Jag tänkte jag skulle ta er med på en liten trädgårdstur för att visa hur mina olika projekt från våren har framskridit.
|
Denna odlingssommar kan nog klassas som odlingslådornas sommar. Jag ser potentiella odlingslådor överallt! Den här avlånga lådan hittade vi i uthuset vi flyttade. Den fick inrymma våra broccoli. Det går rätt bra att odla tätt i en odlinglåda, det enda man behöver tänka på är att grönsaken har tillräckligt med näring (när det gäller kål brukar jag köra med hönsgödsel och blodmjöl) och att de naturligtvis har rum att bli tillräckligt stora.
|
En dag föll mina ögon plötsligt på en stor vacker, gammal sädeslår som låg inväxt i gräset vid ett ödehus en bit ifrån vår tomt. Där har den legat i flera år utan att jag sett den. Vid en närmare titt insåg jag dess skönhet och frågade ägaren om jag fick ta den. Inga problem. Den blev perfekt vid den soliga ingången till vår port. |
|
Den rymmer störbönor och långa luktärter. I min fantasi ser jag hur jag låter dem slingra sig mot portens tak och bildar en grön vägg ut mot trädgården. En vägg full med långa bönor och väldoftande luktärter.
|
Av gamla bräder som lämnade över efter att vi flyttat vårt uthus så byggde vi små odlingslådor framför cafét. Hit flyttade vi överblivna tomatplantor. I denna låda samsas plantor av kruktomaten Tiny Tim. På bilden ser de lite bleka ut, för det tog en tid innan de fick komma ur sina små krukor, men efter en näringskick är de hur gröna och fina som helst.
Vi har byggt tre långa tomatlådor av denna sort. Allt som allt planterade vi ut 18 tomatplantor. |
|
I växthuset trivs även tomaterna bra. När jag hör om andras tomatplantor som är rekordstora och redan bär massor av frukt så får jag lite ångest. Men mina trivs bra och om ett tag kommer de att bokstavligen digna av tomater. Hoppas jag : )
Ett litet missöde har vi dock haft. Vi har ju manuell ventilation i vårt växthus (läs Maria) och en dag fungerade den här inte riktigt som den skulle. Dörrarna stod stängda mitt under en stekhet dag och mätaren stod i botten. Sådant tycker inte tomatplantor om ... men de repade sig rätt väl och ventilationsutrustningen fick sig en läxa.
I växthuset växer ca 30 tomatplantor, några gurkor, en paprikaplanta (jag lyckas inte riktigt med mina paprikor må jag erkänna), några gyllenbär och en aubergine. |
|
|
|
Något som jag är jättenöjd med denna vår är vår varmbänk. Där drog jag ju upp plantor till både broccoli, blomkål, kålrabbi, frilandsgurka och sallad.
Och det blev jättefina och stora plantor. Så kul att ha en plats att gå till för att gräva upp plantor att sätta i trädgårdslandet. Som att ha en egen liten plantskola nästan : ) |
|
I sommar skall vi ha två tidningar hit till vår gård. De skall göra ett inredning/odlingsreportage om oss. Därav den färgkoordinerade blomkålen. Röd och grön blomkål i ett vackert zigzagmönster, ha ha. Så olikt mig! |
|
Snöbollsbuske modell större. Det här var en av de första buskarna vi köpte när vi som unga flyttade hit till gården. Den får stå kvar som ett monument över vad jag tyckte var otroligt vackert då. Visst tycker jag den är fin än idag, men idag skulle den inte hamna så högt upp på min prioriteringslista.
Skulle jag köpa en buske nu skulle jag vilja köpa en fläder. För den går ju att använda till något. |
|
Mitt i allt i rabatten såg jag en blomma som jag aldrig sett tidigare. Mina blomrabatter får leva sitt eget liv och det ser de minsann till att göra också. |
|
Här håller malvorna helt att ta över, men vad gör det så länge pionerna, daggkåporna och aklejorna även trivs. En rabatt som inte kräver någon uppmärksamhet. Precis som det skall vara vid gamla hus. Enligt mig åtminstone.
Och nu har vi vandrat klart för denna gång. Tack för sällskapet! |
Blomman du aldrig sett förut är en Allium!
SvaraRadera/Jenny
Har också skaffat mej en vinranka i vår men planterat den i en stor kruka (45l). Har googlat massor angående hur mycket vatten man ska ge den men blir aldrig klok... hur mycket vatten ger du din? vattnar du alla dar?
SvaraRaderaNej, inte ens varje vecka. Men våra rankor slipper ju med rötterna långt ner i jorden. Tänker som så att det är ju ganska torrt även där de växer "vilt". Det du kanske behöver tänka på att samtidigt som du vattnar i krukan sköljs ju en del av jordens näring bort så du bör tillföra näring med jämna mellanrum.
RaderaMen när jag kommer ihåg att vattna så ger jag den en stor vattenkanna full
RaderaJätte-fint. Mycket att äta blir det i sommar och höst, ser det ut som.
SvaraRaderaBloman är en allium.. men det är ju konstigt om den kom av sej själv för den är en lök växt som man sätter ner om hösten, men kanske fåglarna har fört dit nått skott..? Va fina växter ni har..Idag blåser det en kall vind över vår österbottniska slätt.
SvaraRaderaÄven lökväxter går att frös.....
Raderaoch där tappade jag å:et! Frösås, ska det stå.
RaderaJo, jag tänkte samma sak med löken, men å andra sidan gräver jag ner saker ibland o glömmer bort det. Men har jag grävt ner den så är det många år sedan. Kanske den funnits i rabatten länge, men blommar först nu.
RaderaHej,
SvaraRaderava fint ni har i er trädgård. Ni verkar ha samma motto som jag: allt skall gå att äta. Täckodling med gräsklipp är fantastiskt. Samtidigt som det gödslar håller det jorden fuktig och ogräset har inte en chans. Lycka till med odlingarna! Sommarhälsningar från Anna i Karleby
Jag läste att färskt gräsklipp göder lika bra som koskit. O enligt mig är det betydligt trevligare att hantera.
RaderaTomatplantorna i växthuset, odlar du dem i höbalar? De ser hemskt intressant ut. Funkar de bra?
SvaraRaderaNej Anna, det är nog jord med mycket gräsklipp på. Men vilken intressant tanke. Höbalar med aska o hönsskit. Kunde funka, men säkert svårt att få en balans mellan att det blir för torrt eller att det börjar mögla. Vi får väl lov att testa nästa år vettja! Eller någon som provat redan nu?
RaderaOj vilka ytor ni har! Vilken underbar odlarlyx! =D
SvaraRaderaEfter att ha sett dina fina planteringskärl blev jag peppad att snickra ihop lite lådor av allt gammalt virke som vi också har liggandes... Hm... Det kanske kan bli sommarens snickra-projekt!
Heja, heja!
Radera