fredag 22 augusti 2014

Boktipset: Nyskördat

Jag är duktig på att plocka bär. Men sen när jag kommer hem blir jag liksom så lat. Antingen slänger jag dem i saftkokaren eller så fryser jag dem hela till smoothies och paj. Men efter att jag med gott resultat förra vintern lyckades förvara sylt utan onödiga tillsattsämnen i jordkällaren har jag känt att jag vill bli bättre på att koka sylt.

Visst är det behändigt med sylt i frysen, men i vår familj är frysen lite småknepig. Det är liksom i en skräckfilm, det som en gång sätts in i frysen kommer aldrig därifrån igen. Åtminstone när det gäller sylt. För alltid när vi behöver sylt så är den ... frusen. Och vi har aldrig tid att tina den. Men det är nu alltså ett minne blott. Nuförtiden är det bara att tvinga ut någon unge till jordkällaren efter sylt.

När jag i våras besökte Norstedts förlag blev jag helt stum över alla bokhyllor som täckte väggarna. Plötsligt frågar redaktionschefen om jag vill välja någon bok att läsa på resan hem. Klart jag ville! Men det var ju liksom så många. Vilken skulle jag välja. -Den här passar säkert dig, sade hon och tog ner en bok som hette Nyskördat. En bok full med recept på saft, marmelad och sylt.

Jag måste erkänna att jag blev lite besviken. För jag är inte den typen som läser marmeladrecept på tåget. Men jag tackade och tog emot. Och det var allt en himla tur för boken är jättebra! Jättefin, jätteskönt papper, fina bilder och inspirerande recept på alla tänkbara frukter, bär och grönsaker.

För några dagar sedan testade jag en sylt på krusbär, kardemumma, citron och syltsocker. Det blev snabbt en hit i familjen och äntligen vet jag vad jag skall göra av mina krusbär. Det här är garanterat en bok jag desperat kommer att bläddra i varje höst.7 kommentarer:

 1. Kul med ny inspiration, fast min lingonsylt den hamnade i frysen ;) har ingen jordkällare..
  Helena.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min morfar brukar förvara sin lingonsylt i en sval källare/skafferi. Eftersom lingon innehåller det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra är sylten rätt tålig.

   Radera
 2. Skulle du kunna sätta ut krusbärssylt receptet på bloggen.tror vi är många som har massor med krusbär och inte vet vad vi ska göra av dom!
  AnnH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle jag gärna göra, men jag tror inte det är okej att hur som helst använda recept i publicerade böcker. Är lite feg : )

   Radera
 3. Haha, jag är precis likadan när det gäller att plocka bär, frukt och svamp. Det är nog mer idén om samlandet och den trygghet man känner av att kunna förse sig själv med mat (även om den i dagens samhälle kan kännas orelevant) som tilltalar mig. Jag har nog varit en ekorre i mitt tidigare liv, samla mat och rå om sig själv :-p

  Ett bra tips som inte behöver någon energikrävande förvaring är bär- och fruktläder, bra mellanmål är det också. Kram // Alexandra

  SvaraRadera
 4. Hej! Jag har också gjort krusbärsmarmelad med riven morot i, lite vatten, syltsocker och vaniljsocker. Supergott!!!!

  SvaraRadera