söndag 23 mars 2014

En korg med färska ägg

På vår gård spatserar 15 hönor och två tuppar. Det blir rätt mycket ägg. Åtminstone nu innan ruvningen kommit igång. Vi kan omöjligen äta upp sextiofem ägg i veckan. Om sanningen skall fram är vi ibland rätt trötta på ägg. Åtminstone våra barn. Därför har vi varje söndag ute vid postlådan börjat sätta en korg med färska ägg. De närmaste grannarna har informerats om att önskas färska lantägg från garanterat lyckliga hönor är det bara att ta en påse och lägga pengarna i postlådan.

Förra söndagen gapade korgen tom när vi hämtade hem den på eftermiddagen. Våra grannar får ägg med stora, gyllengula äggulor och vi får några slantar att köpa hönsmat och golvströ för. Och det är väl också en av självhushållningens principer 'att på det extra dra in pengar för att täcka kostnaderna för det nödvändiga'. Helt enkelt inte för att gå med vinst, utan snarare för att inte gå med förlust : )

10 kommentarer:

 1. Glass är ett mycket bra sätt att konservera ägg på om du frågar mig. Äkta vaniljstång eller fin saffran och grädde.

  Den bohusländska Äggosten är ett annat bra sätt att använda många ägg om än ej någon konservering.

  Håller med om att det kan kännas som lite mycket ägg framför allt i slutet på säsongen. Vi manipulerar inte våra höns med ljus på vintern utan låter dem vila. Då köper vi inte några ägg heller om det inte är något väldigt speciellt. Äta ägg efter säsong då blir det mycket uppskattat när äggen kommer på vårvintern och man kan göra en riktig gyllengul omelett igen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror min man skulle tycka om det där med att ägg kan konserveras i glassform : )

   Radera
 2. Vi köpte sista påsen förra söndagen, men idag glömde vi bort det. Bra att du påminde!

  SvaraRadera
 3. Super. Så bra ide att ha självbetjäning! :) Förra året fick vi massor av kyklingar (inte massor med ägg) som vi sålde och för de pengarna kunde vi köpa sånt som hönorna behövde under vintern. Självförsörjande höns är inte illa :)
  Ida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, jag har inte tänkt på att även de är självförsörjande. : )

   Radera
 4. ...om man ändå hade en sån granne...

  SvaraRadera
 5. Jag minns våra egna ägg, gula och fina gulor. Lyckliga ni och era grannar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lycka att kunna inse att lycka kan vara ett ägg.

   Radera