fredag 13 juni 2014

Vandring i trädgården

Jag tänkte jag skulle ta er med på en liten trädgårdstur för att visa hur mina olika projekt från våren har framskridit.

Denna odlingssommar kan nog klassas som odlingslådornas sommar. Jag ser potentiella odlingslådor överallt! Den här avlånga lådan hittade vi i uthuset vi flyttade. Den fick inrymma våra broccoli. Det går rätt bra att odla tätt i en odlinglåda, det enda man behöver tänka på är att grönsaken har tillräckligt med näring (när det gäller kål brukar jag köra med hönsgödsel och blodmjöl) och att de naturligtvis har rum att bli tillräckligt stora.
En dag föll mina ögon plötsligt på en stor vacker, gammal sädeslår som låg inväxt i gräset vid ett ödehus en bit ifrån vår tomt. Där har den legat i flera år utan att jag sett den. Vid en närmare titt insåg jag dess skönhet och frågade ägaren om jag fick ta den. Inga problem. Den blev perfekt vid den soliga ingången till vår port.
Den rymmer störbönor och långa luktärter. I min fantasi ser jag hur jag låter dem slingra sig mot portens tak och bildar en grön vägg ut mot trädgården. En vägg full med långa bönor och väldoftande luktärter.

Av gamla bräder som lämnade över efter att vi flyttat vårt uthus så byggde vi små odlingslådor framför cafét. Hit flyttade vi överblivna tomatplantor. I denna låda samsas plantor av kruktomaten Tiny Tim. På bilden ser de lite bleka ut, för det tog en tid innan de fick komma ur sina små krukor, men efter en näringskick är de hur gröna och fina som helst.

Vi har byggt tre långa tomatlådor av denna sort. Allt som allt planterade vi ut 18 tomatplantor.
I växthuset trivs även tomaterna bra. När jag hör om andras tomatplantor som är rekordstora och redan bär massor av frukt så får jag lite ångest. Men mina trivs bra och om ett tag kommer de att bokstavligen digna av tomater. Hoppas jag : )

Ett litet missöde har vi dock haft. Vi har ju manuell ventilation i vårt växthus (läs Maria) och en dag fungerade den här inte riktigt som den skulle. Dörrarna stod stängda mitt under en stekhet dag och mätaren stod i botten. Sådant tycker inte tomatplantor om ... men de repade sig rätt väl och ventilationsutrustningen fick sig en läxa.

I växthuset växer  ca 30 tomatplantor, några gurkor, en paprikaplanta (jag lyckas inte riktigt med mina paprikor må jag erkänna), några gyllenbär och en aubergine. I det lilla glasväxthuset växer vinrankan som vi flyttade från min svärfar i våras. Den blommar massor och om alla blommor utvecklas till klasar så får vi starta vinproduktion.

Vinrankan har väldigt lite blad så jag är dock lite rädd att den endast tar ut sin sista energi på att producera bär innan den dör. Å andra sidan skjuter den även skott från roten så det finns hopp.

Min mamma säger att man borde plocka bort en del av klasarna. Annars kommer det färre druvor nästa år. Men jag har så svårt för det där att gallra och plocka bort. Sånt borde väl naturen veta själv tänker jag ...

Roligt att de i alla fall lever.

Lever gör även de skott av vinrankan som jag tog i våras. Jag klippte av bitar av en vinranka och stoppade ner i fuktig sand. Krukorna har fått bo i vårt pannrum och de allra flesta har börjat skjuta nya skott. Snart får de grävas ner. Men var? Måste klura ...
Vi har inte kunnat hålla oss. Bakom vårt hus har det i många herrans år funnits en igenväxt liten åkerplätt. Nåja, åker låter nog för stort. Jordplätt. Förra sommaren satte vi den här i träda. Egentligen är den i träda ännu denna sommar, men några små ytor har jag tagit i besittning. De här ytorna rensar jag för hand eftersom vi ifjol fick bort det mesta av ogräset.

Det känns helt otroligt att ha stora ytor att röra sig på. Här odlar jag lök, ärter och kål. Alla dessa odlingar tänker jag så småningom täcka med gräsklipp för att hålla undan ogräset.


Potatisen som jag satte att förgro i mjölkburkar fick kanske även vänta lite onödigt länge innan de fick komma i jorden, men nu blommar de så vackert. Problemet är bara nu att jag inte vet hur jag skall ha hjärta att gräva upp nypotatisen ...

