måndag 28 juli 2014

Nu börjar skörden

 Jag kan inte fatta det. Det är juli och det mesta i mitt trädgårdsland är klart att skördas. I juli! När lagringsmöjligheterna i jordkällaren är så gott som obefintliga.
Döm om min förvåning när jag kunde konstatera att blomkålen var rätt stor redan nu. Dags att skörda. Tji fick jag för att jag hade färgkoordinerat min blomkål, eftersom jag kommer att få besök av en trädgårdstidning i augusti. Nu kommer stora delar av min trädgård att gapa tomma.

Nu kanske ni tror att det här är min ringblomsodling och ja, det är det visserligen, men det är även min odlingslåda för morötter och lök. Morötter och lök samodlar jag för att förvilla lök- och morotsflugan och som grädde på moset kamoflerar jag dem med ringblommor. Har hittills funkat bra.

Och ringblommorna skördar jag till min ringblomsolja. 

Idag läste jag i en trädgårdsbok att kålrabbin skall skördas när den är 8 cm i diameter. Ops! Mina är större än så. Mycket större.

Kålrabbin är utan tvekan en av mina klara favoriter. För det första är den jättegod. För det andra gör det inte så mycket att den drabbas av kållarver som äter på bladen eftersom den då redan är klar att sköras.

Lite snopen är jag dock. Jag hade tänkt lagra en del av mina kålrabbin inför hösten, men nu när den är klar är det ju ännu alltför varmt i vår jordkällare. Schade!

Än har det inte gått ett år så att vi har varit i synk. Dillkronorna, frilandsgurkorna och jag. Nu är dillkronorna ståtliga, men frilandsgurkorna är på grund av torkan ännu rätt små. Hur som haver, dags att skörda dillen och frysa in.  (Funkar bättre än att torka)
Se så vacker! Ifjol fick jag ett brev med tre vitlökar. Deras klyftor satte jag i jorden i slutet av september och nu har de förutom fina vitlökar även gett utsäde. Min vitlöksodling växer sakta men säkert. 

Och ja, man kunde tjata om det hur länge som helst. Men det är en fröjd att vandra genom en fruktträdgård med bikupor. Som vanligt dignar våra buskar av bär. Här mina älskade "stickelbär". Min farfar älskade stickelbär. Och jag älskade farfar. 

Ifjol glömde jag att så ärter, till mina barns stora förskräckelse. I år har jag kompenserat det med att så ärter i mängd och massor. Och visst blir man som mor lycklig när man ser huvudet på tonårssonen sticka upp i grönskan.

I år har jag glömt att så persilja. Till min dotters stora förskräckelse. Jo, det är sant. Hon älskar färsk persilja ...


I år har verkligen min sallat frodats. Här är sallaten jag lade i värmebänken i våras. En del av plantorna tänker jag låta gå i blom och försöka mig på att ta in egna frön. 

Broccolin är även den finfin i år. (Jag börjar nästan tycka att mina fingrar i år har en vacker ljusgrön nyans. ) Men allt blir ju klart på en och samma gång! Och i juli! Visserligen kunde man ha drivit upp plantor vid olika tillfällen och planterat ut i omgångar, men här var vi bor är vi inte direkt bortskämda med att det mognar i flera omgångar.

Jag förväller och fryser in. Jenk sitter och funderar på mat som innehåller broccoli. Idag blev det vegetarisk makaronilåda med broccoli och blåmögelost. 

I växthuset börjar tomaterna äntligen mogna. Jag är lite emot att använda el till att värma upp växthuset på våren så min odlingssäsong blir kortare än för en del andra här i våra trakter. Men nu är det dags!

Sorten Mama Black är jag lite nyfiken på. I fjol fick jag en planta av min mamma. Tomaterna var stora,  "svarta" och goda. Därför tog jag frön av dem för att driva upp egna plantor. Jag har dock ingen aning ifall det var en F1-hybrid vilket i så fall innebär att det kan bli nästan vad som helst. Än så länge ser det lovande ut. 

Tittut, en aubergine

Och en gurka ...

Min gröna vägg börjar ta sig om än den ännu är lite gles. Vänta bara tills den dignar av störbönor. 


5 kommentarer:

  1. Peta ner några persiljefrö nu, de hinner kanske ta sig ;-)

    SvaraRadera
  2. Ett litet tips :)

    Du kan göra ett broccoli/blomkålsmos av lika delar. Bara koka och mixa med lite olja/smör. Ibland gör vi det på bara en grönsak. Jag har upptäckt en hel del "nytt" gott efter att jag blivit kraftigt matöverkänslig ;). Fantasin sätter gränserna.

    SvaraRadera
  3. Snyggt! Men hur har du så fin kål? Bladen på min broccoli är uppäten och ser ut som vita nät numera. All kål faktiskt som jag haft i år har blivit uppäten, ganska irriterande. Har du nåt bra tips? Har sprayat min broccoli med tallsåpa flera gånger men det hjälpte inte förutom att de flesta bladlöss försvann.

    SvaraRadera
  4. Waow, vilken härlig odling! Nästa sommar ska jag med bli med odling tänker jag...

    SvaraRadera
  5. Vilka fantastiska grönsaker! Min favorit just nu är att ansa och skiva rödbetor och blomkål tunnt på mandolinen. Blanda och häll på en god vinegrätt. Strö lite rostade nötter över. Hur gott som helst! Obs grönskerna ska vara råa.

    Tack för oldlingsinspiration! /Anna

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.