onsdag 16 juli 2014

Snuvad på nypotatisen

I våras tog jag ju upp vår potatis i ljuset för att låta den skjuta små knubbiga rötter ur sina små skrumpna potatisögon. Därefter grävde jag ner varje knöl i en kruka och lät dem bo i pannrummet. I slutet av maj grävde jag ner de långa kangliga potatiskålarna i en odlingslåda. Allt det här har ni kunnat läsa om på bloggen.

På midsommar tänkte vi fira med egen nypotatis. Jenk grävde försiktigt fram några små bollar och kom sedan in i köket och sade att han inte hade hjärta att dra upp fler potatiskålar, eftersom nypotatisen var så små. Det fick gå en tid. Rättare sagt tills för några dagar sedan när det var dags att göra ett nytt försök.

Tala om att bli snuvad på nypotatisen. De var ju jättestora! Och eftersom det varit väldigt, väldigt torrt i min odlingsbädd var de så rena och fina. Goda var de dessutom när vi doppade dem i "lakaväton" (potatisvatten, salt, smör och gräslök)

Det gick jämt ut. Vår potatisar har nämligen börja få rätt långa utväxter i jordkällaren. Och då slog det oss att om vi pillar ner dem nu vartefter vi skördar vår "nypotatis" kanske vi hinner få nypotatis en gång till i höst! Värt att prova.

Jag märket även att flera av kålarna hade små "potatistomater" på sina kålar ovan jord. Jag antar att de här är giftiga, men undrar vad de egentligen är till för. Frön? Ha, ha tänk om man skulle så potatisar från frön. Det skulle onekligen vara lite speciellt.  Vad är det?


10 kommentarer:

 1. En av mina sorter har också fått sådana där små frukter ovan jord. Vet inte om fröna går att så? Det finns ju potatis som man s¨år från frön vet jag, men jag har aldrig provat!

  SvaraRadera
 2. Alla delar av potatisväxten som är ovan jord är giftiga, men det är mycket riktigt en potatisfrukt och fröna går att så! Det är en lång väg från frö till potatis, men det går :)

  SvaraRadera
 3. Endel potatisodlare sår egna sättpotatis till nästa år....är knappast så allmänt eller värt mödan för den delen....vi kokade mat av dem i lekstugan när jag var liten, väl förmanade om att de var giftiga dock ;)

  SvaraRadera
 4. Vad är det för sort? Jag tror jag har samma, lyckades dock bli av med namnlappen...

  /Elisabeth

  SvaraRadera
 5. Här syns tomatens släktskap till potatisen tydligt :)

  SvaraRadera
 6. Hej, försök att så dem när den torkat lite. Det blir en ny potatis sort, är lite kul om du har tid och ork! Lycka till!

  SvaraRadera
 7. Min svärmor har sått potatis. Är nog inget projekt man börjar med för lönsamhetens skull, men kan va lite kul om man vill experimentera. Torka fröna som du gör med tomatfrön och så den i nästa år. Bli små plantor med liten knöl. Ta var på knölen till våren där på och plantera ut den som vanligt. Blir med stor sannolikhet en helt ny sort, eller flera olika.
  Men frukterna i sig själv är giftiga, precis som resten av själva plantan.
  Tack för jättegod honung annars!

  SvaraRadera
 8. Det där låter ju hur spännande som helst, men hur är det möjligt att det blir en ny sort? Eller flera olika? För att det är F1-hybrider?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl lite som med blomskott? Vanligtvis när man sätter potatis är ju sättpotatisen inte avkomma till den potatis man odlade förra året, utan egentligen rotknölar från en planta med samma genuppsättning. Om man sår potatisfrön har ju humlor eller bin varit och blandat ihop olika potatisars gener och då får man en ny individ. Jag har för mig att jag läst att man kan så potatis om man väldigt gärna vill ha en sort som man inte kan ta utsäde av för att utsädet är smittat med sjukdom eller från en plats med nematoder i jorden, men det är så länge sedan att jag inte minns exakt. Och här skriver ni ju att det kan bli en helt annan potatis - kanske det är just F1-hybrider det handlar om då, eller bara det att bina surrar runt bland fler potatissorter än bara Rosamunda.

   Radera