lördag 29 mars 2014

Test av tomatfrön

I höstas tog jag tillvara egna frön av några av mina favoriter i växthuset. Eftersom jag är lat orkade jag inte tvätta fröna. Efter en kommentar tänkte jag emellertid att jag för att gardera mig kanske borde göra det med åtminstone favoriternas favorit.

Nu är det testat. Såväl frön som har tvättats och frön som inte har tvättats har pillats ner i jorden. Båda har grott lika bra. Nästan 100 % grobarhet. Så i fortsättningen kommer jag att köra på den lata linjen.

10 kommentarer:

 1. I och för sig förstår jag inte varför de skulle tvättas... I naturen tvättas de ju verkligen inte.....

  SvaraRadera
 2. Jag har lyckats med 100 % grobarhet från frön som befunnit sig i tomaten som i sin tur hade legat i kylen fram till mars månad och skrumpnat ihop till oigenkännbarhet. Spontant tänker jag därför att tomatfrön ändå tål ganska mycket misshandel utan att förlora sin vitalitet. Det här var en röd körsbärstomat av okänt ursprung, kallar den "Mammatomat" :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också en "okänd sort" som jag fick av min mamma. Den heter hos mig Mama Black : )

   Radera
 3. Pillade ner frön direkt från en tomat igår, utan att tvätta något. Ser ingen anledning till att de inte skulle gro, men så är jag inte heller nån odlare :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att även det funkar. De enda kan ju vara om man tar frön ur en tomat som man inte vet vad det är att man tar frön från en F1-hybrid. De är inte sortbeständiga på det sättet att man med säkerhet vet hur deras tomatbarn kommer att se ut eller smaka.

   Radera
 4. Har insett det också. Mer arbete ger inte fler tomatplantor! De bästa plantorna jag haft, har varit sådana som självsått sig i växthuset =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. (jag har föresten varit med om att fröna grott inne i tomaten, medan den fortfarande sett hyfsad ut på utsidan. Lite skrynklig kanske, men inte mer. =) )

   Radera
 5. Tog också tillvara endel tomatfrön, som jag la att torka på pappershandduk, o nu då jag sådde orkade jag inte ens pilla loss fröna utan la dem i jorden m lite handduksslarvor runt o de både grodde o växer lika bra som alla köpta frön !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, någon som är ännu latare än mig. Skönt! : )

   Radera