torsdag 1 maj 2014

Skithus nr 111

Vi håller på att bygga ett utedass. Inte för vår egen skull, utan för våra gästers. Vi har ju ibland en hel del besök på gården och ibland blir de här gästerna nödiga. Hittills har vi visat in dem i bostadshuset, men det har känts lite fel. Där huserar barnen och vi vill inte att de mitt i allt hittar en tant i vardagsrummet när de kommer släntrandes ner från vinden. Bostadshuset är deras frizon från våra upptåg.

Därav utedass. Men jag tror nog att vi kanske använder det själv ibland. På så vis får vi världens bästa gödsel. Urin! Urin innehåller i stort sett samma ämnen som konstgjord växtnäring, nämligen kväve, fosfor, kalium och olika mikronäringsämnen. Har man en egen kompost och dessutom använder urin är man i stort sett självförsörjande när det gäller jord och gödning. Späd ut urinen med vatten (1:10) och avsluta en månad innan du skördar. Vattna inte heller på själva växten utan på jorden. Vi har konstruerat dasset så att det separerar nr 1 och nr 2. Dels för att få tillgång till urinen och dels för att försöka slippa lukten. Vi strävar nämligen efter att bygga ett luktfritt utedass. Jag har alltför många hemska minnen av stinkande utevessor. Det här skall vi försöka åstadkomma med ett lufttätt ventilationsrör + att nr 2 skall ha möjlighet att torka.

Vårt utedass har fått namnet "Skithus 111"

På Flemmingsbacken bodde för länge sedan en man som kallades Svartin. Ryktet säger att när han var på sitt utedass torkade han sig i röven med handen. Sedan torkade han av handen på väggen. Därav fingerspåren 111.
Sitt kulturarv skall man vårda ömt. 
Trots att vi ännu inte har invigt vårt utedass surrar flugorna med sitt karakteristiska utedassljud. Om det nu funkar som vi tror kommer de dock inte att ha tillgång till dyngan, vilket borde göra situationen rätt hållbar. Jag intalar mig själv att det bara är vårsolen som får dem att dras till dassfönstret. 

När vi flyttade till gården hittade vi i ett av uthusen en låda med gamla tapeter. Bland dem fanns en rulle Sandudds barntapet. Så ljuvlig! Den pryder nu vårt utedass. Allt för att slippa känslan av utedass som  jag är så allergisk mot. 

Utsikt från hjärtat. Har man tur kanske man får se en spännande fotbollsmatch när man sitter på huset ...

Det blir nog bra det här skall vi tro. 7 kommentarer:

 1. Vilket fint utedass! Vi står i beråd att förnya vår bekvämlighetsanläggning (fniss). Det gamla har betjänat oss och torpets invånare i flere generationer och behöver förnyas. Vi har bättrat på det litet med urinseparation men i övrigt har det fungerat som på gammalt vis dvs. en bytta att tömma för fortsatt kompostering. Ett ventilationsrör verkar vara en bra idé. Vad har ni under "bänken"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu måste jag skämmas lite, för jag vet inte riktigt vad som är under bänken. Det är liksom Jenks avdelning och han är inte hemma när jag skriver det här. Men det borde vara två avkapade regntunnor i plast, varav den första har hål i botten så att urinet rinner genom. Det är från dessa tunnor som ventilationsröret går.

   Radera
 2. Fin blogg du har den inspererar mig♡ Verkligen fint dass, jag gillar barntapeten. Bra ide att använda urinen som gödsel.

  SvaraRadera
 3. Det verkar ha gått bra att "normalisera" uringödslandet i familjen :-)
  Kommer ihåg inlägget när du diskuterade detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kör med principen, det de inte vet något om mår de inte illa av ...
   När vi diskuterade utedasset blev det nog lite äckelpäckelminer när urin kom på tal, men när jag slängde ur mig att de minsann inte hade klagat över de goda tomaterna blev de lite spaka.

   Radera
 4. Intressant! Vi behöver göra ett utedass i år då vi ska ha lite besöksverksamhet hemma. Har ingen aning om hur det ska gå till däremot och har kikat lite på en sån här http://www.clasohlson.com/se/b/Fritid/Friluftsliv/Sanitet. Dels då vi inte är speciellt händiga och OM vi får till ett dass får vi se det som det mindre mirakel samt att vi endast ska ha ett fåtal besökstillfällen/år.

  Undrar lite vad man gör med nr 2 som ligger på hög och .... ja, vad?
  Urinen är toppengödsel! Min morfar samlade alltid urin på deras lantställe, han hade de finaste rosorna i hela området!

  Ha det gott!

  SvaraRadera