Något som jag är jättenöjd med denna vår är vår varmbänk. Där drog jag ju upp plantor till både broccoli, blomkål, kålrabbi, frilandsgurka och sallad.

Och det blev jättefina och stora plantor. Så kul att ha en plats att gå till för att gräva upp plantor att sätta i trädgårdslandet. Som att ha en egen liten plantskola nästan : )

I sommar skall vi ha två tidningar hit till vår gård. De skall göra ett inredning/odlingsreportage om oss. Därav den färgkoordinerade blomkålen. Röd och grön blomkål i ett vackert zigzagmönster, ha ha. Så olikt mig!

Snöbollsbuske modell större. Det här var en av de första buskarna vi köpte när vi som unga flyttade hit till gården. Den får stå kvar som ett monument över vad jag tyckte var otroligt vackert då. Visst tycker jag den är fin än idag, men idag skulle den inte hamna så högt upp på min prioriteringslista.

Skulle jag köpa en buske nu skulle jag vilja köpa en fläder. För den går ju att använda till något. 
Mitt i allt i rabatten såg jag en blomma som jag aldrig sett tidigare. Mina blomrabatter får leva sitt eget liv och det ser de minsann till att göra också. 

Här håller malvorna helt att ta över, men vad gör det så länge pionerna, daggkåporna och aklejorna även trivs. En rabatt som inte kräver någon uppmärksamhet. Precis som det skall vara vid gamla hus. Enligt mig åtminstone.

Och nu har vi vandrat klart för denna gång. Tack för sällskapet!


15 kommentarer:

 1. Blomman du aldrig sett förut är en Allium!
  /Jenny

  SvaraRadera
 2. Har också skaffat mej en vinranka i vår men planterat den i en stor kruka (45l). Har googlat massor angående hur mycket vatten man ska ge den men blir aldrig klok... hur mycket vatten ger du din? vattnar du alla dar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte ens varje vecka. Men våra rankor slipper ju med rötterna långt ner i jorden. Tänker som så att det är ju ganska torrt även där de växer "vilt". Det du kanske behöver tänka på att samtidigt som du vattnar i krukan sköljs ju en del av jordens näring bort så du bör tillföra näring med jämna mellanrum.

   Radera
  2. Men när jag kommer ihåg att vattna så ger jag den en stor vattenkanna full

   Radera
 3. Jätte-fint. Mycket att äta blir det i sommar och höst, ser det ut som.

  SvaraRadera
 4. Bloman är en allium.. men det är ju konstigt om den kom av sej själv för den är en lök växt som man sätter ner om hösten, men kanske fåglarna har fört dit nått skott..? Va fina växter ni har..Idag blåser det en kall vind över vår österbottniska slätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även lökväxter går att frös.....

   Radera
  2. och där tappade jag å:et! Frösås, ska det stå.

   Radera
  3. Jo, jag tänkte samma sak med löken, men å andra sidan gräver jag ner saker ibland o glömmer bort det. Men har jag grävt ner den så är det många år sedan. Kanske den funnits i rabatten länge, men blommar först nu.

   Radera
 5. Hej,
  va fint ni har i er trädgård. Ni verkar ha samma motto som jag: allt skall gå att äta. Täckodling med gräsklipp är fantastiskt. Samtidigt som det gödslar håller det jorden fuktig och ogräset har inte en chans. Lycka till med odlingarna! Sommarhälsningar från Anna i Karleby

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste att färskt gräsklipp göder lika bra som koskit. O enligt mig är det betydligt trevligare att hantera.

   Radera
 6. Tomatplantorna i växthuset, odlar du dem i höbalar? De ser hemskt intressant ut. Funkar de bra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej Anna, det är nog jord med mycket gräsklipp på. Men vilken intressant tanke. Höbalar med aska o hönsskit. Kunde funka, men säkert svårt att få en balans mellan att det blir för torrt eller att det börjar mögla. Vi får väl lov att testa nästa år vettja! Eller någon som provat redan nu?

   Radera
 7. Oj vilka ytor ni har! Vilken underbar odlarlyx! =D
  Efter att ha sett dina fina planteringskärl blev jag peppad att snickra ihop lite lådor av allt gammalt virke som vi också har liggandes... Hm... Det kanske kan bli sommarens snickra-projekt!

  SvaraRadera