fredag 23 maj 2014

Bin - Currykryss och currylinjer

Vet ni vad i gjorde igår? Jo, vi tog ut en kvinna som i skogsbrynet några kilometer bort från vårt hus med hjälp av vinkelpekare och slagruta tog ut currykryss och currylinjer. Det är alltså fråga om jordstrålning. Vi har nämligen hört ett rykte om att bikupor placerade på currylinjer så att linjen går in i flygöppningen ger en större honungsskörd. Ingen vet, men många tror att bland annat bin flyger längs linjerna och genom att placera kuporna på detta sätt är de "direkt i kurs" när de kommer ut ur kupan. Effektivt och bina trivs och mår bra.

Det skall bli intressant att se om vi märker någon skillnad. Det som är lite dumt är att vi inte har någon "jämförelsekupa" direkt i närheten som inte ligger på en linje. Vi får utveckla vårt experiment/vår studie med det om det indikerar att det är så. Det vi dock gjorde är att sätta fyra kupor på linjer och ett starkt samhälle satte vi dessutom på ett kryss (där två linje korsar varandra) eftersom jordenergin sägs vara extra stark där. Detta är tydligen något man inte skall göra, så vi får se hur det går där. Å andra sidan finns det de som säger att de absolut mår bäst på kryss. Det visar sig.

Man kunde skriva hur mycket som helst, men är du intresserad kan du läsa mera t.ex här eller här. 


12 kommentarer:

  1. Spännande! När jag växte upp så torkade vår brunn ur. Då fick mina föräldrar tag på en slagrutegubbe. Han mätte ut var den nya brunnen skulle grävas. Först hadde han en färsk träklyka och hittade var två vattenådror korsade varandra. Sedan visade han att det även fungerade när han höll en klocka i handen.
    Det kändes lite märkligt, men efter det hade vi aldrig mer ont om vatten. Och den nya brunnen grävdes bara 7-8 meter från den gamla.

    Lycka till med bi-exprimentet!
    Hälsn Anna F

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många fnyser när de hör slagrutor och jordstrålning. Det har ju inte bevisas vetenskapligt. Men för mig räcker det att något funkar i praktiken. Det behöver inte funka i teorin. Livet blir mycket mer spännande så. Och tänk vad mycket vetenskap det finns som funkar i teorin, men inte egentligen går att använda i praktiken. : )

      Radera
    2. Hej, Anna F!
      Om du gräver tillräckligt djupt kommer du nå grundvatten på ca 90% av jordens landyta. Slagrutor har således en 90%ig chans att hitta vatten av ren slump och än större (dvs nära 100%) på mark som uppenbarligen har grundvatten relativt nära ytan. Jag tror inte att slagrutegubben är en bedragare, utan att det handlar om bristande kunskaper, men jag tycker fortfarande inte att det bör uppmuntras eftersom det håller folk ifrån att ta reda på hur det egentligen ligger till, hur världen egentligen fungerar. Jo, det vet vi ganska väl. ;-)
      Hur som helst, skönt att brunnen fungerar!

      Radera
    3. Och, Maria, hej! Tack för en fantastiskt fin blogg! Du skriver underhållande och med självdistans och humor om så viktiga saker. Jag vill dock, å det starkaste, påpeka att om något fungerar i praktiken så fungerar det per automatik i teorin. Det är bara inte alltid vi förstått teorin än. Ett populärt exempel är hur humlor flyger; många var (och vissa är tyvärr fortfarande) övertygade om att de inte borde kunna flyga för att de är för tunga för sina vingar, men att det handlade om att humlorna inte visste det det (inte brydde sig om den dömande vetenskapen!) och flög iaf. Det handlade förstås om att vi inte hade förståelse för teorin till en början (här vill jag än en gång påpeka att om det fungerar i praktiken fungerar det i teorin!) men att vetenskapsvärlden genom att studera humlor snart formulerade en teori, alltså förklarade (det handlar om att de rör vingarna på ett sånt sätt att det skapas luftfickor ovanför vingarna som ger uppkraft). Vetenskap är inte något elitistiskt samfund eller en samling fasta idéer som alla andra måste anpassa sig till, utan en metod att utforska vår fantastiska värld med, och när den använts till att utforska currykors och jordstrålning så har det visat sig att två "experter" inte hittar dem på samma plats. Det samma gäller feng shui och vatten och allt annat. Att de testats vetenskapligt innebär alltså att en kontrollerar för bakomliggande orsaker till "sammanträffande". Om två slagrutegubbar går över samma fält efter varandra kommer de påverka varandra utan att de själva är medvetna om det (om de inte är charlataner, i vilket fall de är medvetna). Därför görs testen blint, dvs utan att de kan kommunicera (medvetet eller omedvetet) med någon annan och det visar sig att det ingen kunnat komma överens mer än slumpen. Detta kan ju bero på att bara en i varje test faktiskt kunde hitta och att resten hade fel, men en BETYDLIGT troligare förklaring är att det inte finns någon "jordstrålning" utan att det har psykologiska orsaker. Läs gärna om det psykologiska fenomenet "ideomotoreffekten" (högst verkligt och bevisat utom alla tvivel ;-)) på t ex wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Ideomotor_phenomenon
      Finns också på svenska, men den engelska är mycket mer utförlig.
      För att summera mitt "rant" så kan allt förklaras (även om vi inte kan det än), problemet är bara att de flesta är obekväma med att inte själva ha svaren, samt faktumet att vi är påverkade av psykologiska fenomen, och därför tillskriver saker till övernaturliga fenomen eller "sånt som vetenskapen fnyser åt". Dessutom är världen enormt fantastisk och spännande och fascinerande och inget som blir mindre så för att en undersöker de verkliga orsakerna bakom hur den fungerar. :-)
      Jag vill på förhand be om ursäkt om jag låtit uppläxande, men jag tycker verkligen att det är viktigt att uppmuntra ett vetenskapligt förhållningssätt istället för ett (enligt mig) magiskt tänkande. Och tack än en gång för en fin blogg!

