En av de vanligaste frågorna eller kommentarerna jag möter när jag berättar om våra odlingar är -Vi har så liten tomt /vi bor i radhus / höghus ...
Ofta drar jag till med att det finns grönsaker som ger väldigt stor avkastning utan att ta stor plats (t.ex. störbönor), att man kan undersöka möjligheten till att bli med kolonilott eller att tomater och kryddor kan odlas i ett varmt fönster.
Monica på bloggen Ekoplantan berör denna trångboddhetens problematik på ett intressant sätt. Läs hennes inlägg med rubriken 'Massor av grönsaker på liten yta' här.
Visst kan man odla mycket på liten yta. Vi har en liten villaträdgård men odlar på stora delar av den - dock inte överallt. Istället för prydnadshäck mot grannarna har vi valt att ha svarta vinbär på en sida och spaljerade äpplen på den andra sidan. Vi odlar det mesta som vi vill äta under skördesäsongen av både potatis, rotfrukter, och alla slags grönsaker. Dessutom odlar vi sådant som vi vill ha på vintern, är t.ex. helt självförsörjande på mangold, spenat, morötter, palsternacka och brytbönor. Sådant som tar stor plats i landen, t.ex. vinterpotatis, vitkål mm avstår vi från att odla, det köper vi istället av en ekobonde utanför stan. Vi har också ett litet växthus, vilket jag anser är den bästa investering vi gjort. Utöver mysiga sommarkvällar därinne, så odlar vi massor av chili och tomater. Av tomatöverskotter gör vi "tomatkross" för vinterns matlagning, chilin fryser vi som den är.
SvaraRaderaOdla bönor och sockerärtor på höjden tar inte så stor plats! Ett annat tips är att odla förkulturer t.ex. spenat och rädisor där sena grödor ska sås, t.ex innan squash eller pumpa planteras ut. Man hinner skörda en omgång spenat innan squashplantorna ska ut i landet. På samma sätt kan man ha en mellankultur, alltså att man sår snabbväxande växter (spenat, rädisa mm) i rader mellan lite mer långsamma grödor, t.ex. mellan palsternacksraderna. De är ju väldigt långsamma i början och när de senare växer till är ju spenaten redan skördad och palsternackorna får den plats de behöver.
Visst kan man drömma om en gård på landet men det är bättre att göra slag i saken och utnyttja de möjligheter man har - man behöver ju inte sluta drömma ändå!
/Lillis
Tusen tack Lillis! Precis så menade jag : )
Radera