr åt ankorna upp fjolårets första skörd....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltid så spännande att läsa era inlägg och fundera över om ni är personer jag egentligen känner, eller vet vem ni är. Jo, jag tänkte också att det vore bra att få glaset att luta mot söder, men eftersom Jenk endast var tillfälligt involverad i projektet så orkade jag inte börja anstalta med det.

      Radera
  9. Gillar verkligen er blogg, kul att se era projekt. Själv tycker jag mig ha för dåligt med tid för denna typ av projekt just nu men ser fram emot min frihet om ett par år:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den som väntar på något gott ... samtidigt kan jag tycka 'varför vänta?'

      Radera
  10. Blir jättefint! Där ser man nyttan av att ha högar med tegel, gamla fönster etc etc runt omkring på gården. Det enda jag funderade var duken i botten – hindrar inte den maskarna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vilken bra fråga. Det har jag faktiskt inte tänkt på, men så är det säkert. Tror dock att jag inte kommer att ta bort duken för vill verkligen försöka undvika ogräs. Tänker istället flytta dit lite maskar + att det förhoppningsvis kommer dit några tillsammans med dyngan och jorden.

      Radera
  11. Det där skulle vara roligt att testa! Blir säkert bra!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.