onsdag 26 mars 2014

Förgro potatis

Eftersom vi brukar sätta potatis hos mina föräldrar är potatis inte något jag har tänkt på desto mera. Det skall det bli ändring på i år tänkte jag. Jag skall nämligen försöka experimentera med att få tidig nypotatis. Och då skall jag

1) Förgro mina potatisar. 
Jag har tagit upp några potatisar ur jordkällaren och satt dem ljust och ganska svalt. Tanken är nu att det skall växa ut gröna och knubbiga groddar ur potatisens ögon. Det här kan ta allt mellan 3-6 veckor har jag läst. Vill du läsa mer om att förgro potatis kan du titta här. 

2) Sätta potatis i tomma mjölkburkar. 
Efter att groddarna växt ut tänker jag plantera potatisarna en och en i tomma, urtvättade mjölkburkar. Burkarna skall jag ställa varmt och se till att vattna dem bra. Jag har hört att det på det här viset bildas massor av rötter i burken och att potatisen har ett rejält försprång när de planteras ut. Här hos oss går det ju nämligen inte så fort att komma igång med potatislandet på våren.

3) Odla i en korv
Den här rubriken kanske låter lite konstig, men ifjol hamnade allt strö och all dynga i en enda hög när jag rengjorde kaninburarna och hönshuset. Det här materialet har brunnit ihop och jag har ägnat de senaste dagarna till att kupa upp det till en lång korv. Där får det ligga och värmas upp innan jag river sönder mina mjölkburkar och planterar mina potatisplantor i korven. Lite tveksam är jag för jag tycker mig minnas att fel gödsel kan ge skorvig potatis, men månne det inte gäller kogödsel? Vet någon?

4) Äta sill, ägg och nypotatis tills jag spricker. 

6 kommentarer:

 1. Jag har håller ju också på med de här :). Några potatisar har jag som du bara ljust i väntan på att gro, men några pillade jag ner (ganska ytligt) i blomkrukor med jord. Och de är de som är i jorden som har börjat gro fortare. Tänkte bara lägga dem i hinkar sedan, och i växthus ( om vi hinner bygga ett sådant i år). Hoppas på tidiga nypääror :).

  SvaraRadera
 2. ...har för mig att man inte ska ha potatis i växthus om man tänker odla tomater där sen.Detta p.g.a. att minska smittorisken...potatis och tomater tillhör ju samma växtfamilj...kan ha fel (?)...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha.. de var min granne som tipsade om detta. Så har hon gjort i många år i alla fall, hon tar ut dem innan hon planterar dit tomaterna. Men de kan säkert stämma, de där med smitto risken skulle va synd om man sku få några sjukdomar på tomaterna på grund av det.

   Radera
  2. Det är väl snarare bladmöglet som brukar komma på potatisen som lätt kan smitta på tomaterna. Därför skall man inte heller ha sitt potatisland nära växthuset så att mögelsporerna kan blåsa in. Har jag hört i alla fall : )

   Radera
 3. Gammeltanten27 mars 2014 10:28

  Hej! Ville bara tala om att det är hästgödsel som ger skorv på potatisen. Vi fick på hela skörden förra året p.g.a torr väderlek. Tack och lov går det äta i alla fall:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gammeltanten. Det där var bra att veta.

   Radera