      Radera
    4. Hej Simon! Vad roligt att höra av dig. Nej, jag känner mig inte uppläxad : ) Jag har inga som helst problem med vad folk tror eller inte tror. Jag har heller inget problem med att folk inte tror som jag. Lite ledsen blir jag om man inte respekterar vad andra tror på, men det tycker jag i och för sig säger mer om dem än om mig.

      Jag tror vi egentligen är rätt överens för du skriver att om något fungerar i praktiken så fungerar det per automatik i teorin. Det är bara inte alltid vi förstått teorin än. Sant! Men det betyder för mig inte alltid att det är "jag eller någon annan flummare" som inte förstår teorin utan även möjligheten att vetenskapen inte alltid hänger med eller har formulerat teorin på rätt sätt än. Det är ju visst en hel del vetenskap som under årens lopp föråldrats och reviderats. Ibland revideras flummerier mha vetenskap, men jag hävdar bestämt att även vetenskap kan revideras mha "flummerier" när de väl kommer i rätt dager.

      När jag är öppen och ser brett på världen, både ur ett "mystiskt" och ett vetenskapligt perspektiv får jag vara med om så mycket spännande och roligt. Det räcker för mig. Och världen är ju alltid subjektiv sann. Är det inte så? : )

      Först gällande ditt svar till Anna F. Visst kommer vi till vatten nästan var som helst, men har man varit med en väldigt duktig "slagruteperson" som före man börjar gräva även kan säga exakt hur djupt/grunt man skall gräva innan vattnet kommer blir man rätt fascinerad.

      Radera
  2. Tror absolut på detta...både min farfar, far, jag själv och min man kan gå upp vatten med slagruta. Min man till och med hur djupt ådern är...currylinjer och kryss är spännande tycker jag, med placering av sängar osv...
    Lycka till!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det där att tillbringa dagen på en vattenådra är något jag verkligen försöker undvika. Men det är inte så lätt alltid.

      Radera
  3. Vad spännande att höra om placering har någon betydelse! Hälsningar från Martois, vid kuporna!

    SvaraRadera
  4. Det sägs att binas "landningsplats" flustret ska stå i ett negativt currykryss. Men jag kan tänka mig att det lika gärna och kanske ännu bättre kan vara ett positivt currykryss. Fruktträd planterar jag i positiva currykryss för att få rikligt med frukt.

    Det där med currylinjer är inget man behöver vara gammal för att hitta, böj till en ståltråd i 90-grader och kolla själv. Ställ bara in dig på det du vill hitta. Jag är inte gammal och jag hittar currylinjer och vattenådror (inklusive mäta djupet) med lätthet. Vinkelpekaren behöver inte ens vara av metall, det funkar med en trädgren eller t o m ett sugrör (men då får det inte blåsa ute...).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, man behöver verkligen inte vara "gammal" ha ha. Funkar för oss. Vi som är så unga : ) Jag tror mer det handlar om det där att kunna koncentrera sig på det man vill hitta. Och tro på det förstås. Vatten får vi fram, men har inte testat med något annat.

      Radera
    2. Men vad är skillnaden mellan ett positivt och ett negativt currycryss? Vädersträcken?

      Radera
    3. Alltså det framkommer sällan att det finns positiva och negativa jordlinjer. Jag tycker alltid att man klumpar ihop det när man läser i böcker eller på internet. Där framkommer sällan att de är olika, alla currylinjer anses vara dåliga. Men det är ju inte så! Skillnaden är att i ett negativt currykryss känns det dåligt och vad jag testat fram hittills är det bara katter som gillar att vara där. Skogsmyrorna bygger mycket riktigt sitt bo i ett currykryss i söderläge, men det står sällan i texter att detta currykryss alltid är positivt. Med bin vet jag inte, men det står i litteraturen att flustret ska vara i ett negativt currykryss för att öka honungsmängden.

      Enkelt uttryckt skulle jag vilja sammanfatta så här: i ett negativt currykryss laddas du ur. I ett positivt currykryss laddas du upp.

      Alla mina fruktträd har jag planterat i positiva currykryss för att de ska bära mycket frukt. Jag upptäckte att det var gjort så med de gamla träden, de är i vart fall medvetet planterade där det är positiv energi, även om det inte alltid är i ett positivt kryss, men väl på positiv currylinje.

      Kolla själv, sök efter positiv energi när du går med din vinkelpekare. Du kommer att märka att blomman som aldrig tar sig, eller fruktträdet som aldrig bär frukt, står där det saknas positiv energi.

      Med vänlig hälsning

      Bruno

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.