lördag 19 april 2014

Bygga en varmbänk -del två

Min varmbänk har fått stå ut med minimal uppmärksamhet under de senaste veckorna. Det har varit resor, fotboll, jobb, möten och allt annat mellan himmel och jord. Så jag började verkligen känna att jag var ute lite i sista minuten med att fixa till min varmbänk.  Men bättre sent än aldrig.

Från en granne hämtade vi färsk obrunnen hästgödsel. I med dyngan och så vattnade vi den ordentligt. Tanken är nu att den skall börja brinna (inte med eld alltså) och alstra värme. 

Ibland är det bra att vara lat. I lilla växthuset stod en mängd krukor med jord från förra årets tomatsäsong.
Jorden har frusit ihop i vinter och resultatet var en finfin jord som jag kunde strö ut ovanpå dyngan. 

Så satte jag på fönstren igen. Nu är det bara att vänta tills dyngan börjar brinna och värmer upp jorden. Då blir det dags att så. Jag måste helt enkelt se hur mycket både dynga och jord sjunker ihop. Jag tror att jag hamnar att efter sådden  rada en rad till med tegelstenar på min varmbänk. Annars hamnar nog fönstren för nära jorden och kan bränna plantorna när de börjar sticka upp.

Än en gång är det bara att vänta. 

4 kommentarer:

  1. OM du vill skynda på processen kan du nu vattna på bädden med några kannor hett vatten. Vi gjorde en varmbänk för tre veckor sen. Jag vattnade ordentligt med hett vatten och sådde samma dag. Sen kom en vecka med väldigt kyligt väder, på nätterna var det flera minusgrader. MEN redan efter några dagar tittade de första groddarna upp... Lycka till! //Anki

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack för tipset Anki! Jag har följt ditt råd och det var ju väldigt effektivt

      Radera
  2. Hej! Läste ett gammalt inlägg om då ni städade ur hönshuset och bytte spån. Jag läste för några dagar sedan på en annan blogg om att spånet hon köpte från granngården bildar terpentin och inte ska användas till gödsel. Jag köper också balar från granngården. Spån som inte dammar så mycket. Vet inte om det finns flera olika sorters spån och kanske inte alla innehåller terpentin. Ingen aning. Kvinnan jag läste det hos har börjat använda annat, glömt vad, men balar hon köper på Granngården men inte spån. Jag tänkte tidigare att det är ju jättebra att kunna använda allt spån man städar ur hönshuset. Att det inte gör något att spånet följer med i jorden och att man kanske kan odla något. Men det går ju inte. Fast ren gödsel är ju toppen att använda, precis som du skulle :)

    Ann-Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du det där tror jag är ett omtvistat ämne. Vi brukar inte lägga färskt spån (t.ex. från sågverk) i våra odlingar utan det är torrt strö som köps i stora balar. Om jag förstått rätt så är det endast strö från barrträd som bildar terpentin, på doften kan jag dock avgöra att det är sådant vi använder.

      I många odlingsböcker läser jag att strö går bra att förbättra jorden med. Och i de flesta fall komposteras det ju först. Även vårt strö har legat minst ett år, eftersom det inte är bra att odla direkt i färsk gödsel.

      När man läser på om hur man sköter sin kompost så nämns strö väldigt, väldigt ofta. Och det odlar man ju i sen. Läste dock att det tar två år innan terpentinen går ur jorden. Men jag vet inte riktigt ... vet någon annan?

